Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

“Preko 92% novooboljelih mlađih od 60 nema nikakve simptome”

Vili Beroš Koronavirus

Ministar zdravstva, Vili Beroš, osvrnuo se danas u Splitu na novonastalu situaciju oko koronavirusa. Pritom je imao nekoliko vrlo zanimljivih tvrdnji, koje vam donosimo u nastavku.

“Već smo dogovorili da nećemo izlaziti s brojkama, dok službene brojke ne budu objavljene. No, načelno mogu potvrditi da imamo manji broj novooboljelih u odnosnu na jučerašnji dan. Što je optimistično, ali ćemo pričekati 12:45 kada ćete dobiti službene podatke.” – započeo je razgovor o koronavirusu.

Struka se očitovala i trebamo poštovati njihove odluke

Inače, pres konferencija zakazana je 14 sati, a u 12:45 imat ćemo informacije iz regionalnih stožera. Naravno da je bilo neizbježno pitanje o tome treba li Andrej Plenković otići u samoizolaciju jer je bio izložen kontaktu s oboljelim tenisačem, Novakom Đokovićem. Ministar je, očekivano, stao na stranu premijera i struke.

“Nitko ne odlazi u samoizolaciju na vlastiti zahtjev, prema vlastitom promišljanju, struka je ta koja određuje, koja ima jasne kriterije tko treba ići i tko ne treba ići u samoizolaciju. Struka se o tome očitovala i svi trebamo poštivati mjere HZJZ-a.”  – objasnio je.

Preko 92% mlađih od 60 nema nikakve simptome

Svakako je najzanimljiviji dio obraćanja bio vezan uz statistički podatak, koji bi potencijalno mogao potvrditi da je virus mutirao. Naime, prema stručnoj literaturu, mlađi oboljeli ne osjećaju nikakve simptome virusa.

“Iznimno me veseli činjenica, što sam pročitao jutros u stručnoj literaturi, da preko 92% slučajeva svih novooboljelih, koji su mlađi od 60 godina, da nemaju nikakvih kliničkih simptoma. To je nešto što je obećavajuće, a mogao bi biti dokaz da je virus mutirao. Međutim, nećemo kalkulirati s tim, znamo da je virus tu, moramo biti oprezni i moramo biti odgovorni.” – rekao je Beroš.  

https://www.facebook.com/24sata/videos/316292359378923/

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...