Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Prirodni lijekovi za visoki kolesterol

kolesterol
Povišeni kolesterol

Prirodni ili komplementarni tretmani za bolesti srca često imaju za cilj kontrolu razine kolesterola, niži krvni tlak i poboljšanje zdravlja srca. Tipično, istraživanje takvih tretmana je ograničeno, u usporedbi s onima kod konvencionalnih medicinskih tretmana.

Za nekoliko je prirodnih proizvoda klinički dokazano da stvarno smanjuju kolesterol. Prema tvrdnjama Američkog udruženja za bolesti srca (HFSA), nema dokaza da alternativne ili biljne terapije smanjuju rizik zatajenja srca. Međutim, mnogi ljudi su doživjeli neki uspjeh s takvim alternativnim tretmanima. Na primjer, klinika Mayo napominje da postoje neki dodaci i prirodni lijekovi za snižavanje kolesterola koji stvarno funkcioniraju.

Prije nego što isprobate bilo kakve alternativne tretmane, konzultirajte se sa svojim liječnikom kako biste utvrdili jesu li zdravstveno sigurni za vas. Sastojci u nekim alternativnim terapijama mogu ometati rad određenih lijekova ili imati štetne nuspojave.

Povišeni kolesterol

Astragalus ili kozlinac

Kozlinac je biljka koja se koristi za poticanje imunološkog sustava u tradicionalnoj kineskoj medicini. Ima antibakterijska i protuupalna svojstva. Smatra se “adaptogenom”. To znači da se vjeruje da štiti tijelo od različitih naprezanja.

Određene studije su pokazale da astragalus može imati neka svojstva dobra za vaše srce. No, prema Nacionalnom centru za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH), općenito nedostaju kvalitetna klinička ispitivanja kojima bi to potvrdili. Potrebno je napraviti više istraživanja kako bi naučili kako Astragalus može utjecati na razinu kolesterola i ukupno zdravlje srca.

Glog – lijek za kolesterol

Glog je grm povezan s ružom. Njegove bobice, lišće i cvijeće koriste se za liječenje srčanih problema još od vremena Rimskog Carstva.

Neke studije su otkrile da ova biljka učinkovito djeluje kod blažih oblika zatajivanja srca. Međutim, rezultati istraživanja su konfliktni, upozorava NCCIH. Nema dovoljno pravih znanstvenih dokaza da je glog učinkovit i za liječenje ostalih  srčanih problema.

Sjemenke lana

Ove sjemenke potječu od biljke lan. I laneno ulje i lanene sjemenke sadrže visoke razine alfa-linolenske kiseline (ALA). Ovo je omega-3 masna kiselina koja može pomoći da smanjite rizik od srčanih bolesti.

Istraživanje o blagodatima lanenog sjemena za zdravlje srca izazvalo je mješovite rezultate, piše NCCIH. Neke studije upućuju na to da ovi pripravci mogu pomoći u snižavanju kolesterola, osobito kod osoba s visokim razinama kolesterola i žena u postmenopauzi.

Ribe s omega-3 masnim kiselinama

Omega-3 masne kiseline se također nalaze u ribi i ribljim uljima. Losos, tuna, pastrva, haringa, srdela i druge masne ribe posebno su bogati izvori omega-3 masnih kiselina.

Prema istraživanjima Klinike Mayo, stručnjaci su dugo vjerovali da samo omega-3 masne kiseline u ribi smanjuju rizik od umiranja od srčanih bolesti. Novije studije pokazuju da i druge hranjive tvari u ribi, ili kombinacija tih hranjivih tvari i omega-3 masnih kiselina, mogu pomoći u zaštiti vašeg srca. Jedan ili dva obroka masne ribe tjedno može smanjiti vaše šanse za dobivanje srčanog udara.

Ako već imate neku bolest srca, možete imati veliku korist od uzimanja dodataka masnih kiselina iz omega-3 ili fokusiranja prehrane na namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama. Na primjer, i orasi, kanola ulje i soja su dobri izvori ovih kiselina. Međutim, čvršći su dokazi koji su  vezani uz jedenje ribe s omega-3 masnim kiselinama nego uz uzimanje dodataka ili konzumacije neke druge hrane.

Češnjak

Češnjak je izvrsna namirnica koja se tisućama godina koristi kao sastojak za kuhanje i kao lijek. Može se jesti sirov ili kuhan. Također je dostupan u obliku dodataka, kao kapsula ili tableta.

Neka istraživanja pokazuju da češnjak može pomoći pri snižavanju krvnog tlaka, smanjiti razinu kolesterola u krvi i usporiti napredovanje ateroskleroze, piše NCCIH. Međutim, kao i kod mnogih alternativnih terapija, studije su dale mješovite rezultate. Na primjer, neke su studije otkrile da uzimanje češnjaka u periodu od 1-3 mjeseca pomaže snižavanju razine kolesterola u krvi. Međutim, studija o sigurnosti i djelotvornosti češnjaka nije pokazala dugoročni učinak na kolesterol u krvi.

Fermentirani ekstrakt crvene riže

Ovo je poznati dio tradicionalne kineske medicine i sastojak za kuhanje. Napravljen je kultiviranjem crvene riže sa kvascem.

Neki proizvodi koji sadrže ovaj sastojak imaju znatne količine monakolina K, navodi NCCIH. Ova tvar je kemijski identična aktivnom sastojku u lovastatinu koji snižava kolesterol. Proizvodi od riže koji sadrže ovu tvar mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi.

Ostali proizvodi od riže s kvascem sadrže malo ili ništa monakolina K, prema NCCIH. Neki također sadrže zagađivač zvan citrinin. Ovaj zagađivač može uzrokovati zatajenje bubrega. U mnogim slučajevima, nema načina da znate koji proizvodi sadrže monakolin K ili citrinin, stoga je teško reći koji će proizvod biti učinkovit ili siguran.

Biljni steroli i stanolski dodatci

Biljni steroli i stanoli su supstance koje se nalaze u voću, povrću, orašastim plodovima, sjemenkama, žitaricama i drugim biljkama. Neke prerađena hrana je također obogaćena biljnim sterolima ili stanolima. Na primjer, možete ih pronaći  u margarinu, soku od naranče ili jogurtima.

Istraživanja sugeriraju da bi biljni steroli i stanoli mogli smanjiti rizik od srčanih bolesti, izvještava Klinika Cleveland. Pomažu u sprječavanju apsorbiranja kolesterola u tankom crijevu.

To može smanjiti “lošu” razinu LDL kolesterola u vašoj krvi.

Promjene u prehrani i načinu života

Također možete prihvatiti zdrave prehrambene navike kako biste upravljali razinama kolesterola u krvi.

Naprimjer:

 • Prestanite pušiti
 • Izgubite višak težine
 • Vježbajte većinu dana u tjednu
 • Jedite zdravu hranu, uključujući hranu bogatu topljivim vlaknima i omega-3 masnim kiselinama
 • Ograničite potrošnju hrane sa visoko zasićenim mastima. Na primjer, zamijenite maslinovo ulje za maslac
 • Uklonite trans masti iz prehrane
 • Pijte alkohol u umjerenim količinama
 • Poduzmite korake za smanjenje stresa

Lijekovi za visoki kolesterol

Razni lijekovi također su dostupni za snižavanje visokog kolesterola.

Na primjer, vaš liječnik može propisati:

 • statine (lovastatin, atorvastatin)
 • inhibitore apsorpcije kolesterola (kolestiramin)
 • injekcijski lijekove (evolokumab)

Razumijevanje visokog kolesterola

Kolesterol je vrsta masti u krvi. Iako vaše tijelo inače sadrži kolesterol, također dobivate kolesterol od hrane koju jedete. Vaša genetika, dob, dijeta, razina aktivnosti i drugi čimbenici utječu na rizik od razvijanja visokog kolesterola.

Visoki kolesterol je jedan od glavnih faktora rizika za bolesti srca. On povećava  šanse za razvoj bolesti srca i srčanog udara. Također može povećati rizik od moždanog udara. Konkretno, visoke razine lipoproteina niske gustoće (LDL) povećavaju rizik od ovih stanja. LDL kolesterol često se zove “loš” kolesterol.

Ako imate visoki kolesterol, vaš liječnik može propisati lijekove ili promjenu načina života. Naprimjer, gubitak težine, povećanje tjelesne aktivnosti, jedenje zdrave hrane i prestanak pušenja može pomoći u smanjenju razine kolesterola.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...