Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Recept za pripremu mlijeka od lješnjaka – Mlijeko od lješnjaka u kućnoj izradi ne treba aditive ni konzervanse

Kvalitetno i jeftino lješnjakovo mlijeko možete napraviti i sami i to puno bolje i zdravije od onoga na policama trgovina, a evo i recept.

Lješnjak obično naraste između tri i osam metara u visinu te daje ukusne i nutritivno bogate plodove, koje zovemo lješnjaci.

Lješnjak spada u skupinu orašastih plodova i zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti diljem svijeta zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima. Koliko je lješnjak popularan najbolje nam govori činjenica da se u svijetu svake godine proizvede preko 800 tisuća tona lješnjaka.

Za njegovu popularnost ponajviše je zaslužan njegov specifičan slatkasti okus kao i visoke nutricionističke vrijednosti.

Lješnjak je bogat zdravim mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje čine daleko najveći udio u njegovim ukupnim masnoćama.

Već smo prije spominjali kako se radi bademovo mlijeko, mlijeko od kokosa i mlijeko od kanabisa, pa je red da predstavimo i recept za mlijeko od lješnjaka.

U nastavku saznajte kako da sebi napravite mlijeko od lješnjaka

Mlijeko od lješnjaka u kućnoj izradi ne treba aditive ni konzervanse, jer će se potrošiti najkasnije za dva dana, koliki mu je otprilike i vijek trajanja.

Za njega koristite sljedeće sastojke: 20-ak lješnjaka namočenih u malo vode na nekoliko sati, malo sezamovih sjemenki (koje sadrže veliku količinu kalcija) ili zrno kakaa, ali nije nužno, te na vrh žličice šećera (koji čuva štapić od vanilije), ili neko drugo sladilo, ali s obzirom da je količina minimalna, može to biti i obični šećer s malo mirisne vanilije u sebi ili bez. Sve sastojke treba izmiksati u mikseru – dobro je ako je zatvoren da ne frcaju komadići po kuhinji, dakle, ne treba biti posebni blender.

Nakon miksanja treba dodati 3,5 do 4 dcl vode, još malo promiješati i procijediti na sitno cjedilo za čaj 2 do 3 puta.

Ovo mlijeko se može piti hladno ili toplo. Omjer lješnjaka i vode možete naravno, prilagoditi svom ukusu – ako ima više lješnjaka biti će kremastije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...