Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Prirodni lijek za paradentozu

paradentoza lijek
Foto: Pixabay / Paradentoza

Mnogi imaju dijagnosticiranu paradentozu, za koju zapravo nema pravog lijeka. Ipak, baš kao što možete kupiti preparate koji usporavaju razvoj bolesti (ispadanje zuba). Paradentoza se može liječiti i prirodnim putem, ako iskoristite lijek. Pročitajte u nastavku koji su to prirodni lijekovi.

Paradentoza je bakterijska infekcija koja se baš tako i liječi. Mnogi prirodni preparati jako dobro djeluju protiv bakterija, a korisni su i u slučaju paradentoze.

Što je paradentoza?

Paradentoza je definirana kao kronična infekcija zubnog mesa i kostiju koje podupiru zube. Dosta često ova bolest dovodi do potpunog gubitka zubi (ispadanja), a uzrokuju je bakterije nastanjene u usnoj šupljini. Kod odraslih je paradentoza najčešći uzrok ispadanja zubi.

Na žalost, kako pokazuju statistike, jako veliki broj ljudi boluje od paradentoze. Čak 30-40% odraslih osoba ima paradentozu u blažem ili jačem obliku, a otežavajuća okolnost je ta da je paradentozu teško uočiti jer često prolazi sa tek blagim simptomima.

Na paradentozu u ranijoj dobi može ukazati nepravilan zagriz (ortodontska disfunkcija), zbog čega je važno, u slučaju da primijetite nepravilan položaj izniklih zuba, kod djece, obratiti se specijalisti parodontologu. On će na osnovu pregleda i mišljenja ortodonta donijeti odluku o potrebnoj terapiji.

Simptomi paradentoze

Iako se teško uočava, paradentozu ipak prate neki simptomi. Simptomi paradentoze su: preosjetljive, natečene ili upaljene desni.

Na paradentozu ukazuju i desni koje su žarko crvene ili ljubičaste boje. Osobe sa paradentozom imaju prepoznatljiv (neugodan) zadah iz usta.

Često krvarenje desni, kao i gnoj između zuba još su neki od pokazatelja paradentoze.

Bolni zubi i desni, mogu biti znak paradentoze.

Spriječite pojavu paradentoze

Da bi preventivno djelovali, i smanjili rizik od nastajanja ove bolesti, možete uraditi neke korake.

Potrudite se pravilno i redovno održavati oralnu higijenu. Operite zube na pravilan način, samo sa četkicom srednje tvrdoće. Pravilno pranje zuba izvodite pokretima četkice od gore prema dolje, usput lagano masirajući desni. Poželjno je uz četkanje zuba koristiti i konac za zube. Trebate biti pažljivi, da koncem dodatno ne oštetite desni.

Ako imate paradentozu obratite se stomatologu

U slučaju bilo kakvih problema sa zubima, pa tako i sa paradentozom, svakako se posavjetujte sa vašim liječnikom stomatologom. Redovno otklanjanje kamenca jako je važno, jer kamenac može dodatno da oslabi strukturu zuba.

U nastavku pročitajte koji bi vam prirodni lijekovi mogli pomoći da spriječite ili usporite napredovanje bolesti. Pročitajte i izaberite sebi lijek kojim se liječi paradentoza.

Maslinovo ulje protiv paradentoze – Jedan od boljih prirodnih lijekova za paradentozu je maslinovo ulje. Koristite ga tako da: svako jutro, nakon što ustanete i prije nego operete zube zubnom pastom, uzmite jednu žlicu djevičanskog maslinovog ulja u usta i mućkajte ga u ustima 15 minuta. Nakon toga ispljunite ulje, pa isperite usta, i onda operite zube kao što to normalni i činite. Maslinovo ulje dobro djeluje na desni i zube. Dobro je jer usporava razvoj bakterija u ustima, za koje znamo da su glavni krivac za pojavu ove bolesti.

Vitamin C protiv paradentoze – Vitamin C djeluje dobro na dva načina. Ovaj vitamin sprječava rast bakterija u ustima, a pored toga ubrzava regeneraciju vezivnog tkiva i kostiju. Osobe s manjkom vitamina C u organizmu imaju veći rizik od pojave paradentoze. Svakako trebate jesti hranu bogatu vitaminom C, dobar je za zdravlje općenito.

Propolis protiv paradentoze – Još jedan dobar prirodni lijek protiv paradentoze je propolis. Znamo da ga pčele koriste za održavanje košnica. Ovaj prirodni „konzervans“ je jako dobar protiv virusa i bakterija. Dobro će poslužiti osobama s paradentozom. Naime, propolis je prirodni antibiotik, i on štiti naš organizma od virusa i bakterija. Koristite propolis tako da: 15 kapi propolisa pomiješate u pola čaše vode i više puta na dan sa tim ispirete usta. Redovnim ispiranjem usta propolisom znatno ćete usporiti razvoj paradentoze, a možda je izliječite u potpunosti.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...