Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Razvoj djeteta (bebe) kroz prvih 12 mjeseci života

U ovom članku opisan je psihomotorni razvoj u prvoj godini života bebe (djeteta).

U našim krajevima zdravo donošeno novorođenče u oko 90 posto slučajeva ima porođajnu težinu od 2500 do 4100 grama, a duljina iznosi između 46 i 54 centimetara. U prvim danima poslije rođenja svako dijete gubi pet do deset posto težine, što nazivamo fiziološki gubitak tjelesne mase, a treba ju nadoknaditi do petnaestog dana starosti djeteta.

Opseg glave novorođenčeta je 35 centimetara i u prvoj godini poraste otprilike 12 centimetara. Rast u duljinu u prvoj godini iznosi prosječno 25-26 centimetara. U prva tri mjeseca dijete prosječno dobiva na težini 750 grama, u sljedeća tri mjeseca 600 grama, zatim 450-500 grama, te u posljednja tri mjeseca prve godine 350-400 grama. Otprilike sa šest mjeseci udvostruči, a s godinu dana utrostruči porođajnu težinu.

Prvih dvanaest mjeseci djetetova života karakterizira intenzivan rast i razvoj. Razvoj djeteta slijedi određenu pravilnost u kronološkom pogledu, ali su razlike prisutne, i to više u drugoj polovici prve godine.

Svako dijete ima jedinstven temperament i druga razvojna obilježja te se pružanjem ranog iskustva koje odgovara djetetovoj prirodi potiče zdrav socioemocionalni razvoj, preveniraju teškoće učenja i ponašanja i osposobljava se dijete za puni razvoj vlastitih potencijala.

Bez obzira na ovakve razlike u postizanju ključnih položaja, i jedni i drugi razvijaju se u okvirima normalnog razvoja.

Nikada ne treba uspoređivati djecu. Važan je stalan napredak u cjelokupnom razvoju djeteta.

Poznavanje tijeka normalnog razvoja u djeteta omogućava pravovremeno uočavanje mogućih odstupanja, kao i pravovremeno traženje i pružanje pomoći, što je bitno za sreću i zdravlje djeteta. Kao opće pravilo motorički razvoj slijedi od glave prema nogama pa je prvi pokazatelj – kontrola glavice koju slijede kontrola tijela, ruku, trupa i nogu.

Prvi mjesec djetetova života

U položaju na trbuhu dijete refleksno okreće glavu u stranu da bi oslobodilo dišne putove. Ruke i noge savijene su u laktovima i koljenima. Zdjelica je odignuta od podloge zbog čega se koljena nalaze ispod trbuha. U položaju na leđima dijete okreće glavu u stranu, najčešće desnu. Šake su zatvorene. Krajem prvog mjeseca dijete u potrbušnom položaju odiže na tren glavu od podloge, dok su noge lagano ispružene.

U dobi od mjesec dana dijete proizvodi grlene glasove te na trenutak zastaje kada ugleda lice.

Drugi mjesec bebinog života

U položaju na trbuhu dijete odiže glavu od podloge uz kratko zadržavanje (oko deset sekundi), ruke i noge su manje savijene u laktovima i koljenima. U položaju na leđima prati igračku žarke boje od jednog do drugog očnog kuta te fiksira i prati pogledom lice koje se kreće. Šake su uglavnom zatvorene, ali palac više nije zarobljen u šaci, već se nalazi izvan nje. U dobi od dva mjeseca dijete počinje vokalizirati, odnosno proizvoditi glasove (a, u i e). Sada iskazuje zadovoljstvo i nezadovoljstvo, a do kraja mjeseca bi Vas trebalo nagraditi prvim osmijehom. Slušni i vizualni osjeti počinju se koordinirati. Pogled u smjer u je prema izvoru zvuka, bez micanja glave. Tijekom mjeseca moći će pratiti predmet pogledom u stranu i predmet koji dižemo i spuštamo prema njemu.

Treći mjesec novorođenčeta

U položaju na trbuhu dijete odiže od podloge djelomično i prsni koš, oslanja se na podlaktice, dok su noge u kukovima gotovo ispružene, uz blago savijena koljena . U položaju na leđima glavu drži u srednjem položaju, okreće je na jednu i drugu stranu, uzbudi se pri pogledu na igračku žarke boje te pruža ruke u smjeru ponuđene igračke, uz podizanje nogu od podloge. Šake se otvaraju. U dobi od tri mjeseca javlja se takozvani socijalni smiješak te prvi nizovi slogova („rrr-nizovi”). Stimuliranje osjeta sve je važnije. Vaše dijete želi da mu se priča, igra s njim i pokazuju nove stvari. Voli kada se šalite s njim mašući glavom, pljeskanjem dlanova ili plazite jezik i, naravno, protestirat će ako ga ostavite samog dulje vrijeme.

Zvukovi glasova ili glazbe umirit će ga i odgovorit će grgljanjem i gugutanjem koje može potrajati i do dvadesetak minuta.

Četvrti mjesec djeteta

U položaju na trbuhu dijete odiže glavu i prsni koš te se čvrsto oslanja na laktove. U položaju na leđima prati pogledom predmet ispred sebe i pokušava ga dohvatiti. Drži ruke u srednjoj liniji, gleda ih i igra se s njima. Stavlja igračke u usta, što ukazuje na prisutnost koordinacije ruka-usta. Dolazi do kontakta prstiju stopala u srednjoj liniji. U dobi od četiri mjeseca dijete počinje gukati (gu, ga) te se glasno smije kada ga se zadirkuje. Kod kupanja se rita i lupa ručicama po vodi. Voli se družiti, smije se, a plače ako se omete u igri. Smije se ako ga se škaklja. Glazba ga umiruje. Vlastiti odraz u ogledalu postaje zanimljiv, smije mu se. Počinje različito reagirati na različite ljude. Razlikuje pravo lice od slike lica. Razdoblja su aktivnosti, tj. budnosti dulja, traju oko sat vremena. Počinje prepoznavati svoje ime.

U petom mjesecu

U položaju na trbuhu dijete se oslanja na poluotvorene šake s polu ispruženim rukama u laktu. Prisutno je takozvano plivanje, koje karakterizira istovremeno odizanje ruku i nogu od podloge uz balansiranje na trbuščiću i savijanje leđa u luk.

Dolazi do kontakta stopala u srednjoj liniji cijelim tabanom. Prihvaća predmet u medijalnoj liniji cijelim dlanom te stavlja u usta sve što mu je nadohvat.

Sjedi uz pridržavanje, pri čemu su leđa okrugla u donjem dijelu, a s punih pet mjeseci održi se na trenutak u sjedećem stavu i bez pridržavanja, uz oslonac na ispružene ruke. Voli se smijati i vokalizirati da bi pridobilo pažnju. Izražava i protest, buni se ako mu se oduzme igračka. Poznaje roditelje, braću i sestre. Sve što mu je zanimljivo i nadohvat ruke želi dodirnuti, držati, okretati, mahati predmetima i prinositi ih ustima. Sagiba se za predmetom koji pada. Voljno imitira zvukove i pokrete.

Šesti mjesec

U položaju na leđima dijete samo odiže glavu od podloge i pruža ruke prema majci te hvata svoja stopala i stavlja ih u usta. Ciljano hvata ponuđenu igračku i prebacuje iz ruke u ruku. Ako mu se pruži druga kocka dok već jednu drži u ruci, ono će je ispustiti i tek tada prihvatiti drugu. U položaju na trbuhu oslanja se na potpuno ispružene ruke, dok noge odiže od podloge. Dijete se samo iz položaja na trbuhu okreće u položaj na leđa. Sjedi samo nekoliko minuta uz lagani naslon, leđa drži uspravno te se podupire rukama. Počinju nicati prvi zubi, ako već nisu počeli ranije. Do osmog mjeseca većina djece dobije prve zube, iako to ne mora uvijek tako biti. Dobro manipulira većim predmetima, namjerno ih ispušta iz ruku i prati njihov pad. Može držati čašu za dršku. Predmete voli promatrati i naopačke, mijenjati kut gledanja i uspoređivati ih.

Počinje pamtiti i nazive za predmete i do kraja mjeseca će zapamtiti barem dvije riječi. Uči izražavati različite emocije, od ljutnje do zadovoljstva. Brzo mijenja raspoloženja i primarne emocije. Lica mu postaju jako zanimljiva, proučava ih i želi ih dirati. Igranje skrivača pomoći će djetetu razviti osjećaj sigurnosti da će se draga osoba vratiti i ako nestane iz vidika. Strane osobe mogu ga uznemiriti. Okreće glavu kad čuje svoje ime.

Sedmi mjesec razvoja

Sa sedam mjeseci dijete se okreće iz položaja na leđima u položaj na trbuh i obrnuto. U položaju na trbuhu prenosi težinu na jednu ruku dok je druga slobodna za hvatanje.

U položaju na leđima igra se vlastitim stopalima, što označava prisutnu koordinaciju šaka-stopalo. Igračke hvata prstima i ispruženim palcem bez dodirivanja dlana. Ako mu se pruži druga kocka dok već jednu drži, prihvatit će je i držati obje. U dobi od sedam mjeseci dijete ponavlja slogove kao što su „da”, ,,ba”, „ka”, i skupove poput „mm”, te se veseli igri skidanja marame s lica. Radoznalost je velika i istražuje okolinu no još uvijek uz vašu blizinu. Manipuliranje predmetima je sve sigurnije i preciznije i shvaća da oni postoje i kada ih ne vidi. Tražit će ispušteni predmet i prepoznat će svoju igračku među nepoznatim, iako je malo skrivena. Može držati u svakoj ruci istovremeno dva manja predmeta. Hvata prstima (prima predmet između prstiju i palca) te se počinje razvijati pincetni hvat (kažiprst-palac). Počinje shvaćati značenje riječi „ne” prema tonu vašega glasa.

Vi ste središte njegova života i ono sada razumije da je mama samo jedna te veže taj pojam samo uz Vas.

Odraz u ogledalu je i dalje zanimljivi tapka po njemu. Koncentracija se produljuje pri proučavanju ili bavljenju nekom aktivnošću. Povećava se interes za detalje. Izgovara različite slogove: „ma”, „mu”, „da”, ,,di”… Shvaća posljedice svojih radnji. Želi se družiti, šali se, a pokazuje i otpor ako ga se tjera na nešto što ne želi.

Osmi mjesec djetetova života

S osam mjeseci dijete samostalno sjedi s uspravnim leđima. Prilikom narušavanja ravnoteže dočeka se na ruku one strane prema kojoj se naginje uz otvorenu  šaku. Veseli se gledati u ogledalo i promatrati što roditelji rade te voli igru skrivača iza namještaja. U ovoj dobi dijete počinje puzati potrbuške. U dobi od osam mjeseci počinje faza brbljanja jer dijete povezuje i kombinira dvoglase ,,ba-ba”, ,,da-da”, tako da bake i djedovi često s ponosom ističu kako je dijete prvo njih zvalo. Sada može gledati drugi predmet kada ima nešto u rukama bez da to ispusti. Maše i plješće rukama.

Odguruje ono što ne želi. Pogled mu prati Vašu ruku kada pokazujete neki predmet, a u očit će i novi predmet dodan među poznate. Krajem mjeseca će se početi, ako ne i ranije, podizati uz namještaj te polako stavljati nogu ispred noge stojeći. Dijete je vrlo aktivno pa možete očekivati promjene u spavanju jer će se znati probuditi tijekom noći samo da bi isprobalo npr. stajanje u krevetiću. Sjeća se prošlih događaja, a možda će i progovoriti „mama” i „tata”.

Deveti mjesec

U dobi od devet mjeseci dijete se ljulja na dlanovima i koljenima te počinje puzati u četveronožnom položaju s guzom na petama. Kažiprstom pokazuje što ga zanima te hvata tkz. hvatom pincete. U svaku ruku uzima kocku i njome udara po podu. U stojećem stavu, ako ga se pridržava za ruke, stoji čvrsto cijelim stopalima.

Sada, ovisno o tome stoje do sada postiglo. Vaše dijete malo usporava u novim dostignućima da bi usavršilo ono naučeno. Sada se vjerojatno samo zna posjesti, do kraja mjeseca će najvjerojatnije stajati, a poneka djeca i hodati uz namještaj.

Pripazite na sigurnost u Vašem domu, osiguravajući stepenice, jer se voli i penjati, te maknite otrovnije biljke iz djetetove blizine.

Pri manipuliranju predmetima shvaća da postoje veze i odnosi među njima te počinje umetati predmet u drugi. Osim toga, udara predmetima jedan o drugi i igra se dvama predmetima istovremeno. Još uvijek se želi igrati pokraj roditelja. Bira igračku kojom će se igrati i samo započinje igru. Otkriva skrivenu igračku. Dosadi mu ponavljanje uvijek iste igre, a može zapamtit? igru od prethodnog dana. Razvija empatiju prema drugoj djeci pa plače kada i ona plaču. Ponavlja radnju pred publikom ako mu se odobrava pljeskom i slično. Postaje svjesno vertikalnog prostora i javlja se strah od visine.

Deseti mjesec

S deset mjeseci dijete puže na dlanovima i koljenima uz recipročnu koordinaciju. Stoji uz pridržavanje za ogradu krevetića. Namjerno ispušta predmete na pod i čeka da ih majka podigne. U dobi od deset mjeseci dijete izgovara prvu riječ sa značenjem (mama, tata). Skoro sva djeca propužu do sada, mnoga stoje, iako trebaju oslonac da bi održala ravnotežu. Neka djeca hodaju uz namještaj, a neka čak i naprave prve korake. Mogu se popeti i spustiti sa stolca. Do sada su usavršili sjedenje, okretanje, mijenjanje položaja.

Zbog mnogih aktivnosti djeca nemirnije spavaju. Igra skrivača je jako zanimljiva i dijete se voli samo sakriti u očekivanju da ga se pronađe. Sudjelovat će u aktivnosti koja ga zanima, a odmahnut će glavom kada nešto ne želi ili mu se ne sviđa. Na glazbu odgovara njihanjem, skakutanjem i mumljanjem. Počinje preferirati jednu ruku više od druge. Uživa se igrati vodom. Postaje svjesno sebe, traži odobravanje, pažnju i društvo. Iskazuje različita raspoloženja, imitira geste, izraze lica i zvukove. Boji se nepoznatih mjesta. Razumije i sluša neke riječi i naredbe.

Jedanaesti mjesec

S jedanaest mjeseci dijete se samostalno podiže u stojeći položaj pridržavanjem za namještaj jednom rukom, dok drugom poseže za predmetom na podu. Naizmjenično korača na mjestu i postranično uz pridržavanje. Pruža bliskoj osobi predmet kada ga se poziva te stavlja kockice u kutiju. Na zabranu reagira prekidom aktivnosti.

Vaše dijete još uvijek treba mnogo ljubavi i potpore. Hvat rukama je čvršći i preciznije koristi prste. Do sada se najvjerojatnije može spustiti u čučanj, a da ne padne. Može stajati na prstima i stupati. Može okretati stranice knjige, sakuplja manje predmete i može skinuti cipele i čarape. Kada stekne sigurnost u hodanju uz namještaj, postepeno će se pustiti i kretati bez pomoći. Dijete je spremno za prve cipele. Unutar kuće bi se ipak trebalo kretati boso da ojača mišiće stopala. Djeca ovog uzrasta vole se penjati pa počinje razdoblje padanja, spoticanja i manjih nezgoda dok uči hodati. Malo djece progovori tijekom prve godine života. Većina ima pasivan vokabular, tj. znaju nazive za predmete, iako ih ne izgovaraju i mogu izvršavati jednostavnije naredbe. Na primjer, kada kažemo da pokažu loptu, dijete će pokazati prema njoj.

Dvanaesti mjesec

U dobi od dvanaest mjeseci dijete korača prema naprijed uz pridržavanje za jednu ruku, ali ako želi brzo stići do cilja spušta se u četveronožni poLožaj i za tren otpuzi u željenom pravcu. Sakuplja sitne mrvico sa stola tzv. hvatom kliješta. Na upit će sloviti predmet koji drži u ruci u majčinu ruku. U prosjeku, dijete s dvanaest mjeseci govori tri riječi sa značenjem, što označava početak govora.

Dijete je svjesno sebe – Shvaća da je zasebna osoba i da ima svoje želje i potrebe

Može početi s ispadima ljutnje i plača ako želi nešto odmah, a to mu se ne omogući. Vrlo je važno biti dosljedan od sada u provođenju discipline da bi te ispade koliko-toliko prorijedili. Do svoga prvog rođendana vjerojatno će izgovoriti jednu do dvije riječi. Neka djeca samostalno hodaju, a neka su svladala samo stajanje. Normalno je da dijete prohoda do 18 mjeseci starosti, lako su neka i naučila hodati, još uvijek mogu i puzati te se kretati i na druge načine. Zbog velike aktivnosti sporije dobiva na težini.

Emocionalni je razvoj moguće poticati samo ako razumijemo djetetove razvojne potrebe i međuovisnost svih razvojnih domena te ako razumijemo i prihvaćamo djetetovu aktivnu ulogu u vlastitom razvoju, kao i kulturalne različitosti u emocionalnoj komunikaciji. U tom kontekstu posebno mjesto pripada igri. Igra motivira aktivnost djeteta koja mu pomaže u otkrivanju svijeta (materijalnog i socijalnog) kojim je okruženo i kroz koju se socijalizira i gradi odnose s osobama koje skrbe o njemu, a to su ponajprije roditelji.

Od svog prvog dana dojenče najbolje uči istražujući okolinu putem osjeta: dodira, vida, sluha, okusa i mirisa te mu je pritom izuzetno važno da osjeti kako je pažnja roditelja usmjerena na njegove doživljaje i kako oni sudjeluju u onome sto dijete zaokuplja.

Skupe didaktičke igračke potpuno su nevažne u usporedbi s kontaktom licem u lice i s emocionalnom razmjenom o trenutnom iskustvu dojenčeta ili malog djeteta. Za cjeloviti psihički razvoj djeteta poticajno je da roditelji i svi koji ga okružuju jednostavnim jezikom, ali s bogatom mimikom, imenuju ono što dijete i odrasli tog časa vide i doživljavaju. Odrasli se svojom nepodijeljenom pažnjom trebaju pridružiti djetetovom fokusu interesa i pritom u punoj mjeri slijediti svoju intuiciju te spontano reagirati.

Stjecanje iskustva koje je prilagođeno individualnim potrebama djeteta također utječe na emocionalni razvoj.

Emocionalno uravnoteženi roditelji i okolina u kojoj dijete boravi put su za zdravo i poticajno odrastanje svakog djeteta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...