Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Recept za lijek: Protiv kašlja pomoću starih narodnih lijekova [1/3]

Prije nego dođe do potrebe za odlazak u ljekarnu, svakako se poslužite prirodnim sredstvima i dajte šansu namirnicama kao što je: med, propolis, i mnogim drugim prirodnim sredstvima koja možete uzeti bez recepta. Med, i drugi spomenuti prirodni lijekovi mogu dobro doći u borbi protiv kašlja.

Prvo da razjasnimo – Što je kašalj?

Kašalj je reakcija tijela na razne nadražaje, uz pomoć kojeg se iz tijela izbacuju razne nečistoće i mikroorganizmi. To je fiziološki obrambeni odgovor ljudskog tijela na upalni sekret i druge čestice koje se nalaze u dišnim putovima, i ometaju naš organizam.

Suhi kašalj, koji još zovemo neproduktivni kašalj, posebno iscrpljuje naš organizam. Takav se kašalj najčešće pojavi kada imamo virusne respiratorne infekcije, posebno u slučaju gripe. Suhi kašalj nas iscrpljuje jer stalno imamo nagon za kašljanjem, a nemamo što da iskašljemo.

Druga vrsta kašlja, vlažni, odnosno produktivni kašalj poznat je i kao zreli kašalj. Njega karakterizira sluz, odnosno sekret u dišnim putovima, koji iskašljemo, i budemo mirni jedan kraći period. Po pojavi sekreta, opet ćemo dobiti nagon za kašljanjem. U slučaju nekih težih bolesti, i produktivni kašalj može smetati, recimo u slučaju da osoba ima bronhitis.

Med, propolis i drugi prirodni lijekovi (koji se izdaju bez recepta) neka vam budu prvi izbor u liječenju kašlja.  U nastavku ćemo spomenuti neke poznate, efikasne i jako dobre prirodne lijekove koji zaustavljaju kašalj.

Biljke koje će pomoći protiv kašlja

Napravite sebi čaj od neke od biljaka: podbjela, miloduh, sljez, timijan ili biljka očajnica. Svaki čaj će dobro doći jer gore spomenute ljekovite biljke dobro djeluju protiv kašlja. Podbjel je posebno dobar u slučaju da imate napade nadražajnog kašlja.

Miloduh djeluje umirujuće, i kao opuštajuće prirodno sredstvo za lakše iskašljavanje. Sljez će umiriti hrapavi, suhi i bolni kašalj. Timijan je odličan prirodni antiseptik, koji olakšava hrapavi, suhi i bolni kašalj. Biljka očajnica je prirodno sredstvo za iskašljavanje koje oslobađa sluz.

Prirodni lijek (napitak) protiv kašlja

Napravite sebi prirodni lijek protiv kašlja. Slijedite recept koji donosimo u nastavku:

Prokuhajte mlijeko (jednu šalicu 250 ml), pa pustite da se malo ohladi. U toplo mlijeko dodajte 1 žlicu maslaca i 1 žlicu meda. Dobro promiješajte pa dodajte u šalicu dobro umućeno žumance i 1/4 žličice sode bikarbone.

Lijek koji ste dobili odlično djeluje protiv kašlja. Poznat je i jako efikasan, te se često koristi kao narodni lijek za kašalj, bronhitis i laringitis. Lijek se uzima prije spavanja, najmanje pet dana za redom.

Protiv kašlja jako je dobar sirup od bijelog sljeza

Ovaj prirodni sirup jako je dobar lijek za kašalj. Sirup od bijelog sljeza djeluje tako da oblaže sluznicu grla, štiteći tako izložene živčane završetke koji nas nadražuju i tjeraju na kašalj.

Na taj način sirup pomaže našem organizmu da pobijedi suhi kašalj, iako ne djeluje direktno na virus koji ga uzrokuje. Svaka moguća iritacija može dodatno oštetiti sluznicu dišnog sustava, i još više izložiti završetke živaca – što dovodi do pojačanog nadražaja.

Sirup od bijelog sljeza baš je zbog toga i dobar (jer on pomaže regeneraciju sluznice), a pored toga prirodni sirup od sljeza blagotvorno djeluje kod bronhitisa i kod upale pluća.

Priprema sirupa: Korijen bijelog sljeza ogulite (500 g), pa narežite na sitne kockice i stavite u staklenku. Staklenku napunite sa 1,5 l vode i 100 grama alkohola (medicinskog) jakosti 96%. Ostavite staklenku na toplom mjestu, da stoji 24 sata. Sadržaj u stalenci često promućkajte, a nakon 24 sata ocijedite, dodajte 1,6 kg šećera i kuhajte dok se ne ukuha na polovicu.

Dobili ste prirodni sirup od bijelog sljeza.

Ovaj se sirup uzima u slučaju kašlja, plućnog katara, i kod teškog disanja. Uzima se po jedna žličica, kada se pojave simptomi.

Kada smo već krenuli sa pisanjem recepata, nećemo još stati. U nastavku donosimo još par njih (recepti protiv kašlja), da vam se nađu, u slučaju potrebe. Uskoro će biti objavljeni novi recepti na našem portalu, stoga nas pratite, ovdje i na društvenim mrežama: Facebook.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...