Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Priprema ljekovitih sredstava od gaveza – Jako su učinkoviti prirodni lijekovi

Gavez smo već opisali kao jako ljekovitu biljku. Ovim putem ćemo vam opisati neke ljekovite preparate na bazi gaveza.

Od gaveza se pripremaju čajevi, oblozi, kupke, mast, tinktura i biljne kapi. Pripravci od ove biljke ne smiju se držati u metalnim posudama.

Oblozi od ljekovitog gaveza veoma su cijenjeni, a sve što je potrebno uraditi da ih napravite je pomiješati nekoliko žličica osušenog mljevenog korijena gaveza s dovoljno vruće vode da se napravi pasta. Namažite pastu na platno i prislonite na ranu. Obloge obnavljajte svaka dva do četiri sata.

Mast od gaveza učinkovita je kod ljudi i kod životinja. Ako je primijenite odmah kod svježe rane, sprečava trovanje krvi, a uz nju i najdublje rane zarastaju bez ožiljaka. Četiri do šest svježih, opranih korjenova, ovisno o veličini, sitno narežite i u oko 250 g ghee maslaca kratko prepržite, ostavite da stoji preko noći. Sljedeći dan zagrijte, procijedite kroz krpu i istisnite. Odmah napunite čiste plastične posude i pohranite u hladnjak.

Napomena: Gavez se preporučuje samo za vanjsku upotrebu. Trudnice ne bi trebale koristiti gavez.

Berba gaveza: Gavez raste uz potoke na vlažnom tlu te na vlažnim livadama nizinskog šumskog područja. Listovi su hrapavi i jako šiljasti. Višegodišnji korijen izvana je gotovo crn, a iznutra je bijele do žućkaste boje, debeo poput palca. Kad se prereže jako je sluzav, ljepljiv i mastan. Cvjetovi imaju oblik uskog zvona, izbijaju tijekom čitavog ljeta iz pazuha gornjih listova. Okrenuti su prema dolje u jednostrano povijenim cvatovima prljavo bijele do ružičaste ili ljubičaste boje.

Pazite da ne zamijenite gavez s gomoljastim gavezom ili španjolskim zmijkom.

Korijen se bere u proljeće ili u ranu jesen, očišćen se suši na suncu ili na umjetnoj toplini. List i cvijet se beru za vrijeme cvatnje, od svibnja do kolovoza.

Još detalja o ljekovitom gavezu i primjeni u liječenju alternativnom medicinom

Ljekoviti dijelovi biljke: U proljeće ili u jesen sabire se korijen (Radix Consolidae ili Radix Symphyti). Između ožujka i travnja, na izmaku zime, ili u listopadu i studenom, korijenje gaveza sadrži najviše alantoina. Proljetno kopanje korijena vrši se dok biljka još nije u cvatu.

Gavez, s obzirom na svoju ljekovitost, ne bi trebao nedostajati ni u jednom kućnom vrtu! Korijen se kopa šiljastom lopatom, a svako izvlačenje korijena bit će uzaludno, jer se u zemlju duboko urastao korijen lako lomi. Za pripremu “masti od crnog korijena” tj. gaveza, upotrebljava se svježe iskopani korijen, no korijen se može i sušiti i kasnije od njega pripremiti kašu ili mast. Vrlo sočan korijen teško se suši i u postupku sušenja lagano postane pljesniv. Već i samo lagano pljesniv korijen ne smije se upotrebljavati, jer se prilikom stvaranja plijesni odmah rastvara najvrednija ljekovita tvar – alantoin. Nakon što se korijen malo prosušio, reže se po dužini u nekoliko komada i suši oprezno u blizini peći. Za vlažnog vremena korijen se vrlo oprezno suši u mlakoj pećnici.

>> Ljekovita biljka Gavez

Gavez u vrtu: Gavez je jedna od najkorisnijih biljaka koje možete posaditi u svome vrtu. Od njegovih listova i stabljika može se napraviti odlično gnojivo, koje jača biljke i obogaćuje ih mineralima.

Omjer je kilogram listova gaveza na deset litara vode. To ostavite oko tri tjedna u plastičnoj bačvi. Kod primjene razrijedite u omjeru 1:10. Gnojite jednom tjedno.

Nasječenim listovima i stabljikama gaveza možete pokrivati tlo oko vaših biljaka.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...