Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Šarlah – simptomi bolesti, uzroci i liječenje

Šarlah je infekcija streptokoka koja u organizam dospijeva preko krajnika. Kod ove infekcije se pojavi crveni osip, koji pokriva većinu tijela. Gotovo uvijek je šarlah popraćen upalom grla i jakom groznicom. Jednom kada bakterije uđu u tijelo, one se razmnožavaju prilikom čega se stvaraju toksini koji cirkuliraju našim tijelom kroz krvotok.

Najčešće se šarlah pojavi kod djece u dobi između 5 i 15 godina. Nekada je bio ozbiljna dječja bolest, ali se napretkom medicine i pronalaskom odgovarajućih antibiotika bolest danas smatra manjom prijetnjom. Ipak treba biti oprezan jer, ako se ne liječi, šarlah može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme koji mogu zahvatiti srce, bubrege i druge dijelove tijela.

Što znamo o šarlahu

Znamo da inkubacija traje između 1 i 7 dana, i tada je količina otpuštenih toksina u tijelu dovoljna da može izazvati simptome.

Danas se šarlah lakše liječi nego je to bio slučaj prije 50 godina. Prije su djeca ležala okupana u znoju, u deliriju od visoke temperature. Majke i liječnici su nemoćno promatrali i nadali se lakšem ozdravljenju. Danas je takav prizor zapravo rijetkost, jer smo pronašli antibiotike koji jako dobro djeluju.

Šarlah možemo opisati kao uobičajenu bolest djetinjstva. Uzročnik je bakterija beta-hemolitički streptokok iz skupine A. Šarlah uočavamo kao crveni osip po čitavom tijelu, ali se nekada ova bolest očituje kao jača upala grla.

Upala grla ne čudi, jer je šarlah uzrokovan istim tipom bakterije koja uzrokuje upalu grla. Kod šarlaha, bakterije u našem tijelu otpuštaju otrov koji uzrokuje osip i crvenilo jezika. Infekcija se prenosi od osobe do osobe, pomoću kapljica koje se pojavljuju kada osoba kašlje ili kiše. Unatoč činjenici da se danas može dobro liječiti, šarlah teško pada oboljeloj djeci. Srećom, danas djeca dosta rjeđe obolijevaju od ove bolesti.

Zanimljivo je da šarlah gotovo nikada ne napada odrasle. Jednom kada se pojavi, šarlah će najveće komplikacije izazvati drugog ili trećeg tjedna, kada se pojavi osip (tada uslijedi reumatska groznica ili upala bubrežnog tkiva).

Već smo spomenuli, ova je infekcija praćena grloboljom, ali se često pojavi i glavobolja, povraćanje i groznica. Streptokok u tijelu oboljele osobe proizvodi i oslobađa toksine (otrove) koji uzrokuju crveni osip i crvenilo lica. Po tom šarenilu šarlah je i dobio ime.

Period inkubacije relativno je kratak, jedan do tri dana, nekada i do 7 dana. Osip se obično pojavi već unutar dva dana od početka bolesti, a može trajati do tjedan dana. Obično se osip pojavi na vratu, pa onda se širi na područje ispod ruku ili na preponama te se proširi po čitavom tijelu. Jedino dlanovi i tabani znaju ostati bez osipa.

Osip je svijetlocrvene boje sa malim kvržicama, pa koža ima hrapavu površinu na dodir. Često se pojavljuju crvene linije na pregibima po koži, najčešće oko vrata ili na laktovima. Kako osip bude prolazio (oko 10 dana nakon pojavljivanja), koža će se početi ljuštiti baš kao i kada je opečena suncem.

Tko sve može da oboli?

Napisali smo da obolijevaju djeca, najčešće u dobi između 5 i 15 godina. Trebamo napomenuti da oba spola mogu biti podjednako pogođena ovom bolešću.

Šarlah se može pojaviti kod djece u spomenutom razdoblju, bez obzira na spol.

Ako dijete ne oboli u tom period, već do 10 napunjenih godina, čak 80% djece razvije doživotnu zaštitu u organizmu – zaštitna antitijela protiv streptokoknih pirogenih egzotoksina. Baš se zbog tog antitijela šarlah rijetko pojavi kod djece mlađe od 2 godine. Naime, do druge godine svog života djeca u sebi još uvijek imaju majčinska antiegzotoksinska antitijela.

Šarlah – slijed bolesti

Kada dijete oboli, već prvog dana dobije visoku temperaturu, koja se može popeti i do 40C stupnjeva. Grlo bude crveno i bolno, a jezik obložen. Nekada krajnici znaju biti prekriveni bijelim naslagama. Nekada će se pojaviti i povraćanje.

Drugog dana, na licu se zna pojaviti svijetlocrveni osip, koji neće zahvatiti područje oko usta. Do trećeg dana bolesti, osip se može proširiti (najčešće se i proširi) na trup, ruke i noge i pojavi se svrbež.

U tom periodu (oko 3. dana) temperatura bi trebala da opada, a jezik postaje svijetlocrven. Do šestog dana bolesti, osip polako nestaje a koža i jezik se počinju guliti. Mjesta na kojima se koža oguli bivaju crvena i ranjiva, a do potpunog guljenja stare kože može proći i 14 dana.

Šarlah kod djece možete prepoznati po sljedećim simptomima:

 • crveni osip koji izgledom podsjeća na opekline od sunca. Obično se osip pojavi na licu ili vratu, pa se proširi na trup, ruke i noge.
 • crvene linije, odnosno nabori na koži u području prepona, pazuha, laktova ili koljena. Obično su nabori jače crveni od okolnog crvenila.
 • isprano, odnosno blijedo lice sa mogućim blijedim prstenom oko usta.
 • jagodast jezik jedan je od simptoma šarlaha. Tekstura jezika i boja podsjećaju na jagodu. Jezik izgleda crven sa neravnom površinom, a u ranoj fazi bolesti često bude prekriven bijelim premazom.

Još neki simptomi koje možemo povezati sa šarlahom:

 • visoka temperatura – iznad 38.5C stupnjeva
 • upaljeno grlo
 • teškoće s gutanjem
 • moguće povraćanje
 • glavobolja

Osip, kada se pojavi bude jednake teksture, lagano uzdignut i crvene je boje. Pod prstima podsjeća na brusni papir, koji nestaje kada ga se pritisne. Ako prepoznate simptome koje smo spomenuli, i ugledate osip koji podsjeća na šarlah – svakako se obratite liječniku da se urade pretrage i napiše dijagnoza. Dalje ćete postupiti po savjetu liječnika.

Koje se pretrage rade?

Ako dijete dovedete u zdravstvenu ustanovu, na pregled, sa sumnjom na šarlah – ovo su neke pretrage koje liječnik može zatražiti da se urade.

 • mikrobiološka analiza brisa grla i danas je standard za potvrdu A grupe streptokoknih infekcija gornjeg dišnog sustava
 • brzi antigenski test (BAT) – ovaj test služi za brzu dijagnozu i trenutno propisivanje odgovarajućih antibiotika
 • testovi na streptokokna antitijela – koriste se za potvrdu prethodne infekcije streptokokima grupe A
 • korisno je uraditi i kompletnu krvnu sliku

Terapija – liječenje šarlaha

Jednom kada se uspostavi dijagnoza bolesti, pristupa se liječenju. Liječenje šarlaha provodite op savjetu liječnika.

Terapija se temelji na antibioticima, najčešće na penicilinu, ali u slučaju alergije liječnik može propisati drugi odgovarajući antibiotik. Već nakon jednog dana od početka terapije, bolesnik više nije zarazan, a bolest će se relativno lako i efikasno izliječiti bez nekih komplikacija. Pacijentima je preporučeno strogo mirovanje, uravnotežena prehrana i optimalni unos tekućine.

Uz odgovarajuće liječenje oboljelih potrebno je provesti i druge mjere za sprječavanje širenja šarlaha. Ovdje prvenstveno mislimo na održavanje odgovarajuće higijene bolesnika i svih koji su u doticaju sa oboljelom osobom. Potrebno je redovno prati ruke, posebno nakon kihanja, kašljanja ili brisanja nosa. Svi predmeti, koji su bili u dodiru sa bolesnikom, trebaju se očistiti.

Terapija antibioticima jako je efikasna, ne samo za liječenje bolesti, nego i za sprječavanje mogućih komplikacija koje su se u prošlosti javljale. Također, ovakvom terapijom suzbijamo i širenje šarlaha na drugu djecu i članove obitelji. Važno je da liječnik propiše terapiju, i ona se nikako ne bi smjela provoditi na svoju ruku. Ako netko od ukućana ima simptome, na vrijeme se obratite liječniku i tražite pregled – te na kraju postupite po njegovim uputama.

Sa terapijom antibioticima šarlah se lagano i efikasno liječi.

Da bi izbjegli širenje infekcije na drugu djecu, ili članove obitelji, najbolje je da dijete za vrijeme liječenja boravi kod kuće. Dijete treba da odmara, barem dok traju simptomi i ne dođe do znakova da se bolest povlači. Djetetu se može propisati i neki lijek za snižavanje temperature, a po potrebi i neki za ublažavanje bolova u grlu. Normalno je da dijete za vrijeme bolesti izgubi apetit, najčešće zbog bolnog grla (boli dok guta), pa je dobro da mu pripremate hranu koju lakše jede i voli inače. Najbolje je davati kašastu hranu, koja nije jako začinjena.

Tretman liječenja (terapiju) treba provesti do kraja, jer u suprotnom postoji mogućnost da se infekcija ne izliječi do kraja, da se vrati i da se pojave komplikacije. Većinom će djeca dobiti neki sirup (antibiotik) ili tablete – ovisno što će liječnik da propiše.

Ako je dijete alergično na penicilin, liječnik će pronaći odgovarajući antibiotik kao zamjenu. Obično su to antibiotici iz grupe makrolidnih antibiotika, koji također jako dobro eliminiraju streptokoke.

Djeca jako dobro reagiraju na terapiju antibioticima, pa će se simptomi i bolovi početi da povlače već kroz prvih 24 sata od početka terapije. Ipak, za potpuni oporavak potrebno je 7 dana, a nekada (u rijetkim situacijama) terapija antibioticima može potrajati i 10 dana. Opet da napomenemo, terapiju treba provesti do kraja – da se infekcija ne bi vratila jer postoji mogućnost da se bolest zakomplicira.

Komplikacije koje se mogu pojaviti

Komplikacije su rijetke, ali se može dogoditi da se bakterija proširi na druge dijelove tijela. Kada se to dogodi može se javiti infekcija uha ili sinusitis. Ostale komplikacije koje se mogu pojaviti su reumatska groznica ili akutni glomerulonefritis (upala bubrega).

Prevencija: Znamo da se bakterija širi direktnim kontaktom sa inficiranim osobama, ili kapljično ako zaražena osoba iskašljava. Zbog toga je potrebno izbjegavati kontakt sa zaraženim osobama. Djecu koja su bolesna, u vrtiću i školama treba izolirati (kod kuće), da se provede liječenje.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...