Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Prevenirajte bolove u zglobovima – Fizička aktivnost je jako važna za zdravlje zglobova

Dolazak jeseni velikom broju ljudi predstavlja pravu noćnu moru jer se u tom periodu pogoršavaju simptomi reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i gihta. Kada se to desi, najbolji saveznici su preparati na bazi ljekovitog bilja.

Artritis je upala jednog ili više zglobova, a manifestira se bolom i otokom na zahvaćenom zglobu.

Mada postoji više od sto oblika oboljenja koja se nazivaju artritisom, praksa pokazuje da se iza bola i otoka zglobova najčešće kriju reumatoidni artritis, giht i osteoartriris, ali ne smije se zanemariti ni činjenica da i neke druge, ozbiljnije bolesti mogu biti u pozadini ovog stanja. S obzirom na to da su uzroci artritisa brojni, čim se pojave simptomi, treba posjetiti ljekara koji će nakon precizne dijagnostike otkriti uzrok bolesti i propisati adekvatno tečenje.

Osteoartritis – Osteoartritis je najčešći oblik artritisa, uglavnom zahvaća hrskavicu i s vremenom značajno smanjuje njenu funkciju. U veoma teškim slučajevima hrskavica biva potpuno oštećena, što znači da se ne umanjuje trenje između dvije kosti koje čine zglob, a to rezultira pojavom bola, oticanjem, ponekad i nepokretnošću. Osteoartritis može zahvatiti bilo koji zglob, a najčešće one koji nose najviše tjelesne težine, a to su koljena, kukovi, stopala, ali i šake, donji dio leđa i vrat.

Glavni faktori rizika za nastanak ovog oboljenja jesu godine starosti, trauma, spol (češće se javlja kod žena), genetska predispozicija, učestalo naprezanje zgloba i gojaznost. Terapija se zasniva na ublažavanju bolova i održavanju pokretljivosti zglobova. Treba poraditi i na korekciji lošeg držanja, smanjenju tjelesne težine, bavljenju umjerenim fizičkim aktivnostima i jačanju mišića da bi se smanjilo opterećenje zglobova.

Reumatoidni artritis – Reumatoidni artritis je kronična upalna bolest koja ne pogađa samo zglobove, već napada i kožu, pluća, oči i krvne sudove. Najčešće izvan zglobne manifestacije jesu reumatoidni čvorići, malokrvnost i ranice na koži. Ovo oboljenje klasificira se kao auto-imuna bolest jer imunološki sustav stanice u zglobovima smatra stranim tijelima i počinje da ih napada, što dovodi do otoka, crvenila, bola, ukočenosti i gubitka funkcije zahvaćenog zgloba.

Još malo na temu bolnih zglobova, te kako ukloniti tu vrstu bolova

Umor i groznica također mogu bili pratioci ove bolesti. Važno je istaći da se reumatoidni artritis javlja simetrično, tj. zahvata zglobove na objema stranama tijela. U terapiji se koriste protuupalno i lijekovi protiv bolova, fizikalna terapija i kirurško liječenje, odnosno ugradnja umjetnog koljena ili kuka u slučaju potpunog propadanja zgloba.

Giht – Giht je jedno od najbolnijih reumatoidnih oboljenja, a uvjetovan je povišenim vrijednostima mokraćne kiseline u serumu, sto rezultira taloženjem kristala soli urinarne kiseline ili same kiseline u tkivima, (giht u čak 95% slučajeva pogađa mušku populaciju i to nakon 40. godine života. Bolest uglavnom počinje iznenada, često noću, a manifestira se jakim bolom, uticanjem i ukočenošću zgloba.

Zglob može bili topao na dodir. Giht je često izazvan stresnim situacijama, alkoholom, lijekovima i pojavom drugih oboljenja. Napadu obično prethodi gurmanski obrok bogat purinima (iznutrice, riba…) i konzumiranje alkohola. Postoje namirnice koje su poznate kao “crna trojka” i strogo su zabranjene oboljelima od ove bolesti, a to su: crna džigerica, crni luk i crno vino. Zato je, osim medikamentozne terapije, neophodno uvođenje posebnog higijensko dijetetskog režima koji podrazumijeva smanjen unos alkohola, masti i namirnica bogatih purinom (meso, riba, jaja, džigerica. bubrezi…).

Smanjite tjelesnu masu – Prekomjerna tjelesna težina jedan je od faktora rizika za nastanak artritisa. Osim toga, stručnjaci ističu da svaki suvišan kilogram na koljeno vrši opterećenje od 10 kilograma, a gubitkom od samo nekoliko kilograma možete značajno smanjiti bolove u zglobovima. Zamjena nezdravih namirnica zdravim, smanjen unos šećera i masti, kao i redovno vježbanje, dovoljni su za regulaciju tjelesne mase.

NE zasićenim masnim kiselinama – Zasićene masti, kojih najviše ima u namirnicama životinjskog porijekla, okidač su upalnih procesa u zglobovima. Opasne su i transmasne kiseline iz margarina, pržene hrane i rafiniranih ulja.

DA nezasićenim masnim kiselinama – Masti igraju važnu ulogu u normalnom funkcioniranju organizma, pa ih ni slučajno ne smijemo izbaciti iz ishrane, dovoljno je napraviti pravi odabir. Svima je dobro poznato blagotvorno djelovanje hladno-cijeđenog maslinovog i lanenog ulja, ali tu su svakako i ulje od susama, uljane repice, koštica grozda i dr. U slučaju upalnih bolesti zglobova, potrebno je unositi omega-3 masne kiseline kojih najviše ima u lanenom ulju i sjemenkama lana, ulju žutog nočurka, ribi i koštunjavim plodovima. Dokazano je da ova ulja smanjuju upalne procese u zglobovima i organizmu općenito.

Jedite svježe voće i povrće – Voće i povrće jakih boja, poput naranče, mrkve, paprike, bundeve i papaje, sadrži karotenoide koji utječu na ublažavanje upalnih procesa u organizmu, pa je potrebno unositi od tri do pet porcija ovih plodova dnevno. Voće jedite ujutro, na prazan stomak i najmanje pola sata prije obroka, ili tri do četiri sata nakon obroka. Povrće jedite sirovo ili bareno na pari, uz glavni obrok.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...