Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Recept: Ljekoviti čaj od crvenog luka i oraha

čaj od crvenog luka
Foto: Pixabay / Voće i povrće

Malo tko zna, no od crvenog luka i oraha se može napraviti jako zdrav čaj. Ovom prilikom ćemo napisati recept za čaj od crvenog luka i oraha.

Crveni luk pripada rodu alliuma, odakle i dolazi latinski naziv Allium cepa. Rod allium obuhvaća između 600 i 700 vrsta, a najveći broj su divlje biljke bez gospodarskog značenja. Zanimljivo je spomenuti da se predstavnici roda allium pojavljuju samo na sjevernoj hemisferi. Na južnoj hemisferi pronalazimo tek jednu vrstu u južnoj Africi, čiji je identitet još uvijek sporan i predmet istraživanja. Divlje allium vrste rasprostranjene su na cijeloj sjevernoj hemisferi. Protežu se na američkom kontinentu do Meksika, a od kontinenata Starog svijeta obuhvaćaju sjevernu Afriku i gotovo cjelokupno područje Azije.

Poznajemo 21 vrstu oraha, a protežu se od sjeverne umjerene klime Starog svijeta u području od jugoistočne Europe do Japana. U Novom svijetu orah raste od jugoistočne Kanade do Kalifornije na zapad i Argentine na jug. Plodovi svih vrsta oraha su jestivi, ali orasi koji se obično kupuju u trgovinama potječu od perzijskog oraha, jedine vrste koja ima velik plod i tanku ljusku.

Kada pomislimo na čaj, prve asocijacije navode na kamilicu, šipak i slične, često korištene čajne mješavine. Ipak, malo slabije poznat, ali jako ljekovit čaj je ovaj napravljen od crvenog luka i oraha.

Čaj se lako priprema, a jako je zdrav. Posebno će dobro doći ako vas muči uporni kašalj. Slijedite jednostavni recept, pa sami sebi napravite čaj od crvenog luka.

Recept za pripremu ovog čaja

Za pripremu će biti dovoljno tek 2 glavice crvenog luka i 3 oraha.

Način pripreme: Uzmite 2 glavice crvenog luka sa ljuskom i 3 zdrobljena oraha, također sa ljuskom. Kuhajte ih u 1 litri vode, nekih 10-15 minuta. Procijedite čaj i zasladite ga s malo meda.

Čaj pijte lagano, u manjim gutljajima kroz dan. Pomoći će protiv kašlja, gotovo sigurno.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...