Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Prirodni lijek protiv proljeva

Proljev je neugodna pojava, koju većinom doživimo barem dva puta godišnje. Ne predstavlja pravu opasnost po zdravlje, no svakako želimo što prije zaustaviti proljev.

Danas postoje mnogi lijekovi za zaustavljanje proljeva, no mi ćemo ovdje spomenuti neke prirodne preparate.

Prvo ćemo u par rečenica objasniti proljev, kao pojavu i onda kazati koji su prirodni lijekovi dobri za zaustavljanje proljeva.

Mnogi ljudi dobiju proljev jednom do dva put godišnje. Proljev uglavnom ne traje dulje od 3 dana i tretira se ciljanom prehranom i lijekovima bez recepta. Poznati su akutni i kronični proljev. Akutni proljev traje do nekoliko dana, a kronični najmanje 3 tjedna. U nastavku ćemo predstaviti neke lijekove za kratkotrajni, odnosno akutni proljev.

Prije toga želimo navesti neke uzročnike proljeva

Postoje mnogi faktori koji uzrokuju proljev. Često se proljev pojavi kao reakcija na neku virusnu zarazu, no razlozi su često i bakterijska infekcija koja je posljedica trovanja hranom, infekcije uzrokovane stranim organizmima u našem tijelu, stres, strah i ostali psihosomatski uzročnici. Proljev se može pojaviti i kao posljedica konzumiranja hrane koja ne odgovara probavi, alergije na pojedinu hranu, uzimanje lijekova kojima je to nuspojava te neke bolesti probavnog sustava ili konzumiranje alkoholnih pića.

Lakši simptomi proljeva su grčevi i nadutost, mekana i vodenasta stolica, mučnina i povraćanje te nagla potreba da se ide na WC. Možemo osjetiti i razne turbulencije u području trbuha i crijeva, suha usta i glavobolju, koja se javlja kao posljedica dehidracije.

Teški simptomi proljeva su krv, sluz i neprobavljena hrana u stolici, gubitak težine i groznica popraćena visokom temperaturom.

Prirodni lijek protiv proljeva – Ima ih više, pa ćemo navesti neke jako efikasne

Pomiješajte 3 žličice mljevene kave sa dvije žlice limunovog soka, i to miješajte žlicom dok ne dobijete kašu. Pojedite smjesu koju ste dobili. Okus nije prijatan, no izdržite bez dodavanja nekakvih sladila, jer ona mogu pogoršati proljev.

Poznato je da sušene borovnice zaustavljaju proljev, a najbolje ih je koristiti sa probioticima iz jogurta i sličnih proizvoda.

Protiv proljeva će pomoći i bijela riža. Obična, kuhana bijela riža koristi se još od davnina kao efikasan lijek protiv proljeva. Koristi se u borbi protiv želučanih tegoba jer je lako probavljiva i neće izazvati mučnine ni iritacije želuca. Jednostavno pojedite šaku kuhane, lagano zasoljene bijele riže. Kada ponovno osjetite glad pojedite još toliko. Porcije moraju biti male.

Banana će pomoći da zaustavite proljev. Ovo ukusno voće doslovno ‘zatvara’ probavu zbog čega je odličan odabir protiv proljeva. Banana sadrži veliku količinu pektina koji je preporučljiv kod želučanih tegoba. Isto tako, u banani pronalazimo puno kalija i elektrolita koji su nam potrebni u trenutku kada ih nekontrolirano gubimo prekomjernim izbacivanjem tekućine. Da bi zaustavili proljev, jednostavno tijekom dana polako pojedite jednu do dvije zrele banane.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...