Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Smokve u maslinovom ulju kao prirodni lijek

Iskoristite suhe smokve i maslinovo ulje kao prirodni lijek. Za razliku od svježih plodova, suhe smokve su dostupne tijekom cijele godine.

To je dovoljan razlog da napravite sebi prirodni lijek od suhi smokava i maslinovog ulja.

Recept za ovaj lijek nije nimalo kompliciran, a za pripremu je potrebno samo, pogađate, suhe smokve i maslinovo ulje.

Ovaj spoj mediteranskih proizvoda predstvalja stari narodni lijek za mnoge bolesti, pa vam savjetujemo da svakako isprobate.

Smokva je dobro poznata voćka našeg kraja, pa i jako cijenjena i to s dobrim razlogom. Netko ih voli, a netko ne, no svi bi ih trebali jesti jer su jako zdrave. Mnogi smokvu uzgajaju u vrtu kao ukrasnu biljku, zbog njezinih egzotičnih listova karakterističnog oblika. Biljka najbolje uspijeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može se uzgaja i u kontinentalnim predjelima. Ipak, smokva neće uspjeti u područjima koja su često pogođena jako niskim temperaturama.

Smokve sadrže dosta kalcija, kalija, cinka i dobar su izvor željeza, zatim beta karotena, C, A, E i K vitamina. Suhe smokve su mnogo više kalorične, nego svježe, zato ih treba jesti u ograničenim količinama.

Riječ je o jako zdravom voću koje poboljšava probavu, pomaže kod hemoroida, a doprinosi i reguliranju kolesterola. U pogledu sadržaja kalcija, smokve mogu zamijeniti mliječne proizvode, a poznate su kao voće koje ima svojstva afrodizijaka. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa o tome.

Recept za suhe smokve u maslinovom ulju. Već smo spomenuli da je priprema ovog lijeka jednostavna, pa još jednom da vas ohrabrimo – pokušajte sebi pripremiti ovaj prirodni lijek.

U jednu staklenku složite oko 40 komada suhi smokava, te ih zalijte maslinovim uljem. Zatvorite staklenku i čuvajte ju 40 dana. U tom periodu smokve će da upiju dosta maslinovog ulja. Nakon što prođe 40 dana, jedite po jednu smokvu prije svakog obroka. Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suhe smokve.

Ovaj stari narodni recept može pomoći kod problema sa želucem, kod hemoroida, zatvora, povišenog kolesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.

Mislimo da je to dovoljan broj razloga da sebi pripremite smokve u maslinovom ulju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...