Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Saznajte neke činjenice o moždanom udaru

Moždani udar je treći vodeći uzrok smrti u Americi, a ni kod nas nije zanemariv.

To je ujedno i najčešći uzrok invaliditeta u odraslih.

Prema podacima Nacionalne udruge za moždani udar, više od 750 000 stanovnika Amerike svake godine ima novonastali ili ponovni moždani udar, a brojka je u stalnom porastu.

Moždani udar je česta bolest i kod nas, no ipak, nemamo odgovarajuće ustanove koje prate statistiku i brojke, pa smo se u uvodnom tekstu poslužili nekim statističkim podacima koji se odnose na teritorij SAD-a. Riječ je o izrazito opakoj bolesti, koja često ostavlja teške posljedice, a lako moguće završi i smrtnim ishodom.

Vratimo se temi – Moždani udar

Postoje neki mitovi koji se odnose na moždani udar. Spomenuti ćemo ih i napisati što je prava istina. Dakle, u narodu se vjeruje da se moždani udar ne može liječiti. Također, mnogi misle da moždani udar pogađa samo starije osobe, a da oporavak od moždanog udara traje svega nekoliko mjeseci. Isto tako, u zabludi, ljudi smatraju da se posljedice moždanog udara mogu vidjeti odmah.

Sada ćemo vam reći što je stvarnost u vezi moždanog udara. Moždani udar je ozbiljno narušeno zdravstveno stanje koje zahtijeva hitno liječenje. Moždani udar može zadesiti svakoga, a riječ je o napadu na naš mozak. Oporavak od moždanog udara može trajati ostatak života. Posljedice moždanog udara mogu se pojaviti unutar godinu dana od moždanog udara.

Da napišemo par riječi, i objasnimo, što je moždani udar? Moždani udar, cerebrovaskularni inzult, nastaje kada ugrušak krvi začepi arteriju ili kada pukne krvna žila, čime je onemogućen dotok krvi u određeno područje mozga. Zbog toga dolazi do smanjenog protoka krvi i posljedičnog nedostatka kisika, zbog čega se javlja odumiranje moždanih stanica.

Zbog odumiranja moždanih stanica, javljaju se poremećaji sposobnosti koje kontrolira pogođeni dio mozga. Te sposobnosti uključuju govor, pokret i pamćenje. Kako će se to odraziti na osobu koja preživi moždani udar ovisi o tome gdje se u moždanom tkivu dogodio moždani udar i koliko je moždanog tkiva oštećeno. Neki se bolesnici u potpunosti oporave od moždanog udara, ali više od dvije trećine preživjelih u konačnici ima neki oblik invalidnosti.

Kako osoba može znati da je imala moždani udar? Ako imate bilo koji od sljedećih simptoma, odmah pozovite hitnu pomoć. Što prije dođete do pomoći, liječnici će moći više učiniti da bi spriječili daljnja ili trajna oštećenja. Dakle, simptomi moždanog udara su iznenadna slabost ili utrnutost lica, ruke ili noge jedne strane tijela. Možete doživjeti iznenadno zamagljen vid ili gubitak vida, pogotovo na jednom oku, ili može uslijediti gubitak govora, problemi u govoru ili razumijevanju onoga što vam drugi govore. Također, kao simptom moždanog udara može se javiti nagla, jaka glavobolja bez poznatog razloga. Tu je i neobjašnjiva vrtoglavica, nestabilnost pri hodanju ili padovi, osobito uz pojavu nekog drugog simptoma.

Još jedan upozoravajući znak na moždani udar zove se tranzitorna ishemijska ataka (TIA). TIA je takozvani mali moždani udar, koji može uzrokovati gore navedene simptome i može trajati samo par minuta, ali se ne smije ignorirati. Osobe koje imaju TIA imaju i veći rizik od moždanog udara. Ako sumnjate da imate TIA, potrebno je da odmah nazovete vašeg liječnika.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...