Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Rani simptomi pet vrsta raka o kojima posebno muškarci trebaju brinuti

Poznato je da muškarci što duže odgađaju odlazak kod liječnika, zbog čega je vrlo važno da nauče prepoznati moguće simptome i obraniti se od vrsta raka koji se najčešće pojavljuju kod njih.

Briga o zdravlju je izuzetno važna, i prvi korak prema sprječavanju pojave određenih bolesti.

Nekada, neku određenu bolest možemo predvidjeti, osjetiti početak pojave simptoma i djelovati dok je još u ranoj fazi.

No ipak, postoje slučajevi kada nas bolest iznenadi, a simptomi se pojave kada je oboljenje već uzelo maha. Ovo je naročito opasno u slučaju bolesti sa smrtnim ishodom, kakva je i rak.

Da bi pravovremeno reagirali jako je važno redovno ići na kontrole i raditi nalaze za koje liječnik izda uputnicu. Ukoliko sumnjate na neki oblik raka slobodno to i kažite, pa da se urade pretrage i u tom smjeru.

U nastavku teksta ćemo vas upoznati sa nekim oblicima raka, posebno onim koji najčešće pogađaju mušku populaciju.

Ako pušite ili ste na poslu svakodnevno izloženi kemikalijama, nakon 50. posebno trebate paziti na, često nespecifične, simptome bolesti. Upoznajte one opasnije.

Rak prostate

Obično nema jasnih ranih simptoma. Digitalni rektalni test može otkriti nepravilnosti. No, rak može uočiti tek liječnik ako vidi visoku razinu PSA (prostati specifični antigeni).

Ova vrsta raka se javlja kod pet do sedam posto muškaraca starijih od 50 godina. Smrtnost je relativno niska, iznosi tri posto oboljelih. Nakon 70. godine gotovo 80% muškaraca ima neki oblik raka prostate, no uglavnom ne umiru, objašnjavaju na stranici ultrazvuk-tarle.

Simptomi bolesti na koje trebaju pripaziti posebno stariji od 50 godina (mada oni mogu ukazivati i na benigne promjene):

nemogućnost uriniranja

otežano mokrenje (stane pa krene, isprekidano mokrenje)

često mokrenje, osobito noću

slabiji ili slab mlaz mokrenja

stalni osjećaj nedovoljno ispražnjenog mjehura

bolno mokrenje i pečenje

krv u mokraći

krv u spermi

problemi s erekcijom i ejakulacijom (bolna ejakulacija)

učestali bolovi u donjem dijelu leđa i kukovima

Otežano mokrenje, spori protok i nepotpuno pražnjenje mjehura mogu biti posljedica povećanja prostate ili sužavanje uretre.

Rak pluća

Ni kod raka pluća osoba uglavnom ne osjeti rane znakove bolesti. ‘Međutim, kašalj koji ne prolazi ili onaj uz koji izlazi i krv, često su dokaz da je rak prisutan. Osim toga, tu je i bol u prsima, koja je uvijek prisutna i na koju ne utječu pokreti’, kaže dr. Ezra Cohen, onkolog iz Medicinskog centra pri Sveučilištu Chicago. Osim ovih simptoma, osoba može uočiti da gubi na težini, ima vrućicu i astmu.

Ponekad ovi simptomi mogu ukazivati na upalu pluća. A na rendgenskoj snimci i rak i upala pluća su bijeli. Biopsija je jedini sigurni pokazatelj.

Ako pušite ili ste pasivni pušač, kašalj ne smijete ignorirati.

Rak debelog crijeva

Krv u stolici nikad ne smijete ignorirati, čak i ako se javi samo jednom. Možda je riječ o predkancerogenom polipu koji krvari, a krvarenje je jedini rani znak koji ćete primijetiti. U više od polovice oboljelih ranih znakova bolesti nema.

Kod muškaraca mlađih od 50 krvarenje je vjerojatno posljedica hemoroida, kolitisa ili abnormalne krvne žilice. Ipak, posjetite liječnika.

Kolonoskopija je jedina pouzdana metoda dijagnosticiranja i najbolji način da vam liječnik ukloni polip koji bi se kasnije razvio u opasnu bolest.

Rak mjehura

Krv u urinu razlog je za posjet liječniku. Ako ste mlađi od 60, obično je riječ o bubrežnom kamencu. No, vrijedi provjeriti jer ako rak mjehura uočite na vrijeme, možete ga lakše pobijediti. Isuviše aktivan mjehur ili bolno uriniranje češće su znak infekcije.

Ako pušite, na poslu ste često izloženi kemijskim tvarima, poput anilinskih boja, benzidina i aromatskih amina, radite u tekstilnoj i kemijskoj industriji, tiskarama, metalskoj struci, kod mehaničara i auto-lakirera, imat ćete veći rizik od pojave bolesti, pa stoga pomnije pazite na moguće simptome.

Limfom

Bezbolni, otečeni limfni čvorovi na vratu, pazuhu ili slabinama glavni su simptom bolesti. Limfni čvorovi nateknu tijekom infekcije, no ako ne splasnu nakon tjedan dana posjetite liječnika. Neobjašnjivi gubitak na težini kroz mjesec ili dva, bol u području čvorova nakon ispijanja alkohola i svrbež bez osipa mogu biti razlog za zabrinutost.

Krvni test može lako ukazati na mogući limfom, ali biopsija je sigurniji postupak testiranja.

Limfom je zapravo zloćudna preobrazba stanica limfocitnog sustava. Limfociti se brzo dijele i rastu te stvaraju nakupine u limfnim čvorovima ili drugim organima koji sadrže limfno tkivo. Ovi limfociti, krvlju i limfom, lako mogu dospjeti u sve dijelove tijela.

Pritisak mase limfocita na okolna tkiva ukazuje oboljelom da nešto nije u redu. Ali bolesnik ne mora imati simptome, piše magazin.hr .

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...