Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Riblje ulje – upotreba i za što je dobro

riblje ulje
Riblje ulje kapsule

Smatramo ga najstarijim suplementom prehrani na svijetu – riblje ulje. Trebate znati da riblje ulje pomaže brojnim funkcijama u našem organizmu, te nam jača imunitet. Nekada su nam mame i bake davale žličicu ovog ulja, a danas ga lako možemo pronaći u obliku kapsula, što je mnogo jednostavnije i lakše za korištenje.

Riblje ulje danas se lako konzumira, nema neugodan okus i lakše se može ponijeti sa sobom na put ili gdje već se krećete tijekom dana. Neki su proizvodi na tržištu čak i dodatno obogaćeni različitim okusima, pa se riblje ulje lako može dati i djeci. U današnje vrijeme, kada jedemo nezdravo, brzu hranu i obroke koji nisu bogati vrijednim elementima – riblje ulje se preporučuje kao dobar dodatak prehrani.

Zbog čega je  riblje ulje tako dobro?

Dakle, krenimo redom: riblje ulje čuva nas od visokog lošeg kolesterola, s tim da pomaže reguliranje i dobrog kolesterola. Tako riblje ulje djeluje povoljno na kompletnu shemu sa kolesterolom u krvi. Osim toga, ovaj dodatak prehrani je dobar jer štiti srce i krvne žile, umanjujući tako rizik od infarkta.

Studije koje se bave temom infarkta i statistikama kažu: među preživjelima, nakon infarkta srca, uočena je uska poveznica da je smrtnost za čak 50% smanjena uz pomoć ribljeg ulja. Preživjeli su posvjedočili da su kroz period od nešto više od 3 godine, redovno konzumirali riblje ulje. Zanimljiva činjenica koja podupire tu tezu je to da: Eskimi u svojoj prehrani svakodnevno konzumiraju velike količine plave ribe, a gotovo nikako ne obolijevaju od srčanih bolesti. To znači da riblje ulje djeluje preventivno, i ne trebate čekati probleme sa krvožilnim sustavom, nego već danas – dok čitate ovaj tekst, započnite jesti plavu ribu i koristiti riblje ulje. Neće vam pomoći samo kao prevencija od kardiovaskularnih bolesti, nego će riblje ulje poboljšati cirkulaciju i opću krvnu sliku.

Nismo još gotovi, ni blizu. Riblje ulje je dobro za mozak, posebno mozak djece koji se brzo razvija i potrebna mu je sva moguća energija koju može dobiti. Mozak se hrani omega 3 masnim kiselinama ribljeg ulja. Liječnici će često preporučiti uzimanje ribljeg ulja, posebno u sredinama gdje se inače slabo jede plava riba. To znači da bi trebali na tjedan imati barem 2 obroka ribe, posebno plave ribe, da bi zadovoljili minimalne potrebe za elementima koje imamo u ribljem ulju. U suprotnom, uzmite se riblje ulje kao dodatak prehrani.

Riblje ulje će pomoći u liječenju depresije, ukloniti stres i anksioznost, a na sve spomenute psihičke probleme djelovat će i preventivno. Toliko je dobro da doprinosi čvrstoći kostiju, podmazanosti zglobova uslijed pojačanog napora, te će pomoći gubitku suvišnih masnoća iz tijela. Riblje ulje posebno će dobro doći ako masti životinjskog podrijetla (kopnenih životinja), zamijenite masnoćama ribljih vrsta. Riblje ulje pomaže da se poveća oksidacija masti u masnim stanicama. Također, pomaže u redukciji adipokina na način da uništava pred-adipokine (masne stanice).

Dodatak prehrani

Kao dodatak prehrani, riblje ulje je najbolje uzimati uz jelo jer se na taj način sprječava i njegova oksidacija.

Osim unosa suplementima, omega 3 masne kiseline možete unijeti u organizam konzumirajući veće količine plave ribe. Vrste ribe koje su bogate omega 3 masnim kiselinama su: tuna, palamida, sardina, srdela, inćun i losos.

Ljudi često pogrešno misle da je plava riba skupa i da nije svima pristupačno, ali naravno nije tako. Možete se zdravo i jeftino hraniti, i tako zadovoljiti unos omega 3 masnih kiselina konzumiranjem srdela ili inćuna.

Osim ribljeg ulja, kao dobar izvor omega 3 masnih kiselina možemo spomenuti orašaste plodove, sjemenke i ulje lana te maslinovo ulje. Termičkom obradom bilo kojeg ulja njegova se učinkovitost smanjuje, zbog čega je najbolje konzumirati ulje u svježem obliku – kao začin salati. Važno je uvrstiti ga u prehranu, da bi na taj način osigurali potrebne količine omega 3 masnih kiselina, i drugih vrijednih elemenata koji se nalaze u ulju. Ako želite postići maksimalni učinak, najbolje bi bilo jesti plavu ribu, 3 puta tjedno, koju ste začinili maslinovim uljem. Svježi sir jedite za večeru, na način da ga začinite sjemenkama lana ili žlicom lanenog ulja.

Ako pravilno isplanirate vašu prehranu, neće biti potrebe za odlaskom u ljekarnu i za kupovinom različitih suplemenata. Kupite si kvalitetno ulje maslina ili laneno ulje, i kombinirajte ga sa već spomenutim namirnicama koje su jako zdrave i bogate omega 3 masnim kiselinama.

Prednosti konzumiranja ribljeg ulja

Riblje ulje treba da bude sastavni dio svake dijete, jer u sebi sadrži elemente koji su ključ uspjeha i zdravlja našeg organizma. Ključno je za očuvanje balansa, što je izrazito važno jer danas malo tko jede dovoljne količine plave ribe, ili bilo kojeg drugog kvalitetnog izvora mega 3 masnih kiselina. Saznajte koje su prednosti konzumiranja namirnica bogatih ribljim ulje, odnosno omega 3 masnim kiselinama.

Popravlja raspoloženje – Stručnjaci su proveli niz studija na temu ribljeg ulja, a rezultati tih studija pokazuju kako su omega 3 masne kiseline, a posebno DHA važne za pravilno funkcioniranje mozga kao i za raspoloženje osobe. Naime, konzumiranjem ribljeg ulja ne samo da podižete raspoloženje, nego se osjećate bolje općenito, te ste otporniji na svakodnevne stresne situacije. Već i ovaj prvi razlog, za konzumiranje ribljeg ulja, je sasvim dovoljan da dobro razmislite o uvođenju novih namirnica u svakodnevnu prehranu.

Riblje ulje održava pokretljivost – Možda je ovo i jedan od poznatijih razloga za konzumiranje ribljeg ulja. Starije generacije se još sjećaju kako su kao mali dobivali žličicu ribljeg ulja kada god su se roditelji sjetili dati im. Naime, roditelji su djeci redovno davali žličicu ulja svaki dan, sve u cilju bolje pokretljivosti zglobova. Nije to bilo bez razloga jer, znamo da omega 3 masne kiseline djeluju kao snažan prirodni lijek protiv upale, na način da zglobovima daju gipkost. Kasnije su različita ispitivanja pokazala da omega 3 masne kiseline pomažu tijelu da lakše podnosi bol. Omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja štite zglobove, tako da djeluju na enzime koji napadaju hrskavicu. Također, ovi vrijedni spojevi potiču tijelo na proizvodnju kemikalija koje ublažavaju bol i smanjuju upalu. Riblje ulje preporučeno je sportašima i fizički aktivnim osobama jer, daju pokretljivost zglobovima i sprječavaju upale u tijelu.

Ubrzava metabolizam

Ubrzat će metabolizam – Riblje ulje je namirnica koja ubrzava metabolizam, što je dodatni razlog zbog čega je dobro u različitim dijetama. Jednostavnim, redovnim uzimanjem ribljeg ulja, značajno možete ubrzati i učiniti da tijelo sagorijeva višak kalorija. Ovaj efekt dobijemo jer ulje djeluje tako da aktivira mehanizam za sagorijevanje masti, a gasi mehanizam za njihovo skladištenje. Osim toga, riblje ulje ima sposobnost da smanji razinu inzulina u tijelu, čime se dobije dodatni efekt za sagorijevanje masti u našem tijelu.

Uklanja svakodnevni stres – Omega 3 masne kiseline imaju sposobnost da uklone stres, djelujući direktno na mehanizam koji aktivira hormone stresa. Redovnom uzimanjem ribljeg ulja, već i nakon 3 tjedna, značajno ćete smanjiti stimulaciju plazma adrenalina i kortizola. Osim ribljeg ulja, znamo da i vitamin C djeluje na hormon stresa kortizol. Ako ste svakodnevno pod stresom, ili prolazite kroz težak period, obavezno konzumirajte riblje ulje ili voće bogato vitaminom C.

Riblje ulje je pristupačno i preporučuje se svima

Ako već mislite uzimati suplemente, onda se odlučite za riblje ulje. Stručnjaci se slažu da je ovaj suplement trenutno najbolji na tržištu, a pored toga riječ je o povoljnom (jeftinom) proizvodu koji je lako dostupan svima. Preporučena količina ribljeg ulja je 1-2 žlice na dan. Riblje ulje bogato je vitaminom D, koji je jako važan vitamin posebno zimi. U njemu pronalazimo i vitamin A, kojeg često zaboravimo a jako je važan. Kada kupite riblje ulje, čuvajte ga u frižideru, odnosno na hladnom i mračnom mjestu. Potrudite se pronaći kvalitetno i provjereno riblje ulje, a uzimajte svoju dozu nakon dnevnih obroka.

Osim masnih kiselina, riblje ulje je bogati rijetkim vitaminima A i D

Kako smo do sada pisali, riblje ulje obiluje omega 3 masnim kiselinama, ali ono u sebi ima i vrijedne (rijetke) vitamina A i D. Najbolje od svega je to što se ti vitamini nalaze u aktivnom obliku. Zbog toga riblje ulje dodatno dobiva na važnosti.

Riblje ulje ima mnoge dobrobiti za naš organizam:

 • štiti krvne žile, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i smanjuje rizika od srčanog udara
 • povećava sintezu „dobrog“ kolesterola i uklanja viška masnih stanica
 • jača kosti i podmazuje mišiće
 • snižava krvni tlak i poboljšava cirkulaciju
 • poboljšava živčane funkcije
 • uspostavlja hormonsku ravnotežu u tijelu
 • smanjuje bolove i upalne procese
 • poboljšava imunitet
 • regulira koncentraciju natrija i kalija u organizmu

Gore napisane prednosti mogu povoljno djelovati i na mnoga stanja i bolesti. To dodatno podiže potrebu za ribljim uljem i daje mu na važnosti.

Riblje ulje povoljno djeluje na:

 • visoku razinu kolesterola u krvi
 • Alzheimerovu bolest
 • Chronovu bolest
 • srčane bolesti
 • visok krvni tlak
 • reumatoidni artritis
 • sprječavanje preuranjenog poroda
 • bolne menstruacije
 • psorijazu
 • bipolarni poremećaj
 • osteoporozu
 • spriječavanje gubitka na težini kod primjene kemoterapije
 • transplantaciju srca ili bubrega

Kada ste spoznali sve dobrobiti ribljeg ulja, vrijeme je da naučite kako se pije, u kojim količinama i kada. Nastavite se čitanjem.

Kako se pravilno pije riblje ulje?

Riblje ulje je dodatak prehrani pa se tako i uzima – kao dodatak.

Riblje ulje može se konzumirati na sljedeće načine:

 • prehranom – to znači da možete redovno konzumirati ribu i druge preporučene proizvode od ribe
 • uzimanjem u tekućem obliku – odnosi se na redovno uzimanje žličice rafiniranog ribljeg ulja dnevno
 • u kapsulama – komercijalni nadomjestak koji možete kupiti u ljekarnama

Riblje ulje u svakodnevnoj prehrani

Ako ste se odlučili uzimati riblje ulje kvalitetnom i odabranom prehranom, onda će vam trebati ove namirnice:

 • plava riba – riba bogata ribljim uljem i omega 3 masnim kiselinama je tuna, skuša, srdela, losos, bakalar i palamida.
 • orašasti plodovi i sjemenke – već smo spomenuli da su orašasti plodovi moguća zamjena za riblje ulje, posebno zbog toga što ove grickalice u sebi sadrže alfa-linolensku kiselinu koja se može pretvoriti u masne kiseline iz ribljeg ulja
 • ulje lana i maslinovo ulje – baš kao i kod orašastih plodova, ulje lana i maslinovo ulje mogu zamijeniti riblje ulje

Kao dodatak prehrani riblje ulje se uzima u određenim količinama. Nikako ne treba pretjerivati, ali nije dobro kada se uzima u neznatnim količinama. Ako se odlučite na ovaj dodatak, posebno u obliku kapsula, onda riblje ulje uzimajte po preporučenim količinama. Stručnjaci se slažu da bi maksimalna količina ribljeg ulja po jednom danu trebala biti otprilike 10 kapsula, s tim da jedna kapsula obično sadrži 300 mg omega-3 masnih kiselina. Kapsule se najčešće pakiraju tako da jedna teži oko 1 gram, što znači da je maksimalna preporučena (dozvoljena) količina čistih omega-3 masnih kiselina negdje oko 3 grama dnevno.

Dakle, ako ste se odlučili (a trebali bi) uzimati riblje ulje kao dodatak prehrani, onda se pridržavajte preporučene dnevne doze. Ukoliko niste sigurni u dozu i mjere na pakiranju kapsula, svakako se posavjetujte sa liječnikom ili farmaceutom. Nije preporučeno pretjerano uzimanje ovog ili bilo kojeg drugog dodatka prehrani. Jako je važno pridržavati se preporučene doze.

To znači da je iznimno važno da se riblje ulje uzima u preporučenim dozama, da bi dalo željeni efekt, i da ne dođe do neželjenih pojava.

Moguće nuspojave od pretjeranog konzumiranja ribljeg ulja mogu biti:

 • slabljenje imuniteta
 • usporavanje procesa zgrušavanja krvi
 • proljev
 • pojava osipa na koži

Riblje ulje preporuča se i djeci

Mnogi će se složiti da je riblje ulje preporučeno za djecu. Djeca za vrijeme svog razvoja trebaju mnoge vrijedne nutrijente, a riblje ulje ima neke koji su iznimno važno.

Kada se daje djeci, riblje ulje će:

 • povećati koncentraciju
 • djelovati dobro na razvoj moždanih funkcija
 • poboljšati funkciju vida

Za djecu u razvoju jako je važna zdrava i kvalitetna prehrana. Stručnjaci preporučuju da djeca jedu ribu barem dva puta tjedno. Osim što je odličan izvor esencijalnih masnih kiselina, riba u sebi sadrži i mnoge proteine koji igraju značajnu ulogu u njihovom razvoju.

Riblje ulje za njegovano lice i prirodno lijepu kosu

S obzirom na bogatstvo vrijednih elemenata, riblje ulje dobro djeluje na zdravlje i ljepotu kože i kose. Povoljno djeluje na upalne procese u tijelu, što vrijedi i za kožu.

Konzumiranjem ili nanošenjem ribljeg ulja na kožu djelovat ćete:

 • protiv akni – posebne kiseline iz ribljeg ulja povoljno djeluju na smanjenje sinteze hormona androgena, kojeg inače krivimo za pretjerano lučenje masnoća i pojavu upala po licu
 • protiv simptoma psorijaze
 • protiv opeklina koje su nastale od UV zračka za vrijeme sunčanja ili izloženosti suncu
 • protiv gubitka vlažnosti iz kože

Riblje ulje za lijepu i zdravu kosu:

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...