Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Prirodni lijek: Ljekoviti preparati od zove

bobice zove
Zrele bobice zove

Zovu znamo i pod nazivom bazga, a riječ je o iznimno ljekovitoj biljci koju već dugo koristimo. Ljekovita svojstva zove poznata su dugo kroz povijest, a najčešće je koristimo za reguliranje stolice i probave, pročišćavanja krvi i za poboljšanje apetita.

Zova je bogata vitaminima, a ljekovita svojstva su sadržana u svim dijelovima biljke. Cvjetovi zove su sitno bijeli, a ističu se sa ugodnim i jakim mirisom.

Cvjetovi zove u sebi sadrže eterična ulja u kojima ima flavonoida, glikozida, klorogenske kiseline, tanina i pektina. Plod pak sadrži glikozide, tanine, te malo eteričnog ulja. U plodu možemo pronaći i šećer, voćne kiseline i vitamin C.

Osim spomenutog, zova je bogata željezom, natrijem i kalijem. Čaj od cvijeta zove pomaže u slučaju groznice, a dobar je i za stimuliranje znojnih žlijezda. Osim toga, čaj od zove potiče lučenje mokraće, liječi neuralgiju i dobar je prirodni lijek za išijas.

Ako zovi dodamo i kamilicu, lipu i koru vrbe, tada imamo čaj koji ublažava simptome gripe, upale gornjih dišnih putova i reume.

Čaj od zove

Iskoristite zovu kao prirodni lijek

U nastavku ćemo spomenuti tri recepta u kojima je zova glavni sastojak.

Ljekoviti napitak od zove

Uzmite 7 do 8 listića zove i zalijte ih sa 2 decilitra proključale vode. Kuhajte listiće na laganoj vatri tek oko 8 minuta. Nakon toga čaj procijedite, zasladite ga žličicom meda i uživajte u ispijanju. Ovaj čaj je odličan za čišćenje krvi, protiv osipa, bolesti jetre, bubrega, pluća, želuca i crijeva.

Čaj od zove dobar je za iskašljavanje

Pripremite mješavinu od 30 grama cvijeta zove, 30 grama podbijela, te 20 grama cvijeta bijelog sljeza i 20 grama komorača. Tri žlice ove mješavine poparite sa 4 decilitra ključale vode, a zatim sve poklopite i ostavite da stoji 2 sata. Procijedite tekućinu i pijte ju toplu, svaka dva sata po jednu žlicu.

Tinktura od zove dobra je za vitalnost tijela

Četiri grozda cvjetova zove poparite s pola litra ključale vode, te dodajte 50 mililitara alkohola i poklopite. Nakon dva sata procijedite tekućinu. Dobili ste tinkturu. Pola tinkture sipajte u kadu u vodu za kupanje, a pola ostavite za sljedeći put. Kada potrošite, kroz neko vrijeme možete napraviti još tinkture.

Za kraj – Ljekovito djelovanje zove

Zrele bobice zove

Čaj od listova i mladica zove ili bazge koristi se za pospješivanje izlučivanja mokraće, nakupljene tečnosti u tijelu, za liječenje šećerne bolesti kao i za čišćenje i poboljšanje krvi.

Čaj od cvjetova bazge koristi se u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, početne upale pluća, jake kihavice, ospica, šarlaha, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze i kod svih reumatičnih bolesti.

Kora od grana i stabla koristi se za pripremanje čaja kojim se odstranjuju poteškoće kod mokrenja, smetnje u radu bubrega i mjehura, lijeći vodenu bolest, razne edeme te tvrdu stolicu. Kod nje su korisni i cvijet, i kora, i plod, i list, i korijen.

OPREZ: Čajevi od kore pomažu kod regulacije stolice i olakšavaju mokrenje, ali se mora pomno i pažljivo dozirati, jer pretjerane količine mogu biti opasne. Upotrebljava se jedna manja, i to ravna (nikako napunjena!) žličica za kavu za pripremu jedne šalice. Tijekom dana smije da se popije samo jedna šalica za kavu ovog čaja, i to u većim razmacima, gutljaj po gutljaj.

Zreli plodovi zove su također vrlo korisni. Pored mnogih drugih za zdravlje važnih tvari, ove bobice, naravno kada su potpuno zrele, imaju više vitamina B nego i jedna poznata namirnica. Plodovi se ne jedu svježi, pa ih najčešće konzumiramo kao kompot, ili kao džem. Ljekovito djeluju protiv nesanice. Sok od svježih boba koristi se u liječenju neuralgije trigerninusa (neurlagija živca na licu), za jačanje, za blago reguliranje stolice, čišćenje krvi, umirenje trbušnih grčeva i crijevnih kolika, za apetit i poboljšanje cirkulacije krvi.

Provjerite još i ovo

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...