Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Prirodni lijek za razinu kolesterola – Kako sačuvati kolesterol u granicama normale?

Kolesterol u biti prirodni lipid i on neophodan za naš organizam. Ipak, kada razina kolesterola izlazi izvan granica normalne vrijednosti, odnosno kada više nije u ravnoteži, kolesterol nam stvara zdravstvene probleme.

Ako imate povišen kolesterol svakako izbjegavajte namirnice poput kruha, peciva, tjestenina od bijelog brašna i ona kojima se dodaju jaja, punomasno mlijeko te maslac. Tu se misli i na slastice kao što su kroasane, lisnata tijesta, masni krekeri i ostali komercijalni proizvodi od bijeloga brašna.

Trebate izbjegavati unos mesa i određenih vrsta ribe. Tu mislimo na masno goveđe, teleće, janjeće i svinjsko meso.

Izbjegavajte jesti mesne i konzervirane mesne prerađevine, iznutrice, piletinu i puretinu sa kožicom. Prženo i pohano meso koje se priprema sa puno masnoće svakako nije pogodno za osobe sa povišenim kolesterolom. Izbjegavajte školjke, rakove i glavonošce te ribu prženu u dubokom ulju.

Jaja trebate svesti na manje od 4 jaja na tjedan. Mlijeko i mliječni proizvodi mogu biti štetni i doprinijeti pogoršanju razine kolesterola. Punomasno mlijeko, jogurti i sirevi s visokim postotkom mliječne masti, kravlji sir sa 4% mliječne masti, mliječni sladoled trebaju se svesti na minimum.

Voće i povrće jedite ali nikako prženo povrće i povrće pripremano s maslacem, sirom ili umakom od vrhnja, prženo voće, voće pripremano sa maslacem i vrhnjem i uz dodatak šećera.

Životinjska mast, salo, slanina, maslac, vrhnje i preljevi za salatu su namirnice štetne za vas, pa ih izbjegavajte.

Juhe koje sadrže punomasno mlijeko, vrhnje, mnogo masnoće životinjskog porijekla i pileću kožicu trebate izbjegavati.

Deserti kao što su komercijalno proizvedeni keksi, kolači i pite sa velikim udjelom masnoća i šećera, kolači koji sadrže šećer, jaja, margarin, maslac, kokos, punomasno mlijeko, vrhnje ili sir, mliječne čokolade, mliječni sladoled, krafne i biskviti su također štetni.

Znamo da je popis zaista dugačak, pa se čovjek zapita što onda jesti – ali za potrebe zdravlja svakako se potrudite.

Pretjerane količine kolesterola mogu opteretiti stanice koje se brinu da se on transportira kroz metabolizam. Najosjetljivije stanice na povišenu razinu kolesterola su one na stjenkama krvnih žila a zovemo ih endotelne stanice.

Zbog toga je kolesterol i poznat kao jedan od glavnih faktora rizika za nastajanje krvožilnih i srčanih bolesti.

Ovom prilikom ćemo vam pokazati kako da se borite protiv povišenog kolesterola na prirodan način

Evo jedan recept za prirodni lijek koji vam pomaže da održite zdravu razinu kolesterola u krvi.

Očistite 30 češnja češnjaka i operite 5 limuna te ih sa korom narežite na manje komade.

To zajedno usitnite u mikseru ili sameljite u mašini za meso. Dalje, u jednu posudu uspite 1 litru vode i stavite u nju dobivenu smjesu.

Pustite vodu da proključa. Kada je voda sa smjesom češnjaka i limuna proključala, sklonite ju sa vatre i kroz cjediljku vruću tekućinu prespite u bocu. Pustite bocu bez čepa dok se tekućina ne ohladi.

Kada se tekućina u boci ohladila zatvorite ju i ostavite u frižider.

Ovaj prirodni lijek za kolesterol uzimajte prije ili poslije obroka, jedanput dnevno po jednu štamplicu ‘rakijski čašicu’. Nakon kure koja traje tri tjedna napravite stanku od 8 dana, te nakon toga započnite drugu trotjednu kuru.

Lijek se primjenjuje jednom godišnje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...