Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Prirodni lijekovi za liječenje kašlja kod kuće

Kašalj je pojava kada tijelo izbacuje tvari koje ometaju prolazak zraka kroz dišne organe te ih na taj način štiti.

Obično do pojave kašlja dolazi kada se sekret nakupi u dušniku i područjima oko njega. Čest i neprestani kronični kašalj javlja se kod određenih oboljenja poput astme, bronhitisa i sličnih drugih.

Ukoliko je kašalj napao dijete, jako je važno otkriti uzroke, odnosno oboljenje zbog kojeg se kašalj javlja. Svakako posjetite liječnika te pripazite da dijete nije izloženo cigaretnom dimu i prašini. Neka redovito pere ruke, a osobito ako se radi o bolesti gornjeg dišnog sustava.

Kašalj je kao pojava već dugo poznat, čak i prije nego je farmacija počela da kombinira lijekove koji bi liječili kašalj. Shodno tome, zaključujemo da su ljudi kašalj liječili prirodnim lijekovima, koji su ima u tom periodu bili dostupni. U tom kontekstu, ovom prilikom ćemo vam predstaviti nekoliko tradicionalnih prirodnih lijekova za kašalj.

Protiv kašlja možete oprobati ovaj lijek – U jednu žličicu prirodnog meda dodajte prstohvat bijelog papra te ga konzumirajte 2-3 puta dnevno kroz 4 do 5 dana.

Ako vam gore spomenuti lijek nije pomogao, pokušajte ovaj – U med dodajte crni papar, jer će on omekšati sekret i natjerati tijelo da ga iskašljavanjem izbacuje.

Lijekova protiv kašlja ima mnogo, pa evo još jedan – Ukoliko je kašalj popraćen prehladom, savjetujemo vam da pijete čaj od đumbira 3-4 puta dnevno. Također, ako je moguće jedite sirovi đumbirov oraščić koji smiruje kašalj. Dobar je i rashlađeni čaj od maline s medom. Od ostalih napitaka tu je i svježe ocijeđen sok u kojem rastopite dvije žličice meda.

Možete pokušati i sirupom protiv kašlja – Domaći sirup protiv kašlja može se napraviti tako da sok pečenog crvenog luka pomiješate sa čajem od biljke gavez i meda. Ovaj sirup pijte svakodnevno i kašalj bi se trebao smiriti.

Protiv kašlja možete i ispiranjem usne šupljine – Više puta dnevno dobro je ispirati grlo toplom vodom u koju je dodana sol. Ovaj postupak čisti sekret nakupljen u grlu.

Luk je dobar lijek za kašalj – Uzmite 5 ml soka od luka i pomiješajte ga sa čistim medom. Ovu mješavinu konzumirajte dva puta dnevno kako bi smirili nadražaj kašlja i vlažili grlo. Ovo je jedan od najboljih prirodnih lijekova protiv kašlja.

Ako ste gadljivi, pa vam gore spomenuti lijekovi ne odgovaraju oprobajte sljedeći lijek – Uzmite 2-3 režnja češnjaka koje treba izgnječiti zajedno s klinčićem. Sve zajedno stavi se u čašu mlijeka ili vode te kuha tako dugo dok se količina isparavanjem ne prepolovi. Nakon toga mješavina se treba procijediti i u tekućinu dodati malo šećera za bolji okus. Ovaj lijek konzumira se dva puta dnevno kroz minimalno tjedan dana.

Za liječenje kašlja ovo je najjednostavniji lijek iz prirode – Kipuća voda i inhaliranje para. Ovaj postupak bi trebao olakšati kasnije izbacivanje sluzi iz dišnog sustava.

Još jedan lijek od luka – Glavicu luka skuhajte u vodi i popijte tekućinu koju možete zasladiti šećerom za bolji okus. U tekućinu možete dodati i sok od limuna i med. Isto tako, prerezanu glavicu luka možete premazati medom i staviti je na tavicu, odnosno na laganu vatru. Nakon nekoliko minuta, skinite med s luka i držite ga u ustima neko vrijeme. Pustite da progutani med odradi svoje, te nemojte piti vodu barem pola sata nakon uzimanja ovog prirodnog lijeka.

Nadamo se da ćete uspjeti da odaberete neki lijek za vas, odnosno za liječenje kašlja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...