Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Sirup od bokvice i meda za zdravlje dišnih putova

sirup od bokvice
Foto: Pixabay / Bokvica

Bokvica ima izraženo antibakterijsko djelovanje, a zbog drugih spojeva koje sadrži u sebi jako je cijenjena kao prirodni lijek za mnoge respiratorne tegobe. Napisat ćemo kako se radi sirup od bokvice.

Ovom prilikom ćemo napisati recept za prirodni sirup od bokvice, koji je izuzetno dobar za liječenje svih upalnih procesa na dišnim putovima (respiratornom sustavu).

Ljekoviti sirup od bokvice i meda djeluje tako što potiče izlučivanje sekreta iz nosa i pluća. Ovaj sirup regenerira bronhije i sluznicu grla, i uspješno otklanja simptome astme, bronhitisa, laringitisa, alergijskog rinitisa, pneumonije i angine.

Ukratko: sirup od bokvice i meda dobar je lijek za suhi kašalj.

Pored svega što smo spomenuli, prirodni sirup će povećati otpornost dišnih organa, štiteći ih tako od raznih mikroorganizama i mogućih infekcija koje vrebaju.

Sirup povoljno djeluje i na želudac. Ako ga koristite on će ubrzati probavu, i ukloniti čireve na želucu.

Sirup se preporučuje svim plućnim bolesnicima, osobama slabijeg imuniteta i osobama koje imaju nezdravu naviku da konzumiraju duhanske proizvode.

Može se koristiti dugo vremena jer neće izazvati neželjene posljedice.

Smatra se da je blagi lijek, koji mogu konzumirati osjetljive osobe, bebe, trudnice i dojilje. “Ipak, mi savjetujemo (za trudnice i dojilje) da prethodno popričate sa vašim liječnikom koji vodi trudnoću.

Recept za sirup od bokvice i meda

Kada smo već spomenuli ljekovita svojstva prirodnog sirupa, red je da napišemo i recept. U nastavku pročitajte kako se pravi sirup.

Sakupljenu bokvicu (listove) dobro operite čistom vodom, da uklonite svu prljavštinu. Nakon toga, sitno nasjeckajte listove bokvice, pa sameljite u mašini za mljevenje mesa ili u blenderu. Kada se to uradili, pomoću sokovnika iscijedite sok iz biljke, pomiješajte sa medom, i krenite sa korištenjem.

Za pripremu sirupa koristite 2 količine meda na količinu soka koju ste dobili. Sirup možete piti duže vrijeme, pa se potrudite potrošiti dozu, i po potrebi pripremiti novu.

Sirup od bokvice pripremite isključivo sa domaćim kvalitetnim medom.

Sirup uzimajte 3 puta na dan, po jednu žlicu.

Sirup koji ste dobili čuvajte u frižideru. Nemojte ga uzimati na potpuno prazan stomak, ako vas muče želučane tegobe.

Ako ste sirup napravili po našim uputama, i ako ga redovno uzimate, već kroz par dana ćete osjetiti njegovo djelovanje.

Sirup odlično djeluje na sluznicu želuca, i na dišne putove.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...