Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Smijeh je jako dobar prirodni lijek, a evo i zbog čega

Kada se smijemo, točnije kada se puno smijemo tada pomažemo našem tijelu u bržem oporavku od mnogih bolesti.

Smijeh je izvor pozitivne energije za ljudski organizam, pa da kažemo malo više o smijehu i kako smijeh utječe na zdravlje našeg organizma.

Jeste li znali da u iskrenom smijehu sudjeluje više od tristo različitih mišića dijafragme, lica, trbuha, leđa, nogu i ruku.

Disanje pritom dostiže veliku brzinu, a podiže se i frekvencija srca, koja može dosegnuti 120 otkucaja u minuti.

Sve to blagotvorno utječe na ljudski organizam te izaziva mnogobrojne pozitivne učinke.

Zašto ne se onda nasmijati u dobrom društvu, ili uz neku dobru komediju? Evo još par dobrih činjenica u vezi smijeha.

Smijeh troši kalorije – Znanstvenici tvrde da se s 10 do 15 minuta glasnog smijeha na dan može potrošiti 10 do 40 kalorija. Za one koji su redovito smiju, to je jednako otprilike 2 kilograma na godinu. Što reći nego, smijte se!

Smijeh je dobar za mišiće trbuha – Smijeh je oblik tjelovježbe i može biti od velike pomoći vašim trbušnjacima. Doza iskrenog smijeha ima isti efekt na mišiće trbuha kao i neke klasične vježbe, poput trbušnjaka.

Smijeh povećava prag tolerancije na bol – Smijeh s prijateljima značajno povećava prag tolerancije na bol i to zbog povećane količine endorfina koji se za vrijeme smijeha oslobađa u organizmu.

Smijeh je dobar za krvne žile – Smijeh ima povoljan učinak na krvne žile jer ih gotovo u potpunosti opušta, a stezanje i opuštanje dovodi u pravilan ritam, što može djelovati preventivno na mnoge kardiovaskularne bolesti te nastanak srčanog ili moždanog udara.

Smijeh jača imunitet – Smijeh je učinkovit protiv stresa te jača aktivnost stanica imunološkog sustava koje štite od virusnih infekcija i nekih vrsta raka. Uz to, smijeh razgrađuje hormone stresa, adrenalin i kortizol, pa na taj način opušta čitav organizam.

Još o smijehu pročitajte na našem portalu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...