Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Sirup od maslačka – Jako jednostavan recept za prirodni lijek od maslačka

Maslačak je jako ljekovita biljka, a koristimo ga na mnoge načine. Da ne bude tek salata za neko jelo, naučite kako se pravi sirup od maslačka.

Kada smo zdravi maslačak doživljavamo kao korov, s tim da ima prepoznatljiv i jako lijep žuti cvijet. To je sve što znamo o ovoj biljci, sve dok nas negdje ne zaboli.

Tek kada se pojave određeni zdravstveni problemi saznajemo neke zanimljive činjenice o ljekovitim biljkama, pa tako i o maslačku.

Dali ste znali da su svi dijelovi ove biljke jako ljekoviti? Na sreću, jako je rasprostranjena kod nas, pa ne trebamo ići daleko da sebi sakupimo ove vrijedne prirodne sastojke. Trebate paziti kada sakupljate koji dio. Listovi se sakupljaju prije cvatnje, a maslačak cvjeta od ožujka do svibnja. Korijen biljke se vadi i sakuplja u proljeće i u jesen, kada je biljka u slabije aktivnom stanju, a stabljike ubiremo dok je maslačak u punom cvatu.

Pri vađenju korijena treba paziti da se on ne ošteti, jer će iz njega isteći sokovi u kojima se nalaze vrijedne tvari. Izvađeno korijenje treba da se suši dva-tri dana na suncu.

Inače, kako smo već spomenuli, maslačak raste praktično svuda, na livadama, travnjacima, napuštenim njivama, oko puteljaka i naselja. Ne trebamo ići daleko da bi sakupili maslačak i napravili neki prirodni lijek. Jako je zdrav i kao salata, pa slobodno iskušajte salatu od maslačka.

Maslačak je ljekovit jer u sebi sadrži obilje pelina, cinka, flavonoida, B vitamina, sterola, tanina i kalija.  Listovi su puni vitamina C i željeza, te se u liječenju koristi u raznim oblicima kao čaj, sok, sirup, a od listova može da se napravi veoma ukusna i ljekovita salata.

Naučite sami sebi napraviti ljekoviti sirup od maslačka

Znamo svi koliko je maslačak dobar za naše zdravlje, pa koristimo priliku da vam predstavimo recept za sirup od ove ljekovite biljke.

Ovom prilikom vam predstavljamo recept za sirup od maslačka. Slijedite ove jednostavne upute za izradu sirupa.

Pola kg maslačka (korijen i list) sitno se izreže i stavi u 2 i pol litre vode. Zatim se ostavi 24 sata stajati na toplom mjestu, pa se ocijedi i ostatak ponovo prelije sa 2 litre vode, te se ostavi 12 sati da odstoji.

Nakon toga se ocijedi i obje iscjeđevine spoje i kuhaju s medom i šećerom dok se masa ne ukuha na polovinu.

Uzima se dnevno po 4—5 žličica protiv bolesti jetara, začepljenja, žutice i zlatne žile (hemoroida).

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...