Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Riješite se PMS-a na prirodan način – Imate problema sa neugodnim simptomima PMS-a? Evo par savjeta za vas

Predmenstrualni simptom ili PMS nije stanje, nego skup neugodnih simptoma koje mnoge žene osjećaju tjedan-dva prije menstruacije. Procjenjuje se da oko 40 posto žena doživljava neki stupanj PMS-a, a mnoge sa uspjehom ublažavaju simptome sa jednim ili više prirodnih sastojaka.

Imate problema sa neugodnim simptomima PMS-a? Evo par savjeta za vas…

Pronađeno je 150 različitih simptoma PMS-a, a najčešći su iscrpljenost, razdražljivost, depresija, glavobolja, nervoza, napetost, promjene raspoloženja, nadutost, proljev, zatvor, čežnje za slatkim, osjetljive i povećane dojke, grčevi maternice, promjene u seksualnoj želji, bol u leđima, akne, oticanje članaka i prstiju.

Simptomi PMS-a često znaju da se pogoršaju ako se hranite nezdravo. Zato, da biste lakše prebrodili te dane u mjesecu, smanjite unos masne i slane hrane, posebno u vrijeme menstruacije. Izbjegavajte prejedanja, a radije jedite manje obroke više puta na dan. Jedite hranu bogatu vlaknima i kompleksnim ugljikohidratima, kao što su povrće i mahunarke, a izbjegavajte ljutu i kiselu hranu te kofein jer mogu dodatno da pogoršaju simptome.

Da biste uspješno protjerali simptome PMS-a, okrenite se prirodnim lijekovima spomenutim u tekstu ispod.

Kalcij – Istraživanja pokazuju da spojevi kalcija donose poboljšanje kod raznih simptoma PMS-a. U jednoj studiji 500 žena sa PMS-om uzimalo je 1.200 miligrama kalcija u obliku kalcij karbonata kroz tri mjeseca. Prijavile su ublažavanje simptoma promjena raspoloženja, zadržavanja vode, čežnje za hranom i grčeve.

Preporučena doza: Uzimanje 1.500 mg na dan podijeljeno na više doza.

Magnezij – Ovaj mineral, uključen u regulaciju estrogena, pokazao se veoma koristan u ublažavanju menstrualnih grčeva.

Preporučena doza: uzimajte 250 mg na dan po potrebi.

Vitamin B6 – Piridoksin ublažava depresiju povezanu sa PMS-om. Uz to pomaže pri apsorpciji magnezija.

Preporučena doza: uzimajte 50 mg jedanput ili dvaput na dan.

Vitamin E – Ovaj vitamin smanjuje osjetljivost dojki, glavobolju, iscrpljenost i nervozu povezanu sa PMS-om. U istraživanju koje obuhvatilo 75 žena koje su dva mjeseca uzimale vitamin E, njih 75 posto prijavilo je ublažavanje simptoma PMS-a.

Preporučena doza: uzimajte 400 I. J. na dan.

Konopljika – Ova biljka od davnina se koristi u liječenju menstrualnih poremećaja zbog svoje mogućnosti uravnoteživanja hormona. Žene sklone depresiji ne bi trebale da ju koriste.

Preporučena doza: Na dan uzimajte od 180 do 240 mg standardiziranog ekstrakta.

Maslačak – Ova biljka je blagi diuretik i može da pomogne u manjem zadržavanju tekućine povezanom sa PMS-om.

Preporučena doza: Uzmite 300 mg tri puta na dan prije menstruacije.

Ulje noćurka – Listovi i cvijet noćurka sadržavaju vrijedno ulje koje ublažava niz simptoma PMS-a uključujući grčeve, depresiju i osjetljive dojke.

Preporučena doza: Uzimajte 500 mg dva puta na dan.

Kineska anđelika – Poznata i kao ženski ginseng, kineska anđelika ublažava bolne grčeve.

Preporučena doza: Uzimajte od 300 do 500 mg dva puta na dan tijekom tjedna prije menstruacije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...