Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Smršavite i izgradite mišiće na pravi način

Mišići se ne grade u teretani. Vjerojatno ste ostali iznenađeni nakon ove konstatacije, pogotovo ako nismo pobliže proučavali kako i zašto dolazi do rasta mišića, no zaista je tako.

Mišići se grade u kuhinji.

Stoga, da bi ojačali vlastito tijelo, nije dovoljno samo dizati utege u teretani, nego je ključna stvar u pravilnoj prehrani koja će potaknuti rast mišića.

Navest ćemo savjete koji su prijeko potrebni za izvlačenje maksimuma iz vašeg vježbanja. Ukoliko vježbate satima, a nepravilno se hranite, tada će učinak tog vježbanja biti vrlo malen. S druge strane, ako slijedite principe pravilne prehrane, imat ćete sjajan učinak vježbanja na vlastito tijelo. Naučite kako se točno izgrade mišići uz pomoć hrane.

Prilagodite unos ugljikohidrata. Ovisno o tome što želite postići vježbanjem morate prilagoditi unos ugljikohidrata. Ako vaše tijelo sporije probavlja ugljikohidrate, tada u zamjenu za klasične namirnice bogate tim hranjivim tvarima morate jesti smeđu rižu ili za tijesta koristiti zobeno brašno.

Ako želite dobiti na masi, tada možete zadržati umjereni unos ugljikohidrata u organizam. Konzumacija 2,5 grama ugljikohidrata po kilogramu težine je granica za rast mišića. Oni koji žele smršaviti, moraju smanjiti unos ugljikohidrata na najmanju moguću mjeru i koristiti alternativne namirnice.

Unosite dovoljno proteina. Za optimalan rast mišića svakoga dana je potrebno unositi dovoljno bjelančevina odnosno proteina. To će podržati rast mišića i spriječiti katabolizam. Budite oprezni s proteinima koji se mogu kupiti u raznim specijaliziranim trgovinama i obavezno se posavjetujte prije kupnje istih.

U pogledu svakodnevne prehrane, primjerice, odlično je konzumirati jaja, koja brzo djeluju na rast mišića, a crveno meso djeluje bitno sporije. Većina konzumira 3 obroka dnevno, no, ukoliko možete, puno je bolje jesti svakih 3 sata, to će osigurati da su aminokiseline cijelo vrijeme u krvi i poticati anabolizam. Masti i vlakna usporavaju probavu proteina, stoga ih izbjegavajte u kombinaciji s namirnicama bogatima bjelančevinama.

Jedite prave ugljikohidrate u pravo vrijeme. Pravilan unos ugljikohidrata ključ je prehrane koja će poticati rast mišića. Prije treninga je dobro konzumirati bijelu rižu kako se tijekom njega ne bi osjećali tromo i slabo. Nakon treninga je dobra tjestenina. Škrob će dobro reagirati i regenerirati tijelo što će biti dobro za rast mišića.

Treba izbjegavati izvore šećera koji potiču nakupljanje masnoća. Tijekom treninga je dobro uzeti nešto sa šećerom kako bi to podiglo energiju, a dobro je i prije treninga napuniti se energijom pomoću slatkog.

Konzumirajte hranu bez toksina. Dakle, industrijska hrana kupljena u trgovini ponekad uopće ne dolazi u obzir. Sami napravite vlastite zdrave napitke bogate hranjivim tvarima, jedite voće i povrće uzgojeno na lokalnom gospodarstvu, a ne ono iz trgovine koje je upitnog porijekla.

Pravilna i uravnotežena prehrana ključ je i ako želite dobiti na mišićnoj masi i ako želite smršaviti. U svemu je važna umjerenost, tada će rezultati biti dobri.

Sama teretana bez prehrane neće dati željenog rezultata, stoga prije upuštanja u svijet mršavljenja ili nabijanja mišićne mase, obavezno proučite razne informacije u vezi toga i posavjetujte se sa stručnjacima.

Potrebna je i motivacija, dakle i taj psihološki aspekt je naglašen. Neke potiče društvo, neke glazbe, a neke jednostavna želja da ispune vlastite ciljeve. Naoružajte se dobrom voljom, motivacijom i rezultati neće izostati. Bitno je ne odustati. A kada tako razmišljate, sve će biti lakše.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...