Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Sindrom policističnih jajnika – zdravstveni problem mnogih žena

Policistični jajnici jako su česta pojava, puno češća nego što mnoge žene misle. Naime, policistične jajnike ima 8-10% žena.

Radi se o tome da žene mjesečno proizvedu više jajašaca, kao i one koje nemaju problema s bolesti, ali ona ne dozriju.

Uzrok je najčešće hormonski, često povezan s inzulinom. U brojnim se slučajevima radi o hormonsko-probavnoj smetnji. Kod žena s policističnim jajnicima nijedno od jajašca ne dozrije dovoljno i zato ne dolazi do ovulacije. Neka jajašca mogu se lako razviti u ciste, koje su, najčešće bezopasne.

Žene moraju biti svjesne da su policistični jajnici česta pojava koja u većini slučajeva ne utječe na kvalitetu življenja. Bol u trbuhu može biti znak da je jedna od cista postala prevelika. U tom slučaju može se preporučiti operativni zahvat. Za operativni zahvat se obično odluče žene koje žele zatrudnjeti, pri čemu je zadnjih godina u modi nova metoda. Ona omogućuje da se cista ne reže, već se samo probode tankom iglom. Većinom ciste ipak ne uzrokuju veće probleme pa se liječenje usmjerava na tegobe koje uzrokuju policistični jajnici.

Još jednom u kratko – Sindrom policističnih jajnika uzrokovan je neravnotežom hormona

Sindrom policističnih jajnika je stanje u kojem postoji neravnoteža ženskih spolnih hormona, a zahvaća oko deset posto žena reproduktivne dobi diljem svijeta. Neravnoteža hormona može uzrokovati promjene u menstrualnom ciklusu, promjene na koži, male ciste na jajnicima, teže začeće i slične probleme.

Kod sindroma policističnih jajnika, imamo stanje kada jajnici ne sazrijevaju dovoljno, te ostaju u jajnicima, pa umjesto da izlaze ostaju i stvaraju ciste u jajniku. Ako se sindrom policističnih jajnika ne liječi može dovesti i do problema s bubrezima, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i još nekih drugih.

Simptomi sindroma policističnij jajnika su vrlo obilne i neredovite menstruacije, pretilost, akne i začepljene pore, visok krvni tlak, povišeni kolesterol, ćudljivost, povećana dlakavost i glavobolje.

Liječenje se sprovodi kontrolom tjelesne težine bez naglih debljanje i mršavljenja, kontracepcijskim pilulama koje mogu pomoći regulirati menstrualni ciklus. Kod sindroma policističnih jajnika preporučuje se što više boraviti na dnevnom svjetlu, jer to pomaže vratiti hormone u ravnotežu. Za liječenje sindroma policističnih jajnika upotrebljava se čaj od nevena.

Čaj od nevena inače jako djelotvoran kod reguliranja nepravilnog i neredovitog menstrualnog ciklusa. Potrebno ga je piti sedam dana prije početka menstruacije, te nastaviti sa konzumiranjem za vrijeme menstruacije, sve do njenog završetka. Čaj se priprema tako što se jedan ili dva cvijeta nevena preliju sa 2 dcl kipuće vode. Čaj se, po želji, može zasladiti medom, a potrebno je popiti dvije do tri šalice čaja dnevno.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...