Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Smetnje u cirkulaciji krvi u mozgu

U prirodnom stanju mijenja se sadržaj krvi u mozgu, a kod ozbiljnijih promjena nastupa bolesno stanje. Osnovne smetnje su besvjestica i kongestija, odnosno navala krvi u glavu.

Besvjestica nastaje zbog iznenadne praznine u mozgu kao posljedica jakog gubitka krvi od straha, jakih bolova, jakih proljeva i slično.

Besvjestica je ili lagana, što brzo prolazi, ili duboka i dugotrajna, kad bolesnik izgleda kao da je mrtav. Koža je blijeda i hladna, a puls jedva primjetljiv. Predznaci bolesti su većinom iznenadne vrtoglavice i jako udaranje srca, a bolesniku se zacrni pred očima.

Liječenje besvjestice uz pomoć čaja od: 30 grama listova vinove loze, 30 grama listova i cvjetova kupine, 30 grama stabljike timijana, 20 grama stabljike odoljena, 20 grama listova i cvjetova vrijeska – plavoga cvijeta, 20 grama istucane smrekove crne bobe, 20 grama listova pelina i 10 grama listova kadulje.

Pripremanje i primjena čaja: Spomenute ljekovite trave usitniti i smiješati. U jednu litru proključale vode staviti 10 grama mješavine i kuhati poklopljeno pola minute. Ohladiti poklopljeno i pretočiti u bocu. Piti 3 puta dnevno prije i poslije jela po jednu decilitru ljekovitog čaja. Nakon svih napitaka, dakle 6 puta dnevno, uzimati po 1 malu žlicu rafiniranog maslinovog ulja.

Isti čaj uzimati još 2 puta dnevno, u 10 i 16 sati, po pola decilitra. Čaj se može zasladiti medom ili šećerom.

Potrebno je kontrolirati krvni tlak te, ukoliko je nizak, umjesto navedenog čaja piti umjereno pripremljen čaj od mješavine jednakih dijelova majčine dušice i konjogriza. Uz to, dnevno popiti 2 šalice crne kave. Umjesto voća preporučujemo piti lagani čaj koji se priprema od mješavine jednakih količina trava: timijana, komorača, miloduha i plućnjaka.

Jesti kaloričnu i raskuhanu hranu s mnogo zelja. Obroci treba da budu obilni i učestaliji. Trebate ddbaciti žestoka pića i cigarete, a preporučuje se dnevno popiti do pola litre dobrog crnog vina.

Obavezno je lagano vježbati na čistom zraku, a korisno je i planinariti.

Kongestija ili valung je stanje suprotna besvjestici jer dolazi do navale krvi u mozak. To se događa uglavnom punokrvnim osobama. U žena se bolest javlja kad su u prelaznom dobu, između 45. i 50. godine života a ponekad i u kasnijoj dobi. Napad prolazi u znaku jake vrućine u glavi i crvenilu lica, bolesnicima blješti pred očima, zuji u ušima a javljaju se i vrtoglavice. To je stanje povezano s tjeskobom.

Liječenje pomoću čaja od trava: 30 grama listova masline, 30 grama glogovih cvjetova, 30 grama plodova bijeloga gloga, 30 grama listova i cvjetova matičnjaka, 20 grama bijele imele, 20 grama kore žutike česmike, 20 grama listova ružmarina, 20 grama stabljike gorušice, 20 grama stabljike rusomače i 20 grama stabljike brđanke.

Pripremanje i primjena čaja: Spomenute ljekovite trave treba usitniti i smiješati. U jednu litru prokuhane i ohlađene vode preko noći namočiti 10 grama mješavine trava. Ujutro poklopiti, staviti na laganu vatru da provri i dodati sok jednog limuna. Dnevno treba popiti jednu litru čaja, po 1 dl prije i nakon jela, a preostali dio između obroka. Hranu pripremati na ulju ili biljnoj masti, sa što više zeleni. Treba jesti jako raskuhanu hranu, a obroci trebaju biti što manji.

Zabranjeno je pušiti cigarete, piti kavu, alkohol, jesti jako začinjena jela, konzervirane prerađevine, suhomesnate proizvode i masti životinjskog porijekla. Za vrijeme liječenja preporučuju se lagane šetnje na čistom zraku. Izbjegavati fizičko i psihičko naprezanje. Ne odijevati se pretjerano toplo.

Umjesto navedenog čaja, koji služi kao osnovni lijek, može se koristiti čaj i od ovih ljekovitih trava: 40 grama bijele imele, 40 grama cvjetova gloga, 40 grama stabljike rusomače i 40 grama listova masline.

Čaj se priprema i koristi kao prethodni.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...