Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Skuta: Mliječni proizvod iznimnih vrijednosti

karvlja skuta zdravlje
Kravlja skuta sir

Skuta je fantastična namirnica, no, ipak je slabije poznata široj javnosti u usporedbi sa sirom, sirutkom, i drugim mliječnim proizvodima. Ima bogatu aromu, i cijenjen je proizvod za prave gurmane. Kravlja skuta odlično djeluje na zdravlje, i vrijedi predstaviti ovu namirnicu.

Ovu namirnicu je prilično teško nabaviti, jer se radi u ograničenim količinama. Posebno ako tražite pravu, domaću, ovčju ili kravlju skutu. Na Engleskom jeziku, skuta nosi naziv Quark.

Ova poznata mliječna delicija prepoznata je svugdje u svijetu, a osim ukusa i bogate arome, mnogi skutu jedu zbog pozitivnog učinka na ljudsko zdravlje.

Što je skuta?

Skuta je zapravo svježi sir, izrazito mekane strukture, koji se tradicionalno priprema bez sirišta. Jako je zastupljen u zemljama centralne i istočne Europe, ali se može pronaći u svim dijelovima svijeta. Skuta u svom sastavu ima 70-80% vode, i manje od 3% masti.

Sir skuta se pravi od sirutke, koja je ostala nakon izrade osnovnog sira. Skutu znamo i po sljedećim nazivima: urda, furda, hurda, bjelava ili cvarog. Skuta pripada u kategoriju mekanih sireva, i ima rok trajanja do 10 dana. Radi se od kravljeg ili ovčjeg mlijeka (najčešće), ali može biti i od mlijeka drugih domaćih životinja koje čuvamo za mužnju.

Kravlja skuta zdravlje

Zagorska kravlja skuta jedna je od poznatijih u Hrvatskoj. Prava je delicija lokalnih kuhinja. Kravlja skuta se radi od sirutke i od kravljeg mlijeka. Slatka sirutka od kravljeg mlijeka (koja je ostala prilikom proizvodnje polutvrdog sira) koristi se za pripremu skute. Sirutka se zagrijava na visoku temperaturu, prilikom čega se izdvajaju frakcije proteina iz surutke. Kada ih se sakupi, i procijedi, nazivamo ih albuminski sir, odnosno skuta.

Sir skuta je dobar za pohanje, ali i za pečenje na žaru, te u drugim oblicima na trpezi. To je lagani sir, koji se odlično kombinira s domaćim džemom ili s medom.

Ovčja skuta – Paška skuta

Osim od kravljeg mlijeka, skuta se može raditi od ovčjeg mlijeka. Kod nas u Hrvatskoj posebno je cijenjena skuta s Paga. Baš kao i paška janjetina, te poznati paški sir – cijenjen je proizvod paška skuta od ovčjeg mlijeka.

Prava je poslastica skuta proizvedena od aromom bogatog mlijeka paških ovaca. Pravi gurmani znaju prepoznati ovu deliciju, te mnogi kažu da je skuta najbolja ako dolazi s Paga. Mlijeko od paške ovce posebno je po svom sastavu i aromi. Isto tako, skuta koja se radi od mlijeka paške ovce ima posebnu prepoznatljivu aromu.

Kako se radi ovčja skuta?

Nakon što se napravi sir, od sirutke se dalje radi skuta. a postupak je identičan opisanom postupku za skutu od kravljeg mlijeka. Sirutka se zagrijava, uz lagano miješanje, sve do vrenja. Dok sirutka ključa, u njoj se formiraju grumeni sira, koji se sakupljaju, i kasnije se cijede i tvore u komade skute.

To je mekani i topljivi sir koji se može jesti kao namaz, ili kao nadjev raznim kolačima i palačinkama. Sirutka koja je ostala nakon ovog procesa se ohladi, i služi kao piće.

Znamo da je sirutka izvanredna prirodna namirnica. Posebno je dobra fizički aktivnim osobama, jer je bogata nutritivnim spojevima koji grade mišićnu masu i daju energiju čitavom tijelu.

Tuci mlijeko i svašta ćeš dobiti

Žene su u starim vremenima, a mnoge to i danas rade, tukle mlijeko u posebnim posudama, toliko dugo dok na površini ne bi isplivao maslac. Maslac dobiven na ovaj način ima lijepu i nježnu strukturu, i kvalitetu pravog prirodnog proizvoda.

Takav se maslac lako namaže na kruh, na njemu se može pržiti i služio je kao začin pečenim domaćim jelima. Ako se maslac prokuha, dobije se maslo koje se koristi za pravljenje kolača, za palentu i začinjavanje riže i drugih jela. Kada se izdvoji maslac, iz mlaćenice koja je ostala nakon kuhanja maslaca, daljnjim kuhanjem se izdvaja skuta. Mladi sir je danas cijenjena delikatesa.

Recepti sa skutom

Da iskoristimo priliku, sada kada smo vas upoznali s ovom fantastičnom namirnicom, pa da napišemo neke recepte za prave delicije u kojima skuta dominira. Nastavite čitati, pa pokušajte sebi napraviti neko ukusno jelo sa skutom.

Umak od skute i pancete

Da bi napravili ovaj umak od skute potrebno je da popržite pancetu i češnjak na maslinovu ulju, pa dodate skutu, te začine – sol i papar. Sve to dobro skuhajte i dobili ste odlično, posebno ukusno jelo.

Okruglice od ovčje skute – sastojci za 12 njoka:

  • 250 g domaće ovčje skute
  • 50 g maslaca
  • 1 jaje
  • 90 g pšenične krupice (gris)
  • sol

Za preljev trebate imati:

  • malo ulja
  • krušne mrvice

Priprema

Priprema okruglica od ovčje skute: Propasirajte ili dobro zgnječite vilicom domaću ovčju skutu. Dodajte maslac koji je stajao na sobnoj temperaturi i dobro ga zgnječite sa skutom. Dok gnječite, u smjesu dodajte jaje, pšeničnu krupicu i posolite.

Nakon toga, umijesite tijesto pa oblikujte okruglice. Stavite ih kuhati u posoljenu kipuću vodu, sve dok ne isplivaju. Kad isplivaju na površnu, znate da su gotove, pa nastavite kuhati na laganoj vatri 8-10 minuta.

Kuhane okruglice iz vode izvadite šupljikavom žlicom na tanjur.

Da bi napravili preljev potrebno je da na ulju kratko popržite krušne mrvice, pa prelijete ili uvaljate kuhane njoke. Okruglice trebate poslužiti dok su tople, kao desert s preljevom ili kao prilog uz gulaš od gljiva.

Uživajte u ukusnim zalogajima od skute. Dobar tek!

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...