Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Šipak kao eliksir mladosti i zdravlja – Divlja ruža, šipurika ili šipak – Jako ljekovita biljka

Plod divlje ruže jača imunitet regulira probavu, ublažava bolove izazvane artritisom, a zahvaljujući bogatom sadržaju vitamina A, blagotvorno djeluje na kožu.

Plod divlje ruže zaslužio je počasno mjesto u fitoterapiji i od davnina je nezaobilazni sastojak mnogih tinktura, čajeva i sirupa za jačanje imuniteta, liječenje prehlade i malokrvnosti.

U žličici usitnjenog i osušenog šipka ima 60 mg C vitamina, što zadovoljava dnevne potrebe odraslog čovjeka.

Zahvaljujući bogatom sadržaju voćnih kiselina i pektina, odličan je diuretik i laksativ pa se koristi za reguliranje probave i rada bubrega.

U narodnoj medicini sinonim je za čuvara vječne mladosti, jer je bogat vitaminom A koji blagotvorno djeluje na kožu.

Šipak daje koži vitalnost – Ulje iz sjemena ove biljke obiluje supstancama koje blagotvorno djeluju na kožu, pa se koristi za liječenje opekotina, akni i ožiljaka. Visoka koncentracije vitamina A osigurava koži elastičnost i zdravlje, dok masne kiseline, linoleinska i oleinska održavaju vitalnost staničnih membrana i osiguravaju epidermu optimalnu vlažnost.

Divlja ruža sadrži antioksidant flavonid koji je poznat po antivirusnom i antibakterijskom djelovanju, pa se nanošenjem šipkovog ulja na akne sprječava infekcija i podstiče obnavljanje epitela. Još jedan antioksidant iz ovog ploda – likopen – blagotvorno djeluje na kožu, naročito zreliju jer ublažava bore i sprječava djelovanje slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje.

Šipak ublažava artritis – Voćne kiseline iz šipka usporavaju proizvodnju proteina i enzima koji učestvuju u nastanku upalnih procesa, a podstiču stvaranje kolagena i pomažu obnavljanje hrskavice. Kako efikasno smiruje upale i ublažava ukočenost i bolove u zglobovima, ova biljka je obavezan dodatak terapiji artritisa.

Snižava kolesterol – Naučnici širom Europe traže načina da iskoriste sve blagodati koje šipak ima po zdravlje ljudi. Osim što je nezaobilazan sastojak kozmetičkih preparata i lijekova za jačanje organizma, naučnici se nadaju da bi mogao zamijeniti medikamente za snižavanje kolesterola. Dosadašnja ispitivanja pokazala su da su oboljeli od hipertenzije, koji su konzumirali napitak od praha šipka i uzimali prepisanu terapiju, nakon šest tjedana imali niži krvni tlak i nižu razinu kolesterola nego pacijenti koji su uz redovnu terapiju pili lijekove sa placebo efektom.

Snižavanje kolesterola divljom ružom moglo bi pomoći osobama preosjetljivim na statine, a za razliku od medikamenata koji smanjuju razinu LDL kolesterola u krvi ne stvara se rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...