Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Smršavite i izgradite mišiće na pravi način

Mišići se ne grade u teretani. Vjerojatno ste ostali iznenađeni nakon ove konstatacije, pogotovo ako nismo pobliže proučavali kako i zašto dolazi do rasta mišića, no zaista je tako.

Mišići se grade u kuhinji.

Stoga, da bi ojačali vlastito tijelo, nije dovoljno samo dizati utege u teretani, nego je ključna stvar u pravilnoj prehrani koja će potaknuti rast mišića.

Navest ćemo savjete koji su prijeko potrebni za izvlačenje maksimuma iz vašeg vježbanja. Ukoliko vježbate satima, a nepravilno se hranite, tada će učinak tog vježbanja biti vrlo malen. S druge strane, ako slijedite principe pravilne prehrane, imat ćete sjajan učinak vježbanja na vlastito tijelo. Naučite kako se točno izgrade mišići uz pomoć hrane.

Prilagodite unos ugljikohidrata. Ovisno o tome što želite postići vježbanjem morate prilagoditi unos ugljikohidrata. Ako vaše tijelo sporije probavlja ugljikohidrate, tada u zamjenu za klasične namirnice bogate tim hranjivim tvarima morate jesti smeđu rižu ili za tijesta koristiti zobeno brašno.

Ako želite dobiti na masi, tada možete zadržati umjereni unos ugljikohidrata u organizam. Konzumacija 2,5 grama ugljikohidrata po kilogramu težine je granica za rast mišića. Oni koji žele smršaviti, moraju smanjiti unos ugljikohidrata na najmanju moguću mjeru i koristiti alternativne namirnice.

Unosite dovoljno proteina. Za optimalan rast mišića svakoga dana je potrebno unositi dovoljno bjelančevina odnosno proteina. To će podržati rast mišića i spriječiti katabolizam. Budite oprezni s proteinima koji se mogu kupiti u raznim specijaliziranim trgovinama i obavezno se posavjetujte prije kupnje istih.

U pogledu svakodnevne prehrane, primjerice, odlično je konzumirati jaja, koja brzo djeluju na rast mišića, a crveno meso djeluje bitno sporije. Većina konzumira 3 obroka dnevno, no, ukoliko možete, puno je bolje jesti svakih 3 sata, to će osigurati da su aminokiseline cijelo vrijeme u krvi i poticati anabolizam. Masti i vlakna usporavaju probavu proteina, stoga ih izbjegavajte u kombinaciji s namirnicama bogatima bjelančevinama.

Jedite prave ugljikohidrate u pravo vrijeme. Pravilan unos ugljikohidrata ključ je prehrane koja će poticati rast mišića. Prije treninga je dobro konzumirati bijelu rižu kako se tijekom njega ne bi osjećali tromo i slabo. Nakon treninga je dobra tjestenina. Škrob će dobro reagirati i regenerirati tijelo što će biti dobro za rast mišića.

Treba izbjegavati izvore šećera koji potiču nakupljanje masnoća. Tijekom treninga je dobro uzeti nešto sa šećerom kako bi to podiglo energiju, a dobro je i prije treninga napuniti se energijom pomoću slatkog.

Konzumirajte hranu bez toksina. Dakle, industrijska hrana kupljena u trgovini ponekad uopće ne dolazi u obzir. Sami napravite vlastite zdrave napitke bogate hranjivim tvarima, jedite voće i povrće uzgojeno na lokalnom gospodarstvu, a ne ono iz trgovine koje je upitnog porijekla.

Pravilna i uravnotežena prehrana ključ je i ako želite dobiti na mišićnoj masi i ako želite smršaviti. U svemu je važna umjerenost, tada će rezultati biti dobri.

Sama teretana bez prehrane neće dati željenog rezultata, stoga prije upuštanja u svijet mršavljenja ili nabijanja mišićne mase, obavezno proučite razne informacije u vezi toga i posavjetujte se sa stručnjacima.

Potrebna je i motivacija, dakle i taj psihološki aspekt je naglašen. Neke potiče društvo, neke glazbe, a neke jednostavna želja da ispune vlastite ciljeve. Naoružajte se dobrom voljom, motivacijom i rezultati neće izostati. Bitno je ne odustati. A kada tako razmišljate, sve će biti lakše.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...