Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Proširenje vena – Ljekovito bilje za liječenje ove pojave

Do proširenih vena dolazi kad zalisci u venama, koji sprječavaju povratni tok krvi, ne funkcioniraju kako treba. Krv na nekim mjestima zastaje, što dovodi do širenja i nadimanja vena i obližnjih kapilara, te propuštanja krvi i limfe u okolno tkivo.

Proširene vene danas su česta pojava.

Mnogi su uzroci ove bolesti, ali postoje i mnogi prirodni lijekovi koji mogu pomoći. Ukoliko imate proširene vene svakako isprobajte neki od prirodnih lijekova koje ćemo spomenuti.

Ova se bolest obično pojavljuje u nogama, kod površinskih vena vidljive su ružne plavičaste crte, tragovi ili mrežaste mrlje.

Ali bolest se može javiti i na drugim mjestima. Kad se pojave na čmaru i oko njega, takve problematične vene (varikozitete) nazivamo hemoroidi. Kad se jave u mošnjama, zovu se varikocele.

Zelena ljekarna za liječenje proširenih vena

Poveći broj ljekovitih biljaka, uključujući i ljubicu, može pomoći u sprječavanju ili liječenju ove bolesti.

Divlji kesten (Aesculus hippocastanum). U narodnoj medicini zasnovanoj na upotrebi ljekovitog bilja, sjeme divljeg kestena upotrebljavalo se za liječenje proširenih vena i hemeroida. Napokon su botaničari uspjeli izolirati njegov najaktivniji sastojak aescin, a eksperimenti na laboratorijskim životinjama potvrdili su opravdanost njegove tradicionalne primjene kao lijeka. Aescin pridonosi jačanju kapilarnih stanica i smanjenju otjecanja limfe. Komisija E, stručno tijelo njemačke vlade za medicinsku upotrebu ljekovitog bilja, također preporučuje divlji kesten za liječenje proširenih venu. S druge strane Atlantika, dr. Varro Tyler, umirovljeni rektor i profesor farmakognozije, farmacije prirodnih proizvoda, na sveučilištu Purdue u West Lafayetteu, Indiana, također zagovara njegovu upotrebu. U svojoj izvrsnoj knjizi Probrano ljekovito bilje, namijenjenoj prvenstveno bolničkim liječnicima, on sjeme divljeg kestena ističe kao uvjerljivo najučinkovitiji biljni lijek za liječenje proširenih vena. Širom Europe preparati od divljeg kestena se prodaju u obliku ekstrakta od lišća, kore i/ili sjemena, i uzimaju se oralno. Poput većine europskih biljnih lijekova, ekstrakti divljeg kestena su standardizirani, s doziranjem istaknutim na pakiranju. Tako, ako želite divlji kesten koristiti kao lijek, jednostavno trebate nabaviti standardizirani ekstrakt i pridržavati se priloženih uputa za upotrebu. To je ujedno i najsigurniji način. Ako ne možete doći do tog ekstrakta, morat ćete se osloniti na druge ljekovite biljke spomenute u ovom članku.

Ljubica (Viola, različite vrste). Cvjetovi ljubice sadrže velike količine sastojka poznatog pod znanstvenim nazivom rutin, koji jača zidove kapilara. Medicinski udžbenici navode kako uzimanje 20 do 100 miligrama rutina dnevno znatno utječe na jačanje kapilara. Ljubica i maćuhica, koja također sadrži značajne količine rutina, obično se spominju u knjigama o jestivom cvijeću. Obje su ove biljke bezopasne kad se uzimaju u malim količinama. Možete kušati heljdu (Fagopyrum esculentum), koja također sadrži velike količine rutina. Obrok od pola šalice može sadržati i do 6.000 miligrama rutina, stoje mnogo više nego je potrebno za jačanje oslabljenih kapilara.

Hamamelis (Hamamelis virginiana). Hamamelis se komercijalno proizvodi u dva oblika, kao vodeni ekstrakt (voda od hamamelisa) i alkoholni ekstrakt (tinktura od hamamelisa). Oba ova proizvoda djeluju smirujuće i opuštaju tkivo, pa je stoga hamamelis vrlo popularan biljni lijek za vanjsku upotrebu kod različitih kožnih oboljenja, od modrica do proširenih vena. Istraživanja na laboratorijskim životinjama pokazala su da ova ljekovita biljka pridonosi jačanju krvnih sudova. Komisija E odobrava vanjsku upotrebu ekstrakta hamamelisa za liječenje hemeroida i proširenih vena. Jednostavno vatom natopljenom u ekstraktu premažite oboljelo mjesto. Prema navodima objavljenim u uglednom časopisu Lawrence Review of Natural Products, tinktura hamamelisa se u liječenju proširenih vena može koristiti i oralno. Ili, ako radije želite od njega pripraviti čaj, jednu do dvije žličice osušenih listova hamamelisa dodajte u šalicu uzavrele vode i ostavite da počine 10 minuta. Možete piti dvije do tri šalice tako pripravljenog čaja dnevno.

Veprina (Ruscus aculeatus). Ova ljekovita biljka dugo se koristi kao lijek za smetnje perifernog vaskularnog sustava, poput hemeroida i proširenih vena. Ona sadrži dva protuupalna sastojka, a to su ruskogenin i neoruskogenin, koji skupljaju i jačaju vene.

Limun (Citrus Umori). Kora limuna ublažava tegobe koje izazivaju proširene vene. Ona sadrži supstancije poznate pod imenom flavonoidi, u kojih spada i rutin, koje smanjuju propusnost krvnih sudova, posebno kapilara. U svoje voćne sokove gotovo uvijek dodam i koru limuna. Vrijedi kušati.

Crveni luk (Allium cepa). Ljuska crvenog luka jedan je od najboljih izvora sastojka koji nosi znanstveni naziv kvercetin. Poput rutina, i za kvercetin se tvrdi kako jača kapilare. Kako biste od njega imali najveću moguću korist, uvijek kad je to moguće, hranu pripravljajte s cijelim, neoguljenim crvenim lukom, a ljusku odstranite tek prije posluživanja.

Borovnica (Vaccinium myrtillus). Borovnica potiče cirkulaciju tako što stimulira stvaranje novih kapilara, jača njihove zidove i poboljšava ukupno stanje krvotočnog sustava. Iako je moguće nabaviti i kapsule od borovnice, možete koristiti svježe borovnice, uvijek kad su dostupne. U srodne biljke, sa jednakim svojstvima, spadaju i kupine, te brusnica (Vaccinium vitis idaea) i mlajevka (Vaccinium uliginosum).

Ginko (Ginkgo biloba). Ginko je sredstvo za stimuliranje cjelokupnog krvotoka. Vrlo je poznat i po svojoj sposobnosti povećavanja protoka krvi kroz mozak, ali poboljšava i cirkulaciju u cijelom organizmu. Njemački liječnici preparate od ginka koriste za liječenje proširenih vena. Ipak, za to su potrebne velike oralne doze, a to može biti skupo. Ako želite koristiti ovu ljekovitu biljku, trebate kupiti ekstrakt u omjeru 50:1, što je istaknuto na pakiranju. Eventualni otrovni prateći učinci kod upotrebe standardiziranih ekstrakta nisu poznati, ali dnevne količine veće od 240 miligrama mogu izazvati proljev, razdražljivost i uznemirenost.

Gotu kola (Centella asiatica). Nekoliko je studija pokazalo kako ekstrakt ove azijske ljekovite biljke može biti koristan u liječenju problema s cirkulacijom u donjim udovima, što uključuje probleme s venama, zadržavanje tekućine u gležnjevima, oticanje nogu i proširenje vena. Biljka sadrži tri ljekovita sastojka, a to su azijatičnu kiselinu, azijatikozid i madekasičnu kiselinu koji, čini se, djeluju zajednički. Iako se kapsule gotu kole mogu lakše nabaviti, a to je ujedno i najjednostavniji način upotrebe ove biljke, netko preferira njezine narezane listove dodavati voćnim sokovima ili salati.

Španjolski kikiriki (Arachis hypogaea). Ljekoviti aktivni dio ove biljke nisu sami plodovi kikirikija, nego njihova crvenkasta ljuska. Ljuska kikirikija predstavlja jedan od najboljih prehrambenih izvora oligomernih procijanida (OPC), spojeva koji smanjuju osjetljivost i propusnost kapilara, te na taj način sprječavaju pojavu proširenih vena. Pvcnogenol je glavni izvor OPC-a. Kako se OPC kao prirodni sastojak javlja u mnogim vrstama voća i povrća. Grickanje nekoliko šaka španjolskog kikirikija, skupa s crvenom ljuskom, posebno je ugodan način za dobivanje neophodne dnevne doze OPC-a.

Razna eterična ulja mogu pomoći. Aromaterapeuti preporučuju masažu oboljelog mjesta eteričnim uljima čempresa, bazge, lavande, limuna i mažurana. Prije nanošenja na kožu, ulja treba razrijediti. Stoga po nekoliko kapi ulja po vlastitom izboru dodajte u nekoliko žličica bilo kojeg jestivog bujnog ulja. Ovo liječenje masažom ni na koji način ne može škoditi, a može polučiti dobre rezultate. Samo pazite da eterična ulja ne uzimate oralno, jer već i mala količina može biti otrovna.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...