Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Sami možete provjeriti svoje zdravstveno stanje

Da ste zdravi, ili možda niste, možete i sami provjeriti nekim jednostavnijim metodama. Ovo vrijedi za neke bolesti i stanja, dok se za druge naravno trebate obratiti liječniku da bi obavio detaljan pregled.

Sami sebi provjerite zdravstveno stanje.

Zdravlje je najvažnije, no dosta često se toga sjetimo tek onda kad nas snađe neka bolest.

Ipak, danas imamo i uživamo veliki napredak u medicini, koji se ne odnosi isključivo na liječenje određenih bolesti, nego i na prevenciju.

Mnoge bolesti moguće je preduhitriti usvajanjem zdravih životnih navika, redovnim liječničkim pregledima i osluškivanjem vlastitog tijela. Što točno možete sami učiniti na tom području?

Sami sebi izmjerite krvni tlak – Normalna vrijednost krvnoga tlaka prosječno iznosi 120/80 mmHg. Tlak je povišen ako se više od tri puta izmjeri veći od 140/90 mmHg. Povišeni krvni tlak povećava rizik od razvoja srčanih bolesti. To znači da je normalan krvni tlak jako važan za opće zdravlje organizma.

Idealna tjelesna masa je jako važna za zdravlje – Indeks tjelesne mase odličan je način da procijenite imate li ili nemate višak kilograma. Izračunava se tako da težinu (u kg) podijelite s visinom (u metrima) na kvadrat. Poželjnim vrijednostima smatraju se one između 18,5 i 24,9. Idealna tjelesna masa jedan je od preduvjeta zdravog organizma.

Porodična povijest bolesti – Ako znate od kojih su bolesti bolovali ili možda umrli, vaši rođaci, lakše ćete odrediti rizik ili više njih, odnosno bolesti od kojih se možete pokušati zaštititi. Mnoge bolesti, kao što su na primjer rak dojke ili srčane bolesti, mogu se prenositi s koljena na koljeno, a ako ste upoznati sa rizikom možete učiniti ispravne odluke za sebe.

Redovne kontrole su jako važne – Sistematski pregledi nisu namijenjeni samo djeci. Čak i ako ste dobrog zdravlja, korisno je barem jednom godišnje posjetiti liječnika jer tako mnoge bolesti možete preduhitriti u začetku, kad je liječenje znatno lakše.

Kolika vam je razina kolesterola? – Povišeni kolesterol povećava rizik od mnogih bolesti. Preporučena vrijednost ukupnog kolesterola trebala bi biti manja od 5,0 mmol/l, a vrijednost LDL kolesterola poznatog kao loši kolesterol manja od 3,0 mmol/l. S HDL kolesterolom odnosno dobri kolesterol je drukčije. Za njega je bolje da je što viši i on mora biti bar 1,0 mmol/l.

Ujutro izmjerite svoj puls – Prosječna zdrava osoba u stanju mirovanja ima između 60 i 80 otkucaja srca u minuti. Najbolje vrijeme za provjeru pulsa je ujutro prije nego što ustanete iz kreveta. Puls bi trebalo provjeravati i prilikom vježbanja, kad preporučena brzina otkucaja srca zavisi od životne dobi.

Gore su spomenuti neki jednostavni koraci koje i sami možete poduzeti za sebe i svoje zdravlje. Ne budite lijeni, nego se potrudite saznati u kakvom ste zdravstvenom stanju, a ukoliko uočite neke zabrinjavajuće rezultate obratite se liječniku i tražite detaljnije kontrole.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...