Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Prirodni lijek: Bijeli luk protiv gljivica i neki drugi ljekoviti pripravci

gljivice na koži prirodno liječenje
Foto: Pixabay / Stopala

Gljivične infekcije su stanje koje nastaje pod utjecajem različitih mikroorganizama iz skupine gljivica. Iako se najčešće dijagnosticira Candida (Kandida), gljivica imamo više od 20 vrsta, koje nam mogu stvarati zdravstvene probleme. Ako imate gljivice na koži, ili noktima, prirodno liječenje je moguće i opisali smo ga u nastavku.

Gljivične infekcije najčešće se pojave na spolnim organima, posebno kod žena, ali mogu praviti probleme i na drugim dijelovima ljudskog tijela. Često imamo gljivice na nogama, između prstiju ili na noktima. Mogu se gljivice pojaviti i unutar usne šupljine, ili negdje unutar našeg tijela – najčešće u probavnom traktu.

Najčešći simptomi po kojima prepoznajemo gljivično oboljenje su: crvenilo, osip, svrbež, peckanje, otečenost zahvaćenog područja i neprijatan miris.

Nokat koji je zahvaćen gljivičnom infekcijom u prvom stadiju često poprimi žućkastu boju, koja kasnije kako bolest napreduje, prelazi u zelenu boju ili čak u crnu. Nokat u slučaju infekcije poprimi drugačiju teksturu, bude zadebljan a može se i odvojiti od prsta.

Uzrok nastanka gljivične infekcije

Uzroci pojave gljivičnih infekcija mogu biti različiti. Najčešći uzroci su: općenito oslabljeni imunitet, nedostatak određenih minerala u organizmu, dugotrajna upotreba nekih antibiotika, pretjerano lučenje znojnih žlijezda, slaba osobna higijena, ili pak korištenje prljave odjeće i obuće.

Gljivice na noktima

Ako imate gljivice na noktima, trebate znati da je teško izaći na kraj sa njima. Gljivice najčešće pokupite na vlažnim površinama, mokrim mjestima i javnim prostorijama na kojima se gljivice razmnožavaju. Zajednički tuševi i bazeni, uobičajeni su izvori gljivica, a posebnom riziku ste izloženi ako imate atletsko stopalo. U slučaju da imate gljivice na koži, i zanima vas prirodno liječenje, pročitajte u nastavku koje su opcije.

Soda bikarbona i ocat su prirodni lijek

Ocat je efikasno prirodno rješenje protiv gljivica, a soda bikarbona če u kombinaciji sa octom poboljšati djelovanje protiv gljivica.

Za tretman vam je potrebno:

  • voda
  • 1 šalica jabukovog octa
  • 4 čajne žličice sode bikarbone
  • papirni ubrusi

Lijek pripremite na sljedeći način: U vodu stavite ocat, i potopite stopala na 15 minuta, pa ih nakon 15 minuta obrišite papirnim ubrusima. Nakon toga potopite noge u drugu posudu s vodom, u kojoj ste otopili 4-5 žličica sode bikarbone. Na ovaj način, ocat će ubiti gljivice a soda bikarbona će neutralizirati kiselost, čime se sprječava ponovni razvoj gljivica. Ponavljajte tretman dva puta dnevno. Morate biti uporni, jer su i gljivice često veoma uporne.

Liječenje gljivične infekcije

Kada  se liječe gljivična oboljenja važno je biti uporan i strpljiv. Žene ovo možda i najbolje znaju, posebno one koje liječe bijelo pranje. Naime, takve bolesti su uporne i trebaju se temeljito liječiti, sa velikim strpljenjem. Ako se gljivice ne liječe pravilno, čak i da ih uklonite, one se mogu lako vratiti i opet biti problem.

Osim lijekova koje poznaje medicina, kao i onih prirodnih lijekova, važno je promijeniti i životne navike. Osoba mora promijeniti način ishrane, ojačati imunitet, poboljšati osobnu higijenu i provesti još neke slične korake.

Kako protiv gljivica, i što možete poduzeti? Evo par koraka koji su jako važni kada se liječe gljivice: U borbi protiv gljivica najvažniji su strpljenje i upornost. Kako smo već napisali, sasvim je uobičajena pojava da se i nakon temeljnog liječenja nakon kratkog vremena gljivice ponovno vrate. Da bi liječenje gljivica bilo što uspješnije treba se poslužiti svim raspoloživim sredstvima, među njima prvo mislimo na prirodne lijekove, kao i na promjenu spomenutih životnih navika.

Poznati prirodni lijekovi protiv gljivičnih infekcija

Ako spominjemo prirodne lijekove protiv gljivica i gljivičnih infekcija, svakako trebamo posebno mjesto izdvojiti za bijeli luk. Naime, bijeli luk je najbolji danas poznati prirodni lijek za gljivične infekcije.

Bijeli luk je najdjelotvorniji prirodni neprijatelj gljivica. Ako uzmemo usitnjeni bijeli luk, ili češanj zarezanog luka, te ga prislonimo na zahvaćeno područje, on će u kratko vrijeme dovesti do vidljivog napretka.

Češnjak je jako djelotvoran i sastavni je dio mnogih prirodnih preparata protiv gljivica. Osim što je dobar protiv gljivica, bijeli luk djeluje i protiv virusa, pa pročitajte kako bijeli luk liječi herpes.

Vratimo se prirodnim lijekovima za gljivične infekcije

Spomenut ćemo još neke efikasne prirodne lijekove protiv gljivica i gljivičnih oboljenja.

Jogurt je još jedan dobar prirodni lijek za gljivice. Ovaj dobro poznati osvježavajući napitak u sebi sadrži takozvane „dobre bakterije“ koje su veoma korisne u borbi protiv gljivica. Jogurt se sasvim slobodno može koristiti za tretiranje kože i sluzokože, izvana i iznutra. To znači da ga možete utrljati na vidljiva i lako dostupna oboljela mjesta ili možete njime namočiti tampon ako je potrebno primijeniti ga iznutra.

Dodatni savjet: Nemojte jogurt ostavljati da djeluje tijekom dužeg vremena. Ako to uradite, vjerojatno će jogurt izazvati suprotni efekt. Najbolje je da se jogurt potpuno ispere nakon nekoliko minuta djelovanja jer je za to vrijeme već obavio svoj zadatak. Ovaj proces treba ponoviti nekoliko puta u toku dana.

Jabučni ocat je još jedno odlično prirodno sredstvo protiv gljivica. Pročitajte malo više o jabučnom octu, u članku koji smo prije objavili – Jabučni ocat prirodni lijek. Dakle, i jabučni ocat liječi gljivična oboljenja. Da bi suzbili razna gljivična oboljenja na koži i sluzokoži, jabučni ocat možete primijeniti iznutra i izvana.

Savjet: S obzirom da je jabučni ocat veoma jak spoj, za liječenje gljivičnih oboljenja dobro ga je koristiti u razblaženom obliku. Jabučni ocat se razblaži sa čistom vodom. Terapija s jabučnim octom je posebno djelotvorna ako se kombinira sa terapijom bijelim lukom.

Ulje od origana uništava gljivice, i svakako zaslužuje da ga se spomene u ovom tekstu. Origano ulje je snažan prirodni lijek protiv gljivica. To je prirodni antiseptik, i često se koristi za suzbijanje različitih infekcija. Ulje origana se najboljim pokazalo kod liječenja gljivica na noktima.

Protiv gljivica mnogi koriste orahovo ulje. najboljim se pokazalo kod liječenja gljivica na tjemenu glave. Ulje od oraha na taj način uklanja gljivice i moguće opadanje kose i oštećenja na korijenu dlake. Najbolje ga je kombinirati sa jabučnim octom.

Promjena životnih navika

Spomenuli smo da je iznimno važno kod liječenja gljivičnih oboljenja promjena životnih navika. Najprije mislimo na promjenu u ishrani, odnosno preporučeno je povećanje unosa zdravih namirnica u organizam. Na taj način pojačat ćete imunološki sustav organizma i samim time osnažiti ga da se sam izbori protiv gljivica. Gljivice na koži mogu se ukloniti, samo je potrebno znati izabrati najefikasnije prirodno liječenje.

Pijte redovno vodu da bi organizam bio hidratiziran. Jogurt je svakako dobra namirnica koja će vam pomoći.

Izbjegavajte proizvode u kojima ima šećera, jer je šećer pogodan za razvoj i pojačani porast kolonije gljivica.

Higijena je od iznimne važnosti, pa se potrudite održavati osobnu higijenu na zavidnoj razini.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...