Možda na prvu pomalo i čudan naslov, ali se od maslačka može napraviti jako dobar prirodni sok. Naučite kako se radi prirodni sirup od maslačka.
Sok od maslačka jako je zdrav, i često se koristi u alternativnoj medicini. Ovom prilikom ćemo napisati recept za pripremu soka, te način upotrebe.
Da ne dužimo dalje, u nastavku je recept za pripremu maslačkovog soka.
Recept za pripremu soka i primjena
Sok se jednostavno priprema, i nisu potrebne neke posebne vještine.
Dovoljno je da uberete svježe listove maslačka, ako možete i korijenje pa da iz toga iscijedite 2 ili 3 žlice soka. Dobiveni sok iz dijelova biljke stavite u čašu sa mlijekom, zasladite sa medom i to je to. Sok od maslačka je gotov i spreman za upotrebu.
Sok koji ste dobili dobar je protiv probavnih poteškoća, posebno za liječenje hemoroida. Najbolje ga je piti kroz 20 dana, svako jutro prije doručka jednu šalicu.
Još jedan recept donosimo u nastavku – sirup od maslačka.
Recept za prirodni sirup od maslačka
Za ovaj recept sastojci su lako dostupni, a pobrinite se sakupiti čiste, i svježe cvjetove maslačka.
Nećemo duljiti sa uvodom – u nastavku pročitajte kako se radi prirodni sirup od maslačka.
Sastojci:
- 500 komada cvjetova maslačka (glavice)
- 3 litre hladne vode
- 4 limuna
- 4 naranče
- 2 kilograma šećera
Pripremite sirup po uputama: Ubrane cvjetove maslačka trebate preliti sa 3 litre hladne vode, pa onda dodati, na tanke kriške narezani limun i naranče. Ostavite sve da stoji 24 sata.
Nakon što je sve stajalo 24 sata, procijedite tekućinu kroz čistu gazu, tako da dobijete čistu tekućinu. Tekućinu pretočite u lonac, dodajte 2 kg šećera i kuhajte 1,5 sat (od trenutka kada zakipi).
Miješajte što češće dok se kuha.
Nakon sat i pol vremena smanjite temperaturu na najmanje, pa još kipući sirup pretočite u čiste i suhe staklenke. Kada napunite staklenku, odmah potom dobro zatvorite poklopcem.
Ostavite da se sadržaj u staklenkama ohladi.
To je to, vaš je sirup od maslačka spreman za konzumiranje.
Posluživanje: Sirup je izuzetno dobar za sve prehlade, za bronhitis, kod problema sa usnom šupljinom i kod grlobolje. Ugodnog je okusa, pa ga rado jedu i djeca.
Sirup se konzumira na žlicu. Od naše količine možete napraviti oko 4 staklenke sirupa.