Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Kupus: Prirodni lijek protiv mnogih oboljenja

oblozi od kupusa forum
Foto: Pixabay / Kupus

Mnogi se znaju začuditi kada čuju, no kupus je odličan prirodni lijek protiv mnogih bolesti. Opisat ćemo ovu biljku u nastavku, te kako djeluje protiv određenih zdravstvenih tegoba. Tražite forum da naučite kako se koriste oblozi od kupusa? Ovdje imate sve napisano na tu temu.

Kupus je danas postao osnovni sastojak naše kuhinje. Bez obzira u kojem obliku, dali je slatki, kiseli, ili kao salata, ova povrtna biljka dobro je iskorištena i jako je cijenjena u kulinarstvu.

Iako se često koristi u kuhinji, kupus ima mnoga ljekovita svojstva pa ne zaostaje mnogo niti u narodnoj medicini. Već se stoljećima koristi kao prirodni lijek, na razne načine i protiv raznih bolesti i tegoba.

I rasol, kao glavni proizvod kiseljenja kupusa je jako cijenjen narodni lijek. Mnogi ga koriste protiv mamurluka, ali se rasol može iskoristiti na još neke zanimljive načine.

Mnogi ne znaju ali je Hipokrat svoje pacijente liječio kupusom, a i u tradicionalnoj narodnoj medicini ovo povrće je imalo značajno mjesto.

Sok od kupusa poznat je lijek još od davnih vremena, a i danas se koristi i mnogi svjedoče djelotvornosti tog soka. Najčešće se sok koristi za liječenje problema digestivnog trakta. List kupusa će dobro doći protiv bolova u zglobovima ili na mjestima gdje ste pretrpjeli udarac i gdje imate upalu pod kožom.

Bogatstvo spojeva u kupusu i njegova ljekovitost

Neosporno da je kupus visokovrijedna nutritivna namirnica i da postoji bezbroj recepata za jela, salate, pite sa kupusom. Zimu je nemoguće zamisliti bez kiselog kupusa, podvarka, sarme ili pite kupusnjače.

Znamo da je kupus bogat vitaminom C, i to je to. Mnogi ne poznaju kupus dovoljno dobro. U nastavku ćemo napisati nešto više o kupusu.

Naime, razlikujemo beli i crveni kupus.

Beli kupus može da bude od bjeličasto zelene do zelene boje. Crveni kupus predstavlja samo drugu formu bijelog kupusa.

Osim ljubičaste boje, koja nastaje zbog antocijana, razlika je i u veličini. Crveni kupus je nešto sitniji, glavice su vrlo čvrste i ima blago slatkast ukus. Oblik glavice varira kao i kod bijelog kupusa, ispupčene, loptaste, jajolike. Vrste kao i kod bijelog razlikujemo po vremenu branja. Aromatični crveni kupus ima niži sadržaj karotina, u odnosu na bijeli kupus ali zato ima veći sadržaj vitamina C. Kupus je najbolje koristiti sirov, bilo da ga koristite kao lijek ili za detoksikaciju. Naime, dugotrajnim kuhanjem kupus gubi mnogo svojih dragocjenih elemenata i postaje teško probavljiv.

Najveće i najcjenjenije svojstvo kupusa je jačanje tijela i pospješivanje produkcije, točnije stimuliranje produkcije novih stanica u organizmu, odnosno stimuliranje zarastanja rana.

Kupus je bogat vitaminima, fosforom, kalcijem, regulira rad crijeva, pomaže iskašljavanje, probavu, ublažava upale i čireve. Bogat je mineralima što doprinosi boljem radu metabolizma, prije svega u pročišćavanju krvi. Zato se smatra značajnom namirnicom za detoksikaciju. Dobro djeluje na rad cijelog organizma.

Zbog gore spomenutih svojstava, kupus treba biti što više zastupljen u ishrani svih ljudi, zdravih i bolesnih, kako mladih tako i starijih.

U slučaju rigoroznih zdravstvenih dijeta bareni kupus je uvijek zastupljen. Može se konzumirati kao sirov ili samo kao sok. Kupus je bogat vlaknima i čisti cijeli digestivni trakt. Može da se koristi i kod upale dišnih putova, prehlade, bronhitisa, tonzilitisa, laringitisa, artroze, gastritisa, kolitisa, zamora, problema sa aknama, dermatoze, insuficijencije bubrega, jetre i opstipacije.

Rasol od kupusa također je zdrav

Rasol je blago kiselo-slana tečnost koja se dobije vrenjem kupusa. Tijekom fermentacije kupusa, voda u kojoj se nalazio kupus fermentira zajedno sa kupusom. Ta tečnost se pretače tijekom zrenja kupusa, blago muti i poprima boju kupusa.

Radi ljepše boje kupusa i rasola, u isto bure se stavlja cikla, radi bolje arome i boje kupusa i rasola. Cikla će dodatno obogatiti nutritivnu vrijednost ove tečnosti koju rado piju svi. Rasol je bogat mineralima i vitaminom C, kao i kupus a lakši je za probavu jer ne sadrži vlakna. Ako nije pretjerano slan može se popiti jedna čaša i više. Potpomaže probavu i zbog puno minerala otklanja mamurluk.

Može se piti kao lijek pola čaše dnevno, nakon masnijeg obroka jer njegova blaga kiselost potpomaže razlaganju masnoće koje smo unijeli tokom bogate trpeze.

Prirodni lijek od kupusa

Kupus ima veliku primjenu u narodnoj medicini, koristi se na različite načine i djelotvoran je protiv mnogih bolesti. Ovdje ćemo spomenuti tek neke prirodne lijekove koji se rade od kupusa.

Protiv kašlja – Protiv kašlja će odlično doći sirup od crvenoga kupusa. Ovaj sirup smiruje kašalj, a zbog bogatog sadržaja dobro će doći organizmu da se oporavi od bilo kakvih nedostataka.

Za mamurluk odaberite rasol – Posljedice pijanstva osjećaju mnogi, a najbolje je ukloniti taj ruži osjećaj ako tijelo počastite čašom rasola. Minerali u rasolu pomoći će tijelu da se brže i bolje oporavi, da nadoknadi potrebne elemente i da se pravilno hidrira.

Čir na želucu liječite sokom od kupusa – Tek 3 nepune čaše soka svježeg kupusa na dan mogu vam pomoći protiv čira na želucu. Kažu mnogi da će sok od svježeg kupusa najbolje djelovati na čireve u želucu. Liječenje je ipak duže i terapija se provodi do ozdravljenja.

Malokrvnost – Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i klorofilom pa se preporučuje malokrvnim osobama koje bi trebalo da ga jedu sirovog ili kuhanog na pari. Bilo bi dobro da tijekom dana popiju po dvije čaše iscijeđenog soka.

Oblozi od svježih listova kupusa

Često se koriste oblozi od svježeg lista kupusa. Potrebno je najprije odstraniti zadebljala lisna rebra (žile), a zatim se listovi omekšaju valjkom za tijesto. Još jednostavniji način je da bez ikakve prethodne obrade stavite listove kupusa na kožu. Po potrebi ih možete pokriti suhom lanenom krpom i pričvrstiti zavojem. Oblozi od kupusa poznati su prirodni lijek, pa se često pokrenu forum rasprave za detalje i iskustva korisnika.

Kupus pomaže kod reumatskih bolova, upale mišića i proširenih vena. Pored toga, listovi će dobro doći i protiv glavobolje i migrene. Oblozi se primjenjuju i u liječenju probavnih tegoba, upala mokraćnog sustava, ginekoloških upala i menstrualnih tegoba te kod astme i bronhitisa. U takvim slučajevima listovi se stavljaju na mjesto najbliže oboljelom organu (npr. trbuh, područje bubrega, prsa).

Listovi kupusa prirodni su melem za ozlijeđenu kožu (modrice, rane, opekline), kožne upale (akne, ekcemi, čirevi) i ubode insekata.

Obloge od kupusa za bolne dojke

Obloge od kupusa dobro će doći ako vas bole dojke. To je jedan od starih lijekova koji se pokazao dobrim kod upale dojki (mastitis). Ovakvi bolovi se često javljaju kada žena doji, ili kada se začepe mliječni kanali. Tada se može se javiti bakterijska infekcija, oteklina i bolovi dojki. Kako obloge od kupusa imaju protuupalno i antibakterijsko djelovanje, predstavljaju odličan prirodni lijek u ovom slučaju. Sada ste saznali kako se koriste oblozi od kupusa, i nema potrebe da tražite forum i rasprave na tu temu.

Obloge od kupusa za grudi: Uzmite nekoliko svježih listova kupusa operite i zagrijte, a zatim tako tople listove nanesite na grudi i mijenjajte obloge svaka dva sata.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...