Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Prirodni lijek protiv akutnog proljeva

prirodni lijek za proljev
Foto: Pixabay / Toaletni papir

Uzroci proljeva mogu biti razni, no simptome lako prepoznajemo i neugodni su. Napisat ćemo par rečenica na tu temu. Dakle, spomenut ćemo neke učestale uzroke proljeva, simptome ove bolesti i prirodni lijek za proljev.

Pojava sama po sebi obično nije opasna po ljudsko zdravlje. Ova izjava se odnosi na akutni proljev, a nikako za teže slučajeve. Pročitajte detaljan članak na tu temu, pa možete saznati kada je proljev opasan po zdravlje čovjeka, i kada može dovesti do smrtonosnog ishoda. To su ipak teži slučajevi, koji se moraju liječiti pod stručnim nadzorom uz posebne terapije propisane od liječnika ili drugog medicinskog osoblja.

Mi ćemo se ovom prilikom bazirati na akutni proljev, koji se može liječiti prirodnim putem.

Akutni proljev je zapravo česta pojava, i svaka osoba dobije proljev u prosjeku 2 puta godišnje. Ova vrsta proljeva traje obično dva do tri dana, no može i nešto dulje. Ako imate akutni proljev, i ne osjećate neke druge tegobe, možete ga liječiti prirodnim lijekovima. Kada kažemo liječiti, mislimo na ublažavanje simptoma, posljedica, te na kraju ubrzanje procesa ozdravljenja. Proljev inače prestaje spontano, jer se naš organizam uspijeva obraniti od uzročnika, ali mi možemo mnogo učiniti da bi pomogli.

Akutni proljev – Uzroci i liječenje prirodnim putem

Ako pričamo o akutnom proljevu spomenut ćemo neke od uzročnika.

Može ih biti više, ali najčešće do ove neugodne pojave dovode:

  • Bakterijske infekcije nastale trovanjem hranom
  • Infekcije prouzrokovane stranim organizmima, odnosno parazitima
  • Stres, strah i ostali psihosomatski uzročnici
  • Konzumiranje namirnica koje ne odgovaraju probavi
  • Alergija na neku hranu
  • Proljev može biti i nuspojava na neki lijek
  • Bolest probavnog sustava
  • Alkoholna pića, pogotovo žestoka mogu izazvati proljev

Spomenimo koji su to simptomi proljeva

Simptomi mogu biti teži i lakši.

Lakši simptomi proljeva su: grčevi i nadutost, mekana i vodena stolica, mučnina i povraćanje, nagla potreba za odlazak na WC, te razne turbulencije u području stomaka. Bolesnik može osjećati suhoću u ustima i glavobolju kao posljedicu dehidracije.

Teži simptomi proljeva su: krv, sluz i neprobavljena hrana u stolici, gubitak težine, te groznica popraćena visokom temperaturom.

Blaže simptome možete sami liječiti prirodnim lijekovima

U slučaju da imate blage simptome proljeva, možete ih liječiti kod kuće, prirodnim lijekovima. Proljev će svakako sam da prođe, ali si možete olakšati i ubrzati proces ozdravljenja. Najvažnije je uzimati dovoljno tekućine, da ne dehidrirate. Izbjegavajte unos mlijeka, jer se ono teško probavlja. Poželjno je piti čajeve, mineralnu vodu, te vodu s limunom.

Uz pridržavanje unosa tekućine u organizam važno je paziti na prehranu. Nisu sve namirnice pogodne u slučaju da ste već bolesni. Iako mnogima nije do jela, bolesna osoba mora jesti, da bi se nadoknadile izgubljene tvari iz organizma. Jako je važno da hrana nije previše masna, ili previše slatka kao što je suho voće. Dvopek, tost, banane i riža su odlična hrana u slučaju liječenja proljeva. Da bi nadoknadili i izgubljenu sol iz organizma, pojedite slane štapiće.

Alkohol izbjegavajte, čak i par dana nakon što proljev prođe.

Prirodni lijek za proljev

Osim prirodnih lijekova, spomenut ćemo još neke koje možete kupiti bez recepta.

Protiv proljeva je dobar medicinski ugljen. Točnije, zove se aktivni medicinski ugljen, a jako je dobar jer on u sebe upija nečistoće iz crijeva, te ih izbacujete kada idete na WC.

Probiotici su jako korisni jer nadoknađuju broj dobrih bakterija u probavnom sustavu. Čestim odlaskom na WC osoba iz organizma izbacuje liofilizirane mliječne kisele bakterije. One su nam pak potrebne jer su sastavni dio probavnog ciklusa.

Prirodni lijek protiv proljeva – Kava i limun

Ako želite isprobati prirodni lijek, ovaj bi vam mogao pomoći: Pomiješajte 3 žličice mljevene kave sa dvije žlice limunovog soka. Tu smjesu miješajte dok ne dobijete homogenu kašastu masu. Nakon toga pojedite dobivenu smjesu. Okus ove kaše je neukusan, pa je važno da ne dodajete šećer ili bilo što drugo da bi poboljšali okus.

Ovaj prirodni lijek će vam pomoći. Sretno!

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...