Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Recept za med od maslačka

recept za med od maslačka
Foto: Pixabay / Maslačak

Maslačak je dobro poznat svima, više kao korijen, ali se često koristi i kao prirodni lijek. Jako je zdrava namirnica, i cijenjena u krugovima alternativne medicine. Donosimo recept za med od maslačka.

Pisali smo već o maslačku, pa pročitajte.

Recept za med od maslačka

Za med od maslačka trebat će vam:

 • 60 cvjetova maslačka koji su u potpunosti otvoreni, i svježe ubrani
 • 1 litra hladne vode
 • 1 kg šećera
 • pola limuna

Pripremite med prema ovom receptu: Sakupljene cvjetove stavite u litru hladne vode, pa sve zajedno na kolo da proključa. Kada je voda proključala, sklonite lonac sa kola i pustite da odstoji preko noći.

Sutradan procijedite tekućinu kroz cjedilo, pa na kraju dobro istisnite cvjetove. U dobiveni sok umiješajte jedan kilogram šećera i dodajte pola limuna narezanog na kriške.

Smjesu počnite zagrijavati na sasvim laganoj vatri. Tekućina mora polako isparavati bez da proključa.

Miješajte po potrebi, a kako se bude počelo zgušnjavati, miješajte sve češće. Gusta masa koju ste dobili je med od maslačka. Pazite da ne bude previše gust, ali niti previše rijedak.

Ovako napravljen maslačkov med je dobar kao prirodno sladilo za čaj, a možete ga stavljati u kolače ili koristiti kao lijek za grlo i bronhitis.

Slobodno ga možete uzimati samoga, na žlicu, a dobar je i za djecu. Najbolje je uzimati jednu žlicu nakon svakog obroka.

Med je dobar u sljedećim situacijama

Med napravljen po gore opisanom receptu dobar je za čuvanje općeg zdravstvenog stanja. Ipak, najbolji je za detoksikaciju organizma. Ovaj med će pomoći da vaše tijelo očistite od nakupljenih otrova u tijelu, očistit će krv, jetra i žuč.

Samim tim, med od maslačka će smanjiti rizik od pojave mnogih bolesti. Dobro je preventivno sredstvo, pa se s razlogom preporučuje uzimati svakodnevno, u manjim količinama.

Posebno se preporučuje osobama s povišenim kolesterolom, strastvenim pušačima i osobama koje piju alkohol. Pored spomenutih skupina, med od maslačka je dobar i osobama koje često piju propisane lijekove.

NAPOMENA: Ako pijete neke lijekove na recept, ne uzimajte med od maslačka a da se prije toga niste posavjetovali sa svojim liječnikom ili farmaceutom.

Med od maslačka pomaže u sljedećim situacijama

Med maslačka u sebi sadrži matičnu mliječ. pronalazimo je u različitim količinama, ali je znatno zastupljena.

Matična mliječ je poznati dodatak prehrani, a najviše po svome revitalizirajućem djelovanju, te jačanju imuniteta.

Matična mliječ pozitivno djeluje jer:

 • stimulira rad žlijezda s unutarnjim izlučivanjem
 • ubrzava oporavak nakon bolesti
 • usporava napredovanje karcinoma
 • prevenira nastajanje kroničnih bolesti
 • pomlađuje i njeguje kožu
 • poboljšava pamćenje
 • pomaže održavanju hormonalne ravnoteže
 • regulira krvni tlak
 • povećava apetit
 • djeluje protuupalno, antibakterijski i antivirusno
 • snižava razinu ukupnog kolesterola
 • poboljšava odnos dobrog i lošeg kolesterola

Med maslačka će dobro doći kao preventivna zaštita uoči epidemija, ali i u svakodnevnim stresnim situacijama. Dobar je kod raznih psihofizičkih napora. Sastojci meda dobro djeluju na psihofizičku aktivnost organizma, a osobito su korisni kod iscrpljenosti i kroničnog umora.

Ovaj neobični med možete koristiti kao dodatak prehrani, a dobro će doći kod ublažavanje simptoma sezonske alergije, a može spriječiti astmu ili bronhitis.

Med od maslačka odlično djeluje protiv želučanih, crijevnih i žučnih tegoba, te mnogih drugih bolesti probavnog sustava. Njegovi sastojci dobro djeluju i pomažu radu jetre i bubrega. Toliko je dobar za jetra, da ga mnogi nazivaju prirodni eliksir za jetru. S obzirom na to da ne izaziva budnost, često se preporučuje osobama koje pate od osjetljive ili loše probave.

Istraživanja su pokazala da konzumiranjem meda od maslačka, možemo u znatnoj mjeri smanjiti kiselost želučanih sokova. Pored toga, ovaj med ima i vanjsku primjenu. Može se koristiti na koži u slučaju akni ili kod opeklina.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...