Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Prirodni sok od maslačka i ljekoviti prirodni sirup

sirup od maslačka
Prirodni sirup od maslačka

Možda na prvu pomalo i čudan naslov, ali se od maslačka može napraviti jako dobar prirodni sok. Naučite kako se radi prirodni sirup od maslačka.

Sok od maslačka jako je zdrav, i često se koristi u alternativnoj medicini. Ovom prilikom ćemo napisati recept za pripremu soka, te način upotrebe.

Da ne dužimo dalje, u nastavku je recept za pripremu maslačkovog soka.

Recept za pripremu soka i primjena

Sok se jednostavno priprema, i nisu potrebne neke posebne vještine.

Dovoljno je da uberete svježe listove maslačka, ako možete i korijenje pa da iz toga iscijedite 2 ili 3 žlice soka. Dobiveni sok iz dijelova biljke stavite u čašu sa mlijekom, zasladite sa medom i to je to. Sok od maslačka je gotov i spreman za upotrebu.

Sok koji ste dobili dobar je protiv probavnih poteškoća, posebno za liječenje hemoroida. Najbolje ga je piti kroz 20 dana, svako jutro prije doručka jednu šalicu.

Još o maslačku možete pročitati u članku koji smo prethodno objavili. Nadamo se da će biti od koristi. 

Još jedan recept donosimo u nastavku – sirup od maslačka.

Recept za prirodni sirup od maslačka

Za ovaj recept sastojci su lako dostupni, a pobrinite se sakupiti čiste, i svježe cvjetove maslačka.

Nećemo duljiti sa uvodom – u nastavku pročitajte kako se radi prirodni sirup od maslačka.

Sastojci:

  • 500 komada cvjetova maslačka (glavice)
  • 3 litre hladne vode
  • 4 limuna
  • 4 naranče
  • 2 kilograma šećera

Pripremite sirup po uputama: Ubrane cvjetove maslačka trebate preliti sa 3 litre hladne vode, pa onda dodati, na tanke kriške narezani limun i naranče. Ostavite sve da stoji 24 sata.

Nakon što je sve stajalo 24 sata, procijedite tekućinu kroz čistu gazu, tako da dobijete čistu tekućinu. Tekućinu pretočite u lonac, dodajte 2 kg šećera i kuhajte 1,5 sat (od trenutka kada zakipi).

Miješajte što češće dok se kuha.

Nakon sat i pol vremena smanjite temperaturu na najmanje, pa još kipući sirup pretočite u čiste i suhe staklenke. Kada napunite staklenku, odmah potom dobro zatvorite poklopcem.

Ostavite da se sadržaj u staklenkama ohladi.

To je to, vaš je sirup od maslačka spreman za konzumiranje.

Posluživanje: Sirup je izuzetno dobar za sve prehlade, za bronhitis, kod problema sa usnom šupljinom i kod grlobolje. Ugodnog je okusa, pa ga rado jedu i djeca.

Sirup se konzumira na žlicu. Od naše količine možete napraviti oko 4 staklenke sirupa.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...