Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Selfie zglob: Bolest nove generacije

Sigurno ste se u svojem životu susreli s terminom “teniski lakat”. Riječ je o bolesti koja je prepoznata još krajem 19. stoljeća, a koja je naziv dobila po tome što se često dijagnosticirala kod tenisača (i tenisačica, naravno, op. a). Danas, dva stoljeća kasnije, prepoznajemo novu bolest, selfie zglob, bolest koja je dobila naziv na sličan način (dijagnosticirana je kod osoba koje često slikaju selfie), bolest modernog doba.

Iako ćete sada pogledati na kojoj ste stranici i pomisliti kako se radi o nekom satiričnom portalu, ali ovo sve što ste do sada pročitali nije šala. Barem ako je vjerovati liječnicima iz Sjedinjenih Američkih Država koji su nekolicini svojih pacijenata upravo tako okarakterizirali bolest.

Što je selfie zglob?

Kako objašnjava doktor Levi Harrison, riječ je o jednoj vrsti takozvanog “sindroma karpalnog tunela”, u kojem su živci između podlaktice i dlana upaljeni. Do toga može doći, između ostalog, kada je zglob previše savijen prema unutra, baš kako se to radi kod slikanja selfija, pa dolazi do trnjenja i boli u ruci, osjećaja “odumiranja” ruke. To su sve simptomi karakteristični za karpalni tunel, stoga su te dvije dijagnoze vrlo povezane.

Dr. Levi napominje kako bi se broj oboljelih od ove bolesti mogao povećavati, s obzirom na trend popularnosti selfija, posebno kod mlađe populacije. A s njim se slaže i doktor Leon Benson, kirurg koji je specijalizirao za laktove i zglobove, koji je povodom ove teme rekao:

“Nije prirodno za lakat da bude u tako zakrivljenom stanju sat vremena ili duže u danu. Tijelo nije napravljeno da bude u neprirodnom položaju predugo. Tijelo se mora kretati, pa čak i kada spavamo, mozak stvara radnje da se tijelo kreće, kako ne bi predugo ostali u istom položaju. ” – objašnjava.

Kim Kardashian ima selfie zglob

Tema ove bolesti naglo je dobila na popularnosti kada je planetarno popularna Kim Kardashian rekla da joj je dijagnosticiran selfie zglob, te da zbog toga više ne radi takve slike. Iako je prvotno tvrdila da je prestala to raditi jer joj se isti ne sviđaju, na kraju se otvorila medijima, te “priznala” da joj je doktor tako savjetovao.

Iako je riječ o prilično bezazlenoj bolesti, ideja ovog članka je upozoriti roditelje da obrate pažnju na činjenicu koliko njihova djeca koriste telefone, koliko se naslikavaju, te u konačnici, potraže novi, bolji vid zabave za svoju djecu jer osim što takve stvari mogu “zatupiti djecu” (čekamo i takve potvrde od liječnika, op. a), mogu dovesti i do nepotrebnih ozljeda.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...