Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Recept: Čaj od šparoga i zdravstvene pogodnosti

čaj od šparoga
Foto: Pixabay / Šparoge

Malo tko je čuo za čaj od šparoga, ali je ovaj topli napitak itekako dobar. Lako se priprema a u posljednje vrijeme čaj je postao gurmanski hit u svijetu.

Šparoge su proljetna namirnica, i dobro nam dođu baš onda kada trebamo očistiti naše tijelo od nakupljenih toksina za vrijeme dugačke zime. Među prvim proljetnim namirnicama koje koristimo su šparoge. Rastu i kod nas, divlje, uz putove i po raslinjem po okolnim livadama i uz rijeke. Šparoge rado beremo i od njih pripremamo ukusna jela. No, jeste li znali da se od šparoga može napraviti ukusni i jako ljekoviti čaj?

Ljekovito djelovanje šparoge

Šparoge nam pružaju poduži niz zdravstvenih pogodnosti. Ova biljka povoljno djeluje na plodnost, dobra je jer ublažava simptome PMS-a, sprječava rak, regulira šećer u krvi, pozitivno djeluju na mamurluk, katarakt, reumu, tuberkulozu, depresiju, neurodegenerativne bolesti i kolvulzije. Pored svega spomenutog, šparoge dobro djeluju na mokraćne kanale. Točnije, ova biljka smanjuje infekcije urinarnog trakta i kolesterol u krvi. Šparoge su korisne i za vrijeme trudnoće (ali uz prethodno savjetovanje sa liječnikom koji vodi trudnoću), jer pomažu sniziti razine homocisteina u tijelu i održavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Šparoga

Odlične su kao dijetalna namirnica jer su slabo kalorične. Poznate su kao detoksikacijska hrana jer sadrže visoke razine aminokiselina koje djeluju kao diuretik. To znači da šparoge pomažu u izlučivanju viška tekućine iz organizma. Veliki dio ukupne mase šparoga čini voda (93%), a 1,7 posto otpada na bjelančevine, 2,6 % na ugljikohidrate i samo 0,7 % na masti.

Pripremite čaj od šparoga da budete zdravi

Šparoge se mogu pripremati na različite načine, ali se može iskoristiti i voda u kojoj su se kuhale šparoge.

Čaj od šparoga možete piti cijeli dan. Ovaj čaj pročišćava krv, posebno kod žutice i oboljenja jetre.

Potrebni sastojci:

  • 450 – 900 g svježih šparoga
  • dovoljno vode da prekrije šparoge
  • prstohvat himalajske soli

Priprema: Operite šparoge i stavite ih u lonac s vodom da kuhaju. Pustite sve dok voda ne proključa, a zatim smanjite temperaturu i kuhajte još 10 minuta. Šparoge procijedite, a vodu u kojoj su se kuhale, odvojite sa strane.

Vodu od kuhanja (čaj od šparoga) možete piti kao vrući čaj, i po želji ga zasladiti s malo meda.

Osim što vodu od kuhanja šparoga možete iskoristiti u obliku zdravog napitka, ta ista voda vam može poslužiti kao temeljac za juhe ili neka variva.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...