Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Prirodni lijek za upaljeno i bolno grlo

upala grla prirodni lijek
Foto: Pixabay / Kašalj

Upala grla i bolovi u grlu mogu biti uzrokovani virusima, bakterijama, peludi, prašinom i drugim uzročnicima. Zajedničko je ipak, bez obzira na uzrok, da se grlobolja očituje na sluznici grla i krajnicima (mandulama) ako ih osoba ima. Upala grla može se i kući liječiti, a ovo je prirodni lijek.

Ako imate problema sa takvim virusnim ili bakterijskim problemima, možete pokušati prirodni lijek koji donosimo u nastavku.

Napisat ćemo recept za prirodni lijek koji jako dobro liječi upalu grla i glasnica, štiti sluznicu grla i suzbija osjećaj boli.

Grlobolja

Još malo na temu grlobolje

Kada se pojavi bol u grlu, vjerojatno će doći do crvenila sluznice, pojavit će se osjećaj da grlo grebe, pa se mogu pojaviti i poteškoće sa gutanjem.

Simptomi na sreću brzo prolaze, no ako traju duže i ometaju vas, svakako možete isprobati sa kućnim liječenjem.

Prije nego napišemo recept za lijek protiv grlobolje, da spomenemo simptome koji će se pojaviti ako imate upalu grla.

Simptomi upale grla:

  • bol i peckanje u grlu
  • otežano gutanje
  • kašalj
  • povišena temperatura

Uzroci upale grla:

  • virusi
  • bakterije

Najčešće se javljaju u hladnijem dijelu godine, na jesen ili zimu.  Posebno se pripazite u tom periodu, i potrudite se preventivno djelovati.

Ako ste ipak zaradili upalu, možete je liječiti kod kuće, uz pomoć lijeka koji donosimo u nastavku.

Recept za lijek – Liječiti upalu grla i glasnica

Ako imate upalu grla i glasnica isprobajte ovaj prirodni lijek. U nastavku ćemo napisati recept za lijek protiv upale grla. Ako vas je uhvatila upala grla, ovo je dobar prirodni lijek.

Potrebni sastojci:

  • 2 mjerice maslaca (domaćeg)
  • 2 mjerice meda (domaćeg planinskog)
  • 1 mjerica kurkume u prahu

Mjerica može biti neka žlica ili manja šalica.

Priprema lijeka: Sve spomenute sastojke pomiješati u pravilnom omjeru (po mjericama), pa lijek treba uzimati više puta tijekom dana. Lijek se uzima tako da se 1 mala žličica polako rastopi u ustima i pusti da mješavina klizi niz grlo.

Kurkuma djeluje izrazito antibakterijski i protuupalno, maslac oblaže upaljeno grlo i posebno je dobar kod suhog i nadražujućeg kašlja, a med blagotvorno djeluje na upaljeno grlo.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...