Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Saznajte zašto je dobro jesti masline

Za masline znamo da su zdrave, posebno jer često koristimo maslinovo ulje pa nam je poznat i plod biljke.

Kažu za maslinu da je to prirodni zaštitnik protiv kancerogenih oboljenja. Ova značajka maslina dolazi zbog snažnih protuupalnih i antioksidativnih svojstva jer upravo kronični oksidacijski stres i kronične upale izazivaju kancerogena oboljenja.

Masline su voće od kojih se pravi najpopularnije i u svijetu najčešće upotrebljavano jestivo ulje. A od samog ploda možete imati samo zdravstvenu dobrobit. Osim što koristimo ulje masline, jako dobro se može iskoristiti i plod, te na kraju i list za pripremu ljekovitog čaja.

Maslinovo ulje danas glasi kao najkvalitetnije, pa se preporučuje što više ga koristiti u kuhinji i alternativnoj medicini. Kada sebi kupujete ulje, uvijek gledajte uzeti hladno cijeđeno ulje visoke kvalitete. Ovako kvalitetno ulje se treba često koristiti za pripremu jela, ali paziti da se što manje izlaže visokim temperaturama da ne oksidira.

Najbolje je maslinovo ulje koristiti prelijevanjem po hladnim jelima, salatama i međuobrocima.

Maslinama danas liječimo mnoge bolesti. Neki stručnjaci alternativne medicine smatraju da se maslina koristi u čak 60 poznatih zdravstvenih problema čovjeka. Ovako široku primjenu maslina u narodnoj medicini možemo zahvaliti bogatom nutritivnom sastavu masline. Naime, maslina u sebi ima visok sadržaj vitamina E, pa zatim vitamine C, A, A, K, i biljne masti. Zanimljivo je spomenuti i Omega-3 masne kiseline koje pronalazimo u maslinama, a znamo koliko su nam potrebne. Osim spomenutih spojeva, masline obiluju još mnogim, pa da ih ne nabrajamo.

Maslina će sačuvati kardiovaskularno zdravlje

Dokazano je da masline čuvaju zdravlje srca i krvnih žila i to na sljedeći način. Kada kolesterol oksidira krvne žile bivaju oštećene i u arterijama se nakuplja masnoća koja s vremenom može izazvati srčani udar. Antioksidativni nutrijenti u maslinama sprječavaju oksidaciju kolesterola i na taj način sprečavaju pojavu srčanih bolesti. Masti koje sadrže masline su zdravije i mononezasićene te je dokazano da snižavaju povišen krvni tlak.

Ovo je biljka koja će vam pomoći pri mršavljenju

Ako mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinama zamijenimo zasićene masti pospješujemo gubitak kilograma, pokazala su istraživanja. Maslinovo ulje dokazano razbija masti unutar masnih stanica, potiče topljenje sala na trbuhu i smanjuje osjetljivost na inzulin. Konzumiranje maslina povećava razinu serotonina, hormona koji utječe na osjećaj sitosti.

Prevencija kancerogenih oboljenja

Masline su prirodni zaštitnik protiv kancerogenih oboljenja zbog snažnih protuupalnih i antioksidativnih svojstva jer upravo kronični oksidativni stres i kronične upale izazivaju kancerogena oboljenja. Također, masline su bogat izvor vitamina E, prenosi Dnevno.hr .

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...