Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Prirodni načini liječenja psorijaze

Psorijaza je kronični poremećaj na koži koji obilježavaju crvene mrlje prekrivene bijelim malim ljuskama, suha koža, svrbež i zadebljani nokti.

U većini slučajeva psorijaza nije toliko ozbiljna da bi izazivala veće smetnje za zdravlje.

U prvom planu, psorijaza stvara estetski problem kod oboljele osobe, pa tako i neke psihičke smetnje radi toga. Uzroci za pojavu psorijaze ni danas nisu posve jasni, no vjeruje se da je psorijaza posljedica sprege gena i određenih ‘okidača’ iz okoline.

Alternativna medicina za pojavu psorijaze krivi i nepravilnu prehranu te nagomilavanje toksina u organizmu. Ova neugodna, ali ne i fatalna kožna bolest ne treba biti nešto od čega okrećemo glavu, no svakako se treba pokušati liječiti. Prirodna medicina nudi metode liječenja koje uvelike ublažavaju, čak i kompletno uklanjanju simptome psorijaze. Da bi liječili psorijazu, moramo započeti od promjene nezdravih životnih navika i njege organizma iznutra i izvana. Tu se prvenstveno misli na čišćenje organizma, odabir zdrave prehrane, održavanja vanjske higijene, kontrole stresa, puno sunčanja i njege kože hranjivim preparatima.

Pročitajte na temu – Liječenje psorijaze

Da bi započeli liječenje psorijaze, predlažemo vam da vodite dnevnik prehrane, tako da možete lakše utvrditi što vam pomaže a što ne.

Spomenuli smo čišćenje organizma, pa da objasnimo kako to utječe na liječenje psorijaze. Triput godišnje napravite čišćenje organizma, posebice čišćenje jetara, jer je taj organ ključni za pojavu gotovo svih poznatih kožnih oboljenja. Čišćenje organizma možete provoditi uz pomoć posta, čajeva ili posebnih dodataka prehrani.

Zelena glina za liječenje psorijaze? Za liječenje psorijaze može vam pomoći i zelena glina, certificirana za oralnu upotrebu. Takva glina je na pakovanju označena kao “ventilirana”. Kako se koristi zelena glina za liječenje psorijaze? Na večer razmutite punu čajnu žličicu ventilirane zelene gline u 2 dcl ne kuhane vode, ako postoji mogućnost izvorske ali ako ne onda će biti dobra i voda iz slavine. Pritom nemojte upotrebljavati metalnu žličicu ili čašu, jer glina ne smije doći u dodir s metalom. Glinu uzimajte ujutro nakon ustajanja ili navečer prije spavanja. Po želji, možete uzeti glinu jedan sat prije jela.

Glinu uzimajte na sljedeći način:

Prvi tjedan uzimajte ujutro bez miješanja, popijte samo vodu, a talog bacite.

Drugi tjedan ujutro promiješajte, ostavite pet minuta da se talog slegne, a vodu popijte.

Treći tjedan ujutro promiješajte i odmah popijte vodu zajedno s glinom.

Zatim napravite pauzu. Ovu kuru čišćenja organizma možete provoditi dva do četiri puta godišnje. Zelenu glinu možete koristiti i lokalno, u obliku obloga ili maske.

Sikavica je također dobar prirodni lijek protiv psorijaze. Ova ljekovita biljka u sebi sadrži silimarin, koji je jak antioksidant, deset puta jači od vitamina E. Silimarin povećava razinu glutationa u jetri za 35%. Glutation je odgovoran za čišćenje jetara od širokog spektra toksina. S povećanjem razine glutationa, jetra ima veću moć da očisti krv od otrovnih spojeva. Na takav način konzumiranje sikavice ima zaštitno i obnavljajuće djelovanje na jetru, što je posebno bitno kod kožnih oboljenja. Preporučeno doziranje je 70-240 mg sikavice ili 140 mg silimarina triput na dan.

Korijen čička tradicionalno se upotrebljava za tretiranje upalnih stanja kože. Čaj odnosno dekokt od čička pripremajte na sljedeći način: Jednu jušnu žlicu korijena čička kuhajte u 3 i pol decilitra vode deset minuta, te nakon toga je procijedite. Pijte svježe pripremljeno triput na dan.

Ostale biljke koje snažno čiste jetru su maslačak i artičoka.

Ostale biljke za koje se zna da pomažu kod psorijaze: orah, neven, kopriva, divlji luk i češnjak.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...