Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Protiv dlačica na licu možete se izboriti

kako spriječiti rast dlaka na bradi kod žena
Foto: Pixabay / Ilustracija

Mnoge žene, pa i muškarci imaju dlačice po licu, koje ne volimo vidjeti i smetaju nam. Možete dlačice uklonit, a mi ćemo napisati kako… Kako spriječiti rast dlaka na bradi kod žena, i kako ukloniti dlačice sa lica?

Mnogi kažu da dlačice nije dobro čupati, jer tako brzo narastu nove, koje su gušće i jače. To zapravo nije točno.

Privremeno možete ukloniti dlačice na licu čupanjem, brijanjem, paljenjem, depilacijom, ili primjenom krema za uklanjanje dlačica. Trebate uvijek imati na umu da je ciklus rasta dlačica na licu veoma kratak (one brzo rastu), pa ih je potrebno redovno uklanjati. Isto tako, trebate znati da čupanjem dlačica na licu nećete ubrzati njihov rast, jer je rast dlaka reguliran hormonima, što je naučno dokazana činjenica.

Dlake na licu – Zbog čega dlačice nastaju?

Sve žene imaju dlačice po licu, najčešće tanke i svijetle boje – koje se ne ističu kao što je brada kod muškaraca. Ipak, kod nekih žena su dlake malo gušće, ili mogu biti tamnije boje i ženama smetaju iz estetskih razloga. Tada se i pojavi problem – kada žena primijeti jače dlake, tamnije boje. U tom slučaju možete ukloniti dlačice same, na način koji ćemo opisati u nastavku. Možete saznati kako spriječiti rast dlaka na bradi i na licu kod žena.

Pojavu tamnih i gustih dlačica kod žena nazivamo hirzutizam (po definiciji: Hirzutizam je pretjerana dlakavost, koja se nalazi u žena na mjestima koja su tipična za muškarce), a ova se pojava najčešće pojavi kao posljedica povišene razine androgenih hormona, patoloških procesa na jajnicima i smetnji u lučenju nadbubrežnih žlijezda.

Maljavost na licu može biti i posljedica genetske predispozicije ili jednostavno individualni odgovor organizma. Dlake nastaju zbog djelovanja enzima u tkivima. Ukoliko se svi patološki uzročnici eliminiraju, onda je kozmetičar prava adresa.

Također, rezultati nekih istraživanja govore nam da pojavu brkova i brade kod žena može izazvati neki kemijski spoj iz hrane, koji dovodi do lošeg rada androgenih hormona.

Nekada će se maljavost pojaviti kao rezultat uzimanja određenih lijekova. Moguće je da se dlake pojave i kao rezultat šećerne bolesti, ili neke druge bolesti. Moguće je da se dlake po licu pojačaju za vrijeme trudnoće, ili u ranim godinama menopauze – tu pojavu nazivamo hirutizam.

Uklanjanje dlaka sa lica

Moguće je dlake na licu ukloniti čupanjem, brijanjem, paljenjem, depilacijom ili primjenom krema za uklanjanje dlačica.

Da bi se trajno riješili problema sa dlačicama, morate ukloniti korijen dlake. Korijen dlake se uništi djelovanjem lasera, odnosno laserskom epilacijom, za koju se isključivo koriste medicinski laseri određene jačine. Ovaj tretman efikasan je samo na tamnim dlačicama. Nakon tretmana laserom, dlake će biti tanje i manje primjetne. Mogu i potpuno nestati, ili nakon drugog tretmana.

Rezultati koji se postižu laserskom epilacijom su drugačiji od pacijenta do pacijenta, pa samim tim i broj tretmana varira. Nije ni laserska epilacija trajno rješenje, ali dlake na licu sporije rastu, manje su vidljive i žene su jako zadovoljne ovim tretmanima.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...