Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Prirodni lijekovi protiv mamurluka

mamurluk
Mamurluk

Za vrijeme blagdana i prazničkog raspoloženja mnogi od nas posegnu za nekim alkoholnim pićem. nije to ništa loše, no ima određen broj osoba koje popiju par čašica više, pa će osjetiti posljedice ujutro, nakon burnog provoda.

Imate glavobolju, imate mučninu, a jučer ste se zabavljali kao nikada prije – danas imate mamurluk!

Stručnjaci malo znaju o tome što uzrokuje mamurluk. Neke teorije govore da alkohol  poremeti čovjekov biološki ritam; drugi tvrde da su u pitanju nečistoće koje nastaju kad se alkohol destilira, a koje uzrokuju mučninu.

Glavobolja? Ona često nastaje zbog dehidracije – alkohol je diuretik – i vaše tijelo se prilagođava padu razine alkohola u krvi nakon što prestanete piti.

Mamurluk

Potrebno je 8 do 24 sata da simptomi mamurluka nestanu, a s obzirom da je blizu novogodišnja noć nudimo vam neke prirodne načine za borbu protiv glavobolje mučnine i opće slabosti dan nakon:

  • Pijte vodu. Važno je ostati hidratiziran dok pijete alkohol. To znači da morate piti puno vode između koktela i žestokog pića. Manje ćete osjećati alkohol, a voda će iz tijela zbaciti nečistoće iz alkohola koje uzrokuju glavobolju.
  • Ako zaobiđete ovo pravilo pijenja vode, pokušajte to nadoknaditi slijedeći dan. Pijte i druge tekućine. Zapamtite: Voda nije dovoljna. Morate piti i tekućine bogate elektrolitom – poput sportskih napitaka, ili juha – to će vratiti sol i kalij koje ste izgubili.
  • Popijte žlicu maslinovog ulja prije odlaska na zabavu. To će pomoći jer masnoća uzrokuje da se alkohol duže apsorbira u probavnom sustavu.
  • Konzumirajte šećer dok pijete. Studije pokazuju da fruktoza može ubrzati metabolizam alkohola, čime se smanjuje rizik od mamurluka. Važno je jesti šećer dok pijete, a ne prije, budući da se fruktoza brzo metabolizira. Pokušajte piti sok od naranče između koktela. Na taj način se i hidratizirate i dobijate šećer.
  • Ne preskačite doručak slijedeći dan čak i ako vam nije do njega. Elektroliti u hrani pomažu nadoknaditi dehidrirani sustav i vratiti kalorije. Ali mamurluk traži lako probavljivu hranu, poput tosta i žitarica.
  • Jedite đumbir. Stoljećima ljudi uzimaju đumbir kako bi smanjili mučninu i povraćanje. Pokušajte grickati kristalizirani đumbir.
  • Vratite se u krevet. Mamurluk nije uzrokovan nedostatkom sna, ali to ga čini još lošijim. Odspavajte: to je način liječenja tijela.
  • Tijekom perioda buđenja isprobajte ovaj prirodni lijek za rehidraciju koji vraćaj škrob, šećer, natrij i kalij u vaš iscrpljeni sustav.

Način pripreme: Umiješajte 1 čajnu žličicu soli i 8 žličica šećera u 5 šalica destilirane vode. Dodajte ½ šalice soka od naranče ili ¼ šalice pirea od banane.

Pijte smjesu polako tijekom dana, i neka bude pohranjena na hladnom mjestu. Može stajati 24 sata.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...