Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Šljive su počele sazrijevati – Jedite ih sada, kada je sezona

Mnogi kažu da je šljiva najzdravije voće. Zdrave svakako jesu, već smo ih spominjali, ali u sezoni šljive svakako želimo iskoristiti priliku da ih spomenemo još jednom.

Na sreću šljive jako dobro uspijevaju na našim prostorima. Doduše, najčešće se koriste za pravljenje rakije, ali naše domaćice znaju itekako dobro iskoristiti ovu zdravu namirnicu. To je dobro, jer je šljiva jako zdrava.

Najzdraviji unos radimo ako pojedemo svježi plod šljive, ali i razni namazi i sokovi su svakako dobri. Sve ovisi kako ih pripremamo i koje dodatke koristimo.

Sa druge strane rakija kao alkoholno piće nije nešto što bi preporučili, osim ako baš umijete biti umjereni i popiti jednu rakiju prije jela, kao aperitiv možda.

Zahvaljujući jako dobrom balansu nutrijenata u šljivi, plod ima tako dobar okus. U jednoj šljivi pronalazimo pet različitih vrsta šećera i neke kiseline koje su ograničene energetske vrijednosti što znači da u ovoj namirnici možemo uživati bez straha od debljanja. Šljiva obiluje raznim zaštitnim spojevima, a tu mislimo na vitamine, minerale, enzime, pektine, celulozu i još mnoge druge. Šljiva djeluje laksativno, zbog čega su je naši stari često davali djeci kada imaju problema sa redovnom stolicom.

Svi gore spomenuti spojevi u šljivi čine ovaj plod odličnom hranom, koja ima nenadmašne prednosti u odnosu na sve ostale životne namirnice, pa i sve ostale vrste voća, pojedinačno proučavane.

U posljednje vrijeme pišu se čitave knjige o ljekovitom djelovanju hrane, što se naročito odnosi na voće, a među voćem šljiva u tom pogledu zauzima najistaknutije mjesto. Kako smo već spomenuli, ako želite najbolje iz šljive jedite ju svježu, sada kada traje sezona.

>> Šljiva kao superhrana

Obilnije i redovnije korištenje šljive u ishrani sigurno bi predstavljalo vrlo uspješno sredstvo za prevenciju mnogih suvremenih bolesti. Posebno trebamo istaknuti prednosti koje ima šljiva kao izvor prirodnih šećera i zaštitnih materija koje se pojavljuju u biološki najboljim oblicima. Ove materije ljudski organizam najbolje može da prihvati i iskoristi.

Energetska vrijednost šljive je ograničena, a njeno laksativno djelovanje ima naročitu prednost, jer je uslijed nedovoljnih fizičkih napora, promet u debelom crijevu, naročito u starijih osoba, značajno otežan i usporen, s veoma nepovoljnim posljedicama patološkog karaktera.

Još malo o zdravstvenim prednostima konzumiranja šljive

Svakako trebamo spomenuti i ovu odliku šljive. Ovaj plod je izvor bojenih materija, na primjer entocijanina. Ove materije veoma blagotvorno djeluju, jer održavaju oštrinu vida, zbog čega se obilno daju pilotima prije polijetanja.

Šljiva ima uvjerljive prednosti u odnosu na druge voćke, jer je vrlo pogodna za različitu kulinarsku obradu. Prema tome, sušenjem, raznim oblicima čuvanja i pomoću odličnog pekmeza, šljiva se može učiniti besprijekornom hranom dostupnom preko cijele godine, što zadovoljava ukupne čovjekove fiziološke potrebe. U nekim od navedenih načina prerade, šljiva ima najširi društveni značaj.

>> Novootkriveno supervoće – Šljiva

Kada smo već toliko nahvalili šljivu, moramo spomenuti i jednostavan uzgoj ove biljke. Naime, šljiva je jako rentabilna biljka, koja uz to ima kvalitetan plod, što smo već opisali u prethodnom tekstu.

Već danas, ili sutra, kada odete na selo uberite sebi šljiva i pojedite ih. Svakako će dobro doći vašem organizmu i probavnim organima. Osim što će osvježiti organizam, šljiva će obogatiti krvnu sliku i olakšati probavu koja je vjerojatno oštećena zbog unosa svakodnevnih nekvalitetnih namirnica.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...