Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Akne: Saznajte što su akne, kako nastaju i kako ih možete liječiti

akne
Akne na licu

Anke najčešće ometaju mlađu populaciju, no nije pravilo da se pojave samo kod tinejdžera. Mogu se akne pojaviti i kod odraslih, pa je zgodno da napišemo zbog čega se pojave, te kako ih se može liječiti.

Danas veliki broj mladih, ali i znatan broj starijih ima probleme s aknama. Iako se najčešće pojave kod osoba između osamnaeste i dvadeset četvrte godine starosti, akne se mogu pojaviti bilo kada, bez obzira na starost i spol.

Pojava akni kod tinejdžera i kod odraslih

Akne se pojave zbog određenih problema u ljudskom organizmu. Najčešći uzrok aknama je poremećaj žlijezda lojnica, koje inače luče masnu tvar – sebum, ali u određenoj i prihvatljivoj količini. Kada dođe do poremećaja, žlijezde luče znatno veću količinu sebuma, što se zbog nemogućnosti izbacivanja, odrazi kao gnojna nakupina pod kožom.

Kada se pojave, akne su estetski problem, ali znaju biti i bolne ili da stvaraju osjećaj svrbeži. Da bi vratili prirodnu ljepotu kože, njegovanu kožu i uklonili gnojne nakupine – moramo se riješiti akni.

Osim tretiranja različitim preparatima, ako se akne vraćaju svakako trebamo otkriti uzrok i djelovati preventivno. Hormonalni poremećaji mogu biti čest uzrok pojave akni, ali njih može prouzrokovati i loša ishrana, stres ili općenito zanemarivanje osnovnih zdravstvenih pravila kojih se trebamo pridržavati.

Kod tinejdžera se akne pojave pretežno kao posljedica hormonalne neuravnoteženosti. Često je to slučaj i kod odraslih, no mogu nastati zbog učestalog konzumiranja slatkiša, najčežće čokolade, prevelikog unosa masne hrane i sličnih namirnica koje tijelo ne može dobro da probavi.

Ukoliko smatrate da se akne nisu pojavile zbog hormonalne neravnoteže, na vama je da uradite korak – i smanjite unos nezdravih namirnica. Na taj način će akne same nestati vremenom, s tim da ih možete tretirati nekim prirodnim preparatima.

Akne na licu

Preparati za uklanjanje akni

Postoje mnogi medicinski preparati kojima možete ukloniti akne. Pored njih, poznati su i prirodni lijekovi za akne, pa je na vama da odaberete sebi neki od njih, ili pak da se obratite liječniku i zatražite savjet.

Losioni ili kreme protiv akni često u sebi sadrže salicilnu kiselinu, sumpor i rezornicol. Takve preparate protiv akni možete tražiti bez recepta, a mogu vam pomoći da očistite lice. Iako oni neće spriječiti pojavu novih akni, mogu da uklone već postojeće.

Postoje i preparati za koje će ipak biti potreban recept liječnika. To su u pravilu jači rastvori na bazi nekog antibiotika, koji mogu i spriječiti pojavu akni i smanjiti upale koje su nastale na zahvaćenom području.

Sami spriječite akne

Ako se malo potrudite, i sami možete raditi na sprječavanju akni. Čak i ako su se pojavile, akne mogu nestati ako radite potrebne mjere.

Prvo će spomenuti vitamin A, koji se zapravo i nalazi u najvećem broju proizvoda protiv akni. Zapravo se vitamin A gotovo uvijek dovodi u kontekst lijepe i njegovane kože. Brojna medicinska istraživanja su pokazala da visoke doze vitamina A mogu da korigiraju cistične akne, one akne koje su slične čirevima.

OPREZ: Visoke doze ovog vitamina mogu izazvati toksično djelovanje. Svakako se prije uzimanja vitamina A posavjetujte sa svojim liječnikom dermatologom. Osim toga; Vitamin A može uzrokovati urođene mane od novorođenčadi. Trudnice ga nikako ne bi smjele uzimati na svoju ruku.

Osim vitamina A, protiv akni će dobro doći vitamin C. Znamo da vitamin C ima značajnu ulogu u formiranju kolagena, odnosno mehanizma koji čuva na okupu stanice vezivnog tkiva. Isto tako jako važan za održavanje zdravog stanja kože.

Minerali igraju važnu ulogu u prevenciji akni. Cink i selen su možda najznačajniji minerali u prevenciji pojave akni. Ova dva minerala jačaju imunološki sustav i na taj način djeluju protiv pojave akni.

Ljekovite biljke protiv akni

Kada spominjemo prirodne lijekove protiv akni, svakako se misli na ljekovite biljke, i preparate od ljekovitog bilja koji mogu da liječe akne ili preveniraju pojavu.

Ulje noćurka je bogato gama-lanolinskom kiselinom (GLA), odnosno prirodnim sredstvom za ublažavanje upala, zbog čega je odlično prirodno sredstvo za liječenje akni. Ulje noćurka možete nabaviti u biljnim ljekarnama, a dolazi i u vidu kapsula.

Sjemenke grožđa sadrži bioflavonoide. To su prirodni spojevi srodni vitaminu C, za koje postoje neki dokazi da djeluju protiv akni. Ovi spojevi su dobri jer ishrana stanica kože ovisi od dobre cirkulacije krvi, posebno u površinskom dijelu kože koji zovemo dermis. Kolagen, jedan od primarnih sastojaka groždanog sjemena određuje stupanj jačine, elastičnosti i glatkoće kože. Kolagen ne može da se stvara bez vitamina C, čiju ljekovitu snagu pojačavaju bioflavonoidi. I sjemenke grožđa se može kupiti u biljnim apotekama.

Acidofil je dobro poznata „dobra bakterija”, koja ima sposobnost da kontrolira gljivične infekcije, a također je i djelotvorna dopuna arsenalu sredstava za borbu protiv akni. Acidofil se nalazi u jogurtu i kiselom mlijeku, a dostupan je i u vidu praška i kapsula. Kada birate kiselo mlijeko, jogurte i slične proizvode, pripazite da ne odaberete zaslađene vrste koje ne sadrže acidofilne kulture i mogu da budu kontraproduktivne.

Viteks, koji se također naziva i plodom čednog drveta jer oponaša djelovanje nekih hormona, kao što su estrogen i progesteron, koristi se već tisućama godina kao sredstvo za liječenje brojnih hormonalnih poremećaja. Dobro će doći kod nekih žena ako se akne pojavljuju mjesečno, kao posljedica hormonske neravnoteže za vrijeme menstruacije. Uspješno se upotrebljava za liječenje akni i predmenstrualnog herpesa usne. Koristi se isključivo izvana, lokalno.

Bijeli luk je zasigurno jedan od najdjelotvornijih lijekova inače. Također je dobar i za liječenje akni. Bogat je vitaminima A, B i C, kalcijem, kalijem, željezom, karotinom, germanijem i selenom, plus bezbrojnim biološki aktivnim spojevima i agensima. Što je najvažnije kada je riječ o aknama, bijeli luk sadrži aminokiselinu alicin, kojom možete tretirati akne lokalno.

Prskavac su koristili Indijanci još prije par stotina godina. Ekstrakt ove biljke bio je prirodni lijek protiv osipa nastalog od otrovnog bršljana, i drugih vanjskih nadražaja kože. Kreme napravljene od ove ljekovite biljke mogu da ublaže crvenilo, nadražaj i upale, ali ne obavezno i da spriječe pojavu akni.

Pčelinji polen sadrži bogatu koncentraciju nukleinskih kiselina. Treba ga primjenjivati lokalno, izvana da bi djelovao protiv akni. Spojevi iz polena prodiru kroz površinu kože hraneći na taj način stanice i tkiva epiderma, djelujući na akne kao sredstvo za čišćenje. Polen može da se uzima i oralno.

Neven se koristi i kao prirodni lijek, ali i kao prirodno kozmetičko sredstvo. Zapravo se koriste preparati na bazi nevena, a u ovom slučaju najbolje će doći ulje od nevena, ili nevenova krema. Esencijalno ulje dobiveno iz nevena može da se upotrebljava u različite svrhe i sastojak je mnogih preparata za njegu kože. Odlično je za čišćenje kože.

Ulje čajnog drveta dobro će doći protiv akni. Možete ga kupiti u biljnoj apoteci, a jednostavno se koristi tako što ćete po jednu kap ovog ulja nanositi dva puta na dan na ozlijeđeno mjesto. Nakon toga se naizmjenično stavljaju vruće i hladne obloge, kako bi potpomogli otvaranje pora na koži i lakše uklonili suvišne količine ulja.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...