Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Prirodni lijek protiv grlobolje

grlobolja prirodni lijek
Foto: Pixabay / Grlobolja

Često nas uhvati grlobolja, pa tako želimo pronaći dobar prirodni lijek protiv te bolesti. Pisali smo već, što je grlobolja, koji oblici postoje i kako se liječi, a ovom prilikom želimo ukratko napisati par prirodnih lijekova za grlobolju.

Ako vas muče bolovi u grlu, isprobajte neki od prirodnih lijekova koje ćemo spomenuti u nastavku. Sami sebi odaberite lijek, za koji mislite da će vam najbolje pomoći.

Grlobolja: prirodni lijek

Odmah ćemo spomenuti razliku između lijekova koje ćemo napisati. Dakle, spomenut ćemo 3 grupe prirodnih lijekova, a to su: dodaci prehrani, lijekovi za jačanje imuniteta, i lijekovi koji ciljano djeluju na bolno grlo.

Dodaci prehrani pomoći će i preventivno

Za snažan imunitet jako nam je važan vitamin C u organizmu. Ako ne jedete dovoljno voća i povrća, onda vam savjetujemo da vitamin C unosite u obliku suplemenata. Znamo svi da vitamin C jača imunitet, što znači da će nam dobro doći ako organizam napadnu virusi, ili bakterije.

Dosta ljudi ne zna da je preporučeno povećati unos vitamina C za vrijeme upala u tijelu. U slučaju upala, poželjno je da osoba unosi veće količine vitamina, točnije oko 1000 mg dnevno (za razliku od preporučene dnevne doze koja je 100mg).

Redovnim unosom vitamina C u organizam, moguće je da prevenirate grlobolju.

Kalcij je još jedan element koji će pomoći protiv bolova u grlu. Malo tko zna, ali će kalcij djelovati protuupalno i pojačat će djelovanje leukocita u tijelu. Također, kalcij pozitivno djeluje na propusnost kapilara.

Grlobolja

Prirodni antibiotik protiv grlobolje

Ovdje nastupa bijeli luk, poznat i kao najbolji prirodni antibiotik. Već smo spominjali da je bijeli luk najjači prirodni antibiotik koji poznajemo. Dobro će djelovati i u slučaju grlobolje. Dovoljno je da pojedete po jedan češanj na dan, da bi znatno smanjili mogućnost pojave bakterijskih upala.

Ipak, kada je grlobolja već nastupila, pojačajte dozu češnjaka i pojedite 3 režnja najmanje, svaki dan.

Origano, med i propolis – Kombinacija protiv grlobolje

Origano je još jedan snažan prirodni antiseptik, i antibiotik. Ovaj prirodni lijek može pomoći kod grlobolje koja je uzrokovana upalom.  Med će uraditi drugu stvar – ublažiti suhi kašalj i smiriti sluznicu. Propolis ima izraženo antibiotsko djelovanje, što znači da ste se ovom kombinacijom zaštitili sa svih strana. Propolis je najbolje nanositi direktno na sluznicu, najbolje pomoću spreja sa otopinom propolisa.

Kadulja za grgljanje i smirivanje nadraženog grla

Kadulja je ljekovita biljka, poznata kao prirodni antiseptik. Zbog toga se često koristi kao prirodni lijek za grlobolju, pa čak i u slučaju gnojne angine (upale krajnika). Pripremite sebi čaj od kadulje, ali ga nemojte popiti, nego sa njim grgljajte pa ispljunite.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...