Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Vježba

Saznajte koje su prednosti trčanja

Svima je poznato da je trčanje sjajan način da budete u formi. No, jeste li znali da trčanje, osim toga, ima koristi za gotovo svaki dio tijela kao i za podizanje raspoloženja. Trčanje je nevjerojatno učinkovito za zdravlje. Mnogi koji žele izgubiti kilograme trebali bi se posvetiti trčanju jer je to najbolji način za to, puno zdraviji od dijeta.

Trčanje se kao sportska aktivnost uvijek izdvaja.

Ova disciplina zauzima posebno mjesto, i to s razlogom.

Od cijelog niza raznih sportskih aktivnosti trčanje je sigurno najjednostavnije i najekonomičnije. Za bavljenje tim sportom dovoljno je nabaviti trenirku i tenisice, a prednost je i to što nije potrebno plaćati skupu članarinu u klubovima i dvoranama, no koliko kod se doimao jednostavnim, jogging (engleski pojam kojim se naziva lagano trčanje), ima svoja pravila, na koja je preporučljivo pripaziti.

Pročitajte u nastavku kako vam trčanje može pomoći i fizički i psihički. Trčanej nam osigurava zdravlje, pa pročitajte kako.

Trčanje poboljšava zdravlje – trčanje je izvrsno za povećanje cjelokupnog zdravstvenog statusa pojedinca. Istraživanja pokazuju da pomaže podići razinu dobrog kolesterola te ima beneficije za dišni sustav. Osim toga, potiče i imunološki sustav te smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Sprječava bolesti – za žene trčanje može pomoći u smanjenju rizika od nastanka raka dojke. Smanjuje i rizik od moždanog udara. Liječnici preporučuju trčanje za ljude u ranoj fazi dijabetesa, za one s visokim krvnim tlakom i osteoporozom. Djeluje blagotvorno i na srce jer ga jača te daje arterijama elastičnost.

Dobro je za mršavljenje – ukoliko se borite s viškom kilograma ili želite uljepšati svoje tijelo trčanje je idealno za to. Po sagorijevanju kalorija je odmah nakon skijaškog trčanja.

Podiže samopouzdanje – nisu sve blagodati trčanja fizičke, naime, trčanje podiže vašu razinu samopouzdanja i samopoštovanja. Postavljanjem ciljeva može pomoći sebi kako bi te ciljeve postigli i bili sretniji.

Bori se protiv depresije – kad ste depresivni, posljednja stvar koju ćete učiniti je ustati i izaći na fizičku aktivnost. Ipak, samo nekoliko minuta trčanja je dovoljno da mozak počne lučiti hormon koji će prirodno popraviti vaše raspoloženje.

Trčanje je zaista nevjerojatno korisno za tijelo, um i duh. Daje vam puno energije i samopouzdanja što je u današnjem svijetu itekako potrebno. Možda i najvažnije je da opušta mozak. Uz to, kad jednom počnete trčati teško da ćete brzo prestati.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...