Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Simptomi prehlade – Kako prepoznati prehladu kod djece?

Jedan od karakterističnih simptoma prehlada je začepljen nos, a baš to roditeljima male djece predstavlja veliki problem.

Zbog čega je tako? Razlog tome je taj što vrlo mala djeca ne znaju disati na usta. Začepljen nos postaje glavni uzrok plača, nemirnog sna ili problema s hranjenjem i kod dojene djece i kod djece hranjene na bočicu.

Zbog smetnji disanja kod malog djeteta uzrokovanog začepljenim nosom i nakupljanjem sluzi u gornjih dišnim putovima javlja se i kašalj raznog intenziteta te učestalosti napada kašlja. Budući da upala sluznice zahvaća i ždrijelo i glasnice, glas se također mijenja te poprima promukli prizvuk.

Vrijeme trajanja prehlade kod djece može varirati, no prehlada obično prestaje u potpunosti nakon tjedan dana. Ukoliko je imunološki sustav djeteta nezreo, pogotovo ako se radi o malom djetetu, prehlada može prerasti u neka druga upalna stanja najčešće vezana za gornje ili donje dišne putove ili pak upale srednjeg uha.

Mastoidna kost, bubnjište i Eustahijeva tuba prostori su koji međusobno komuniciraju, a povezani su i sa ždrijelom. Bilo kakve promjene u jednom od tih prostora izazivaju promjene i u drugima. Kod prehlade ili upale grla, virusi i bakterije kroz Eustahijevu tubu prodiru u šupljinu srednjega uha. Eustahijeva tuba otekne i začepi se. Uz bakterijske infekcije u šupljini srednjega uha može se stvoriti i gnoj. Dojenčad i mala djeca podložnija su upalama srednjeg uha jer je Eustahijeva tuba u njih kraća i šira, pa virusi i bakterije lakše prodiru iz nosa i grla u srednje uho. Osim toga u toj su dobi uvećane vegetacije (treća mandula), koje mogu zatvoriti Eustahijevu tubu, što ima za posljedicu stvaranje negativnog tlaka u srednjem uhu i upale srednjega uha.

Odlazak liječniku je nužan u slučaju male djece, pogotovo djece mlađe od tri mjeseca. Ako prehladu prati jak kašalj, povišena tjelesna temperatura ili komplikacije u vidu upala uha odnosno donjih dišnih putova, također treba potražiti savjet pedijatra.

S obzirom da je prehlada najčešće virusnog podrijetla, lijeka za nju nema. Stoga liječenje prehlade podrazumijeva olakšavanje simptoma, pogotovo maloj djeci.

Unutarnju površinu nosa oblaže respiratorni epitel s trepetljikama u kojem se nalaze žlijezde koje proizvode sekret koji vlaži udahnuti zrak, a sudjeluje i u njegovoj filtraciji. Iz navedenog proizlazi kako je preporučljivo udisanje zraka kroz nos, a ne na usta. Osim spomenutih funkcija, nos služi i kao imunološka zapreka vanjskim antigenima. Veliki broj stranih čestica najprije ulazi u organizam kroz nos te je stoga imunološki sustav nosa vrlo razvijen.

Unutar samog epitela nosne sluznice nalazi se veća količina sekretornog imunoglobulina (IgA), koji reagira na specifične antigene, ali i lizozim, interferon y i ostali nositelji nespecifične imunosti. Plazma stanice, koje proizvode sekretorni IgA (s-IgA) u sluznici, zatim T i  B-limfociti te makrofagi čine poseban sustav limfatičkog tkiva koji je odgovoran za zaštitu cjelokupne sluznice gornjih dišnih putova. Kod nedovoljne vlažnosti zraka sluznica se ubrzano isušuje i njezina je obrambena uloga smanjena. Upravo je u tim uvjetima povećana mogućnost razvitka prehlade i sličnih bolesti dišnog sustava.

Izvor: bebe.hr

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...