Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Riješite se PMS-a na prirodan način – Imate problema sa neugodnim simptomima PMS-a? Evo par savjeta za vas

Predmenstrualni simptom ili PMS nije stanje, nego skup neugodnih simptoma koje mnoge žene osjećaju tjedan-dva prije menstruacije. Procjenjuje se da oko 40 posto žena doživljava neki stupanj PMS-a, a mnoge sa uspjehom ublažavaju simptome sa jednim ili više prirodnih sastojaka.

Imate problema sa neugodnim simptomima PMS-a? Evo par savjeta za vas…

Pronađeno je 150 različitih simptoma PMS-a, a najčešći su iscrpljenost, razdražljivost, depresija, glavobolja, nervoza, napetost, promjene raspoloženja, nadutost, proljev, zatvor, čežnje za slatkim, osjetljive i povećane dojke, grčevi maternice, promjene u seksualnoj želji, bol u leđima, akne, oticanje članaka i prstiju.

Simptomi PMS-a često znaju da se pogoršaju ako se hranite nezdravo. Zato, da biste lakše prebrodili te dane u mjesecu, smanjite unos masne i slane hrane, posebno u vrijeme menstruacije. Izbjegavajte prejedanja, a radije jedite manje obroke više puta na dan. Jedite hranu bogatu vlaknima i kompleksnim ugljikohidratima, kao što su povrće i mahunarke, a izbjegavajte ljutu i kiselu hranu te kofein jer mogu dodatno da pogoršaju simptome.

Da biste uspješno protjerali simptome PMS-a, okrenite se prirodnim lijekovima spomenutim u tekstu ispod.

Kalcij – Istraživanja pokazuju da spojevi kalcija donose poboljšanje kod raznih simptoma PMS-a. U jednoj studiji 500 žena sa PMS-om uzimalo je 1.200 miligrama kalcija u obliku kalcij karbonata kroz tri mjeseca. Prijavile su ublažavanje simptoma promjena raspoloženja, zadržavanja vode, čežnje za hranom i grčeve.

Preporučena doza: Uzimanje 1.500 mg na dan podijeljeno na više doza.

Magnezij – Ovaj mineral, uključen u regulaciju estrogena, pokazao se veoma koristan u ublažavanju menstrualnih grčeva.

Preporučena doza: uzimajte 250 mg na dan po potrebi.

Vitamin B6 – Piridoksin ublažava depresiju povezanu sa PMS-om. Uz to pomaže pri apsorpciji magnezija.

Preporučena doza: uzimajte 50 mg jedanput ili dvaput na dan.

Vitamin E – Ovaj vitamin smanjuje osjetljivost dojki, glavobolju, iscrpljenost i nervozu povezanu sa PMS-om. U istraživanju koje obuhvatilo 75 žena koje su dva mjeseca uzimale vitamin E, njih 75 posto prijavilo je ublažavanje simptoma PMS-a.

Preporučena doza: uzimajte 400 I. J. na dan.

Konopljika – Ova biljka od davnina se koristi u liječenju menstrualnih poremećaja zbog svoje mogućnosti uravnoteživanja hormona. Žene sklone depresiji ne bi trebale da ju koriste.

Preporučena doza: Na dan uzimajte od 180 do 240 mg standardiziranog ekstrakta.

Maslačak – Ova biljka je blagi diuretik i može da pomogne u manjem zadržavanju tekućine povezanom sa PMS-om.

Preporučena doza: Uzmite 300 mg tri puta na dan prije menstruacije.

Ulje noćurka – Listovi i cvijet noćurka sadržavaju vrijedno ulje koje ublažava niz simptoma PMS-a uključujući grčeve, depresiju i osjetljive dojke.

Preporučena doza: Uzimajte 500 mg dva puta na dan.

Kineska anđelika – Poznata i kao ženski ginseng, kineska anđelika ublažava bolne grčeve.

Preporučena doza: Uzimajte od 300 do 500 mg dva puta na dan tijekom tjedna prije menstruacije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Zdravlje

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...