Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Prepoznajte prve simptome trudnoće

Da ne ostanete potpuno iznenađene, ovom prilikom ćemo vam predstaviti neke od prvih znakova rane trudnoće.

Prvi znak bi mogao biti izostanak menstruacije. To je najčešći i prvi simptom kojeg osjetite. Pravi tjelesni alarm.

Mogući drugi uzroci: Drastične promjene tjelesne težine, stres, hormonski poremećaj, dojenje.

Krvarenje može ukazati na mogućnost da ste nedavno zatrudnjeli. Krvarenje može i ne mora biti prisutno. Ukoliko je krvarenje oskudnije i javlja se u terminu kada bi i prava menstruacija nastupila, sve je u redu. Otprilike 6 do 12 dana nakon začeća embrio se ugnježđuje u stjenku maternice što može dovesti do pojave slabijeg krvarenja.

Mogući drugi uzroci za krvarenje su: Poremećaj ciklusa, promjene uzrokovane uzimanjem hormonskih kontracepcijskih sredstava, razne infekcije i neki drugi uzroce.

Za jutarnje mučnine svi ste čuli. Suprotno njihovome nazivu, jutarnje mučnine ne moraju se javljati samo jutrom. Baš naprotiv, većinom se javljaju u drugo doba dana, a čak 20% trudnica ih uopće neće osjetiti.

Metalni okus u ustima može biti znak rane trudnoće. Ovo je tipičan rezultat promjene hormonskog balansa u tijelu. Može biti jako neugodan simptome, jer ne mijenja samo okus hrani, već je uvijek prisutan u ustima.

Osjetljive i povećane dojke još su jedan znak. Preosjetljivost dojki i bradavica, uslijed djelovanja progesterona i estrogena. Ovaj simptom prisutan je već 1 do 2 tjedna nakon začeća. Ta promjena može povećati vašu tjelesnu masu i do 500 grama!

Mogući drugi uzroci osjetljivih dojki: PMS i hormonalna neravnoteža.

Promjena boje kože oko bradavica, odnosno areola. Zbog utjecaja hormona ovo područje kože oko bradavica može poprimiti tamniju boju.

Drugi mogući uzroci za to su: Hormonalna neravnoteža.

Umor, pored svega može nagovijestiti trudnoću. Ništa neobično, ako ste svjesni kroz kakve sve promjene prolazi vaše tijelo privikavajući  se na brigu o novom biću u vama. Ako ne sumnjate na neke druge uzroke umora, onda on može biti povezan sa trudnoćom.

Mogući drugi uzroci: Stres, iscrpljenost, prehlada i neki drugi uzroci.

Križobolja u prvim danima i za vrijeme trudnoće. Javlja se rano tijekom trudnoće, no nažalost potraje i nakon nje.

Mogući drugi uzroci križobolje: Stres, problemi s leđima i neki drugi.

Glavobolja također može biti simptom trudnoće. Bujica hormona često uzrokuje i ovaj neugodni simptom.

Mogući drugi uzroci glavobolje su: Problemi s vidom, dehidracija, kronična glavobolja i neki drugi.

Gađenje ili želja za hranom. Iznenadno gađenje prema onome što ste do sada voljeli, ili želja za namirnica koje do sada i niste baš preferirali, vrlo su učestali simptom rane trudnoće.

Mogući drugi uzroci: Loša prehrana, stres ili depresija.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...