Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Riješite se nesanice lako

Patite od nesanice? Evo par savjeta kako da se riješite nesanice i lakše utonete u san.

Ako loše spavate u zadnje vrijeme, onda znate kakav je grozan osjećaj biti neodmoren.

Još je gore ako se neprospavane noći počnu gomilati, onda se radi o nesanici, koja je iznimno neugodna. Iako se radi o ozbiljnom problemu, koristeći sljedeće savjete možete ga se jednostavno riješiti.

Izbjegavajte stimulanse – šalica kave ujutro dio je rutine većine ljudi. I to je sasvim u redu. No šalica kave poslijepodne ili navečer ima ozbiljan utjecaj na to kako ćete spavati. Pokušajte ne piti takva pića pa će san biti dostižniji.

Pokušajte baviti se tjelesnom aktivnošću navečer – ako ste dovoljno umorni, lako ćete zaspati. Mnogi ljudi rade za računalom i potrebna im je fizička aktivnost. Primjerice, trčanje sjajno djeluje na organizam i zaslužno je za bolji san.

Nemojte koristiti nikakvu tehnologiju prije spavanja – korištenje modernih spravica poput mobitela ili laptopa odgađa spavanje. Umjesto toga puno je bolje uzeti knjigu i čitati.

Smirite misli – ukoliko ste pod stresom zbog rokova koje morate ispoštovati, vaš mozak odgađat će san. Meditacija i opuštanje zaustavlja negativne misli i vodi vas ka dobrom snu.

Izbjegavajte alkohol – iako alkohol u nekim slučajevima omogućuje lakše tonjenje u san, s druge strane je zaslužan za prilično lošiji san. Alkohol će spriječiti da se odmorite iako ćete zaspati.

Pokušajte s aromaterapijom – neki mirisi su u korelaciji s dobrim spavanjem, primjerice eterična ulja su sjajna za opuštanje. Praktički ona su signal tijelu da je vrijeme za spavanje.

Stvorite si rutinu – posljednje, ali ne i najmanje važno. Neka svaka večer bude ista. Primjerice, tuširanje, pranje zubiju, čitanje. Posljednje je pogotovo dobro za spavanje. Već i par stranica pročitanog štiva pomoći će vašem tijelu da se umiri i da zaspe, a to smo vjerojatno svi osjetili na vlastitoj koži.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...