Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Protiv proljeva kod djece uradite sljedeće…

proljev kod djece prirodni lijek
Foto: Pixabay / Sok od rajčice

Zanimljivo je da djeca imaju proljev mnogo češće nego odrasli. Proljev kod djece možemo zaustaviti ako koristimo prirodni lijek, s tim da pazimo da proljev ne traje duže od tjedan dana. Proljev je pojava kada se tijelo oslobađa od bakterija, a većinom proljev traje par dana, do najduže jednog tjedna. Moguće je naravno da traje i dulje od jednog tjedna, a u tom se slučaju savjetuje da posjetite liječnika koji će uraditi pregled i propisati terapiju.

Proljev kod djece može biti uzrokovan raznim faktorima, pa tako i trajanje ovisi o uzroku. Nekada nije moguće proljev zaustaviti kod kuće, prirodnim ili kućnim liječenjem, pa je važno dijete odvesti u medicinsku ustanovu, da liječnik obavi pregled i odredi terapiju. Naime, djeca su sklona brzoj dehidraciji, pa je važno reagirati na vrijeme.

Dehidracija kod djece brzo nastupa, posebno u slučaju kada dijete ima proljev i povraćanje.

Proljev kod djece može se uočiti jer je praćen simptomima poput: groznice, mučnine i povraćanja, djeca imaju grčeve i naposljetku dehidriraju.

Proljev kod djece i prirodni lijek

Baš kao što i odrasli oslabe, tako i djeca koja imaju proljev najčešće imaju i manje energije. Pojave se i prvi znakovi dehidracije, pa možete kod djeteta uočiti da ima suhe oči, te suha ili ljepljiva usta.

U slučaju da primijetite neki od ovih simptoma, svakako posjetite liječnika:

  • Smanjena koncentracija
  • Smanjena razigranost
  • Upala očiju
  • Suha i ljepljiva usta
  • Nema suza kada plače
  • Dijete ne mokri već 6 sati
  • Primijetite krv ili sluz u stolici
  • Ako dijete osjeti bol u želucu
  • U slučaju temperature
  • Ako proljev prati povraćanje

Pravilna prehrana djece za vrijeme proljeva

Važno je djetetu nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Za vrijeme proljeva, i mučnine u trbuhu, mališani rijetko hoće da jedu i piju. Na vama je da se potrudite djetetu dati odgovarajuću količinu tekućine, najbolje svakih 30-60minuta po malo. Napravite neki čaj (čaj protiv proljeva kod djece), lagano ga zasladite medom i nagovorite da ga lagano pije. Nemojte dijete nagovarati da popije sve od jedanput, posebno ako povraća, jer će tako sve povratiti i opet će organizam biti dehidriran.

U slučaju da dijete povraća, najbolje je nagovarati ga da pije gutljaj po gutljaj tekućine, ali redovno, u odgovarajućim razmacima.

Pileća juha će im prijati, jer u sebi sadrži važne minerale, i naravno tekućinu koja im je potrebna.

Ukoliko dijete još uvijek doji, a ima proljev, nemojte prestati sa dojenjem. Pustite neka doji, jer kroz majčino mlijeko dijete može nadomjestiti sve izgubljene hranjive tvari.

Ako proljev lagano prolazi, i dijete dobije dovoljno snage da se normalno hrani, u njegov jelovnik ubacite banane, piletinu, tjesteninu, rižu i žitarice. Neko vrijeme i nakon proljeva izbjegavajte djetetu davati mliječne proizvode i prženu hranu.

Prirodni lijek za proljev kod djece

Prirodni lijek za proljev kod djece koristite ako ste sigurni da može pomoći. Ukoliko mislite da je stvar ozbiljnija, predlažemo da svakako zatražite pregled kod liječnika i da provedete terapiju koju liječnik propiše.

U slučaju da je blagi proljev, koji je tek nastupio, možete pokušati neki prirodni lijek.

Avokado može pomoći djetetu protiv proljeva. Nije nam na žalost uvijek pri ruci, i okusom neće odgovarati svakom djetetu, ali ako ste u prilici pokušajte sa avokadom. Ako se uz proljev pojave i grčevi, djetetu dajte svježi sok ili čaj od mente s malo limunovog soka, zaslađen medom. Čaj djetetu dajte 3 puta dnevno.

Ako dijete pored proljeva ima i probleme s plinovima, ujutro mu dajte svježi sok od rajčice s prstohvatom soli i papra.

Nekoliko puta na dan djetetu možete dati pire od jabuke, začinjen s malo cimeta i meda.

Čaj od lista dunje još je jedan prirodni lijek koji bi mogao pomoći. Nemojte zaslađivati ovaj čaj.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...