Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Prirodni lijek: Očistite crijeva uz pomoć sjemenki lana i kefira

kefir i lan
Foto: Pixabay / Zdravi doručak

Mnogo ljudi u današnje vrijeme ima probleme sa opstipacijom, odnosno imaju zatvor stolice. Ako i vi imate spomenutih problema, pročitajte članak i naučite kako da očistite crijeva prirodnom metodom, uz pomoć dvije namirnice. Kefir i lan će pomoći da očistite crijeva.

Jeste li znali da sjemenke lana dobro djeluju na rad crijeva i poboljšavaju pražnjenje? Toliko su efikasne da ih se najviše koristi baš kod takvih problema. Pored sjemenki lana, za stabilnu mikrofloru u crijevima dobro će vam doći kefir. To su te dvije namirnice. Nastavite sa čitanjem, i saznajte kako djeluju.

Problem sa opstipacijom – naučite isprazniti crijeva

Na žalost opstipacija ili zatvor stolice danas je česta pojava koja muči sve veći  broj ljudi. Uzroci tome su različiti, od stresa, pa do nekvalitetne prehrane i slabe tjelesne aktivnosti. Čak i kada redovno odlazite na WC, u crijevima mogu ostati naslage koje se vremenom gomilaju. Naslage su zapravo sluz, te razni paraziti koji se hvataju za stjenke crijeva i žive u ljudskom probavnom traktu. Vremenom takvu pojavu osjećamo kroz razne poteškoće, najčešće umor, lošu probavu i neredovne odlaske na WC. Zbog toga je dobro s vremena na vrijeme očistiti crijeva, da bi probava radila pravilno i tijelo imalo dovoljno energije za svakodnevne funkcije.

Čišćenje crijeva je potrebno uraditi

Vremenom svi bi mi trebali uraditi detaljno čišćenje crijeva. Srećom, za to nam nije potrebna nikakva posebna oprema, kao niti dugotrajne kure liječenja. Dovoljno je naime iskoristiti dvije prirodne namirnice i doći do rezultata.

Napisat ćemo vam kako da ispraznite, odnosno u potpunosti očistite crijeva od nakupljenih sluzi, otrova i parazita.

Za ovaj postupak bit će vam potreban kefir i lan.

Ovo je najbolja metoda prirodne detoksikacije tijela. Kura liječenja lako se provodi, jednostavno na način da konzumirate pravi omjer sjemenki lana i kefira. Konzumirajte 1-3 žlice mljevenih sjemenki lana dnevno, i kroz 3 tjedna će te u potpunosti očistiti debelo i tanko crijevo. Ako ih pomiješate sa kefirom osigurat ćete da prirodni balans crijevne mikroflore ostane netaknut.

Ova metoda omogućava brzu i zdravu normalizaciju tjelesne težine i sagorijevanje masnih naslaga. Ima pozitivan utjecaj na regulaciju lipidnog metabolizma. Brašno od lanenog sjemena može apsorbirati, i eliminirati toksine iz organizma i smanjiti razinu kolesterola u krvi.

Kako se konzumiraju lanene sjemenke?

Lanene sjemenke se koriste još od davnih vremena, i to baš kao prirodni lijek za probavu. U ovom članku pišemo s naglaskom na pražnjenje crijeva (uklanjanje naslaga sa stjenka crijeva), odnosno o tome kako isprazniti crijeva od svih otrovnih (fekalnih) naslaga.

Najbolja kombinacija za takvo čišćenje je kefir i lanene sjemenke.

Kada koristite lan, potrudite se koristiti mljevene sjemenke, ali svježe mljevene. Naime, kada samljevene sjemenke duže stoje, iz njih ishlape aktivne tvari koje nam pomažu, a sjemenke mogu da užegnu. Zbog toga je važno uvijek samljeti onoliko sjemenki koliko možete odmah iskoristiti.

Ako trebate pokrenuti lagani rad crijeva (da potaknete stolicu kod zatvora), možete cjelovite sjemenke lana potopiti u vodu. Ali, ako imate potrebu za temeljitim čišćenjem crijeva, trebate sjemenke lana konzumirati na sljedeći načni.

Uzmite koliko vam je potrebno sjemenki lana, i sameljite ih u mlinu za kavu. Takve sjemenke (prah sjemenki lana), pomiješajte sa svježim kefirom i pojedite svako jutro. Pojedite jednu „normalnu“ porciju, koliko bi pojeli pahuljica za doručak. Da bi kura liječenja bila efikasna potrebno je da umjesto doručka 3 tjedna jedete ovu kombinaciju.

Za vrijeme kure, uzimajte sjemenke i kefir u sljedećem omjeru:

  • Prvi tjedan: Jedna žlica mljevenog lana pomiješanog sa 100 ml kefira
  • Drugi tjedan: Dvije žlice mljevenog lana pomiješanog sa 100 ml kefira
  • Treći tjedan: Tri žlice mljevenog lana pomiješanog sa 150 ml kefira

Kako smo već spomenuli, nemojte praviti zalihe za više dana. Najbolje je svako jutro pripremiti svježu porciju i pojesti. Obavezno pijte najmanje dvije litre vode dnevno dok traje kura. Čišćenje crijeva na ovaj način možete provesti jednom godišnje. Također, ova kura će vam pomoći ukoliko imate gastritis, kolitis, čir na želucu i dvanaestercu, bolesti urinarnog trakta, cistitis, pijelonefritis, prekomjernu težinu te narušen metabolizam.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...